2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Biskvitinis varškėtis



Labai norėjau varškėčio. Ne tokio, iščiustinto čyzkeikinio sūrio pyrago, bet tiesiog varškėčio, tokio tradiciškai lenkiško (sernik). Anksčiau Lietuvoje buvo kepamas analogiškas lenkiškiems toks varškėtis "Palanga" su storu-storu varškės sluoksniu. Labai skanus, tik tas trapus pagrindas su cinamonu simpatijų man nekėlė, todėl mane domino tik varškinis sluoksnis. Bet įdėmiai paskaičius receptą, pasirodė, kad ir kiaušinių ir varškės santykis man yra nepriimtinas. Todėl teko eiti, kaip pasirodė, savo keliu, , tiesa, visai nesąmoningai... tiesiog paskutiniu metu esu labai išsibarščiusi, o ir rankos virtuvei nekyla... jei varškė nerėktų nežmonišku balsu - imk mane ir išnaudok, tikrai nieko negaminčiau... Bet rezultatu likau labai patenkinta.

24 cm skersmens forma
600 g varškės (naudojau President kibirėlyje)
6 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
100 g sviesto
200 ml miltinio cukraus
125 ml krakmolo
1 vanilės ankštis
sauja džiovintų vyšnių

100 g juodojo šokolado
30 g sviesto
50 ml pieno

Minkštą sviestą plakti su 50 ml cukraus, palaipsniui supilti trynius. Vanilės ankštį perpjauti, išskobti vidų ir sudėti viską į sviesto-trynių masę ir sumaišyti su varške. Likusį cukrų persijoti kartu su krakmolu. Vyšnias arba spanguoles apibarstyti trupučiu krakmolo ir cukraus mišinio. Baltymus išplakti iki standžių putų, suberti krakmolą su cukrumi ir labai atsargiai išmaišyti. Tada vėl gi atsargiai sumaišyti abidvi mases ir dž. uogas. Viską sukrėsti į formą ir kepti 160 °C 60 min. Biskvito viduriukas gali šiek tiek "judėti". Aušinti 10 minučių orkaitėje, išimti formą su biskvitu, peiliu atskirti viršutinį pyrago sluoksnį nuo formos šonų ir aušinti orkaitėjė toliau. Išimti iš formos ir įdėti į šaldytuvą. Varškėčiams nėra yda viduriuko susmegimas, bet šis man nesusmego, kaip matosi.
Kitą dieną galima pyrago paviršių patepti šokoladiniu glajumi (visus skirtus glajui produktus pakaitinti ir intensyviai išmaišyti).

17 komentarų:

Kristina rašė...

O ka su varshke daryti :)?

jurgita rašė...

o noreciau suzinoti ,ar ta presidento varske kokia nors kitokia ,ar tokia kaip ir lietuviska

Indrė rašė...

O man įdomu išvis kas prezidento varškė??

Elžbieta rašė...

Kristina, ups :) jau pataisiau :) ačiū :)
Jurgita, Indrė - "President" varškė labai panaši į mūsų švelniąją varškę, bet labai skyriasi kaina . Na ir tara man patogesnė - kepant geriau 1 kg, nei 6 indeliai po 175 g :)

Ieva rašė...

puikiai atrodo

Elžbieta rašė...

Ieva, ačiū :) Jis dar ir skanus :)

Ruta rašė...

Labai geras receptas, gražiai ir skaniai atrodo. Bandžiau ir aš, kol kepė viskas buvo gerai, bet iškepus susmego. Kažin ką blogai dariau? Atvėsinau kaip ir parašyta. Bet buvo labai skanu...

Elžbieta rašė...

Rūta, smagu, kad skanu buvo :) Tokio tipo varškėčiams yra įprasta susmegti, tad tai nėra yda. Kitąvertus, tai gal ne pats gražiausias reginys. Galimi du keliai - vienas įdėti kepimo miltelių, kitas - kepti taip vadinamuoju "laikraštiniu" būdu - kai formos šonai yra apklojami šlapiais laikraščiais ir kepama iš karto 250 °C 10-15 minučių, o po vėl sudrėkinus laikraščius vėl kepti apie 40-50 minučių 150 °C. Bet aš labai tingiu taip žaisti :))) tad pasirinkčiau trečią būdą - tiesiog tą kraštelį nupjaučiau :)

margot rašė...

o nie , nie ja już nie proszę , ja ,,żądam" wersje po polsku
To ciasto jest z twarogu ,a jest puszyste jak puszek czy ja coś kręcę ?
Elu jesteś mistrzynią i pieczenia i strojenia

Elžbieta rašė...

Alu :)
to jest kolejna wersja sernika wiedenskiego, tylko tyle, ze ja bylam roztrzesiona, zreszta, wiesz, dlaczego, i co-nieco porobilam po-swojemu :D... no i udalo sie bardzo fajinie i inaczej :)

sonata rašė...

labai geras!...tik misija neimanoma laukti kol atves:)

Elžbieta rašė...

Sonata, tikrai neįmanoma :) bet ką padarysi, jei kartais reikia palaukti :)
Dar norėčiau pasiteirauti, ar varškėtis kiek susmego ?

sonata rašė...

Elžbieta,susmego,bet aš dar šiltą jį ragavau,tai kaip ir nelabai galiu pretenzijas reikšt:) šiandien imsiuos šokoladinių keksiukų:)

Anonimiškas rašė...

Kepiau ir galvojau - tikrai susmegs ir bus na, toks žlėgtas. Ir varškę dėjau optimos 9 proc. na ir ką - fantastika.Pirmą kartą tokį purų, lengvą valgiau. Su president varške nenusakoma išvis būtų. Ačiū Elžbieta, kaip visada, už genialų paprastumą.
Natalija

Anonimiškas rašė...

o kur ta miltelini cukru deti???

Elžbieta rašė...

Taip, kaip ir parašyta recepte :) - 50 ml sutrinti su sviestu, o likusį persijoti su krakmolu ir sumaišyti su išplaktais baltymais :)

skonis rašė...

Jau noriu paragauti.