2009 m. vasario 22 d., sekmadienis

Tortas "Varškės sūrelis"

Sūrelių mėgėjų garbei :) Labai skanus tortas. Ypač tiems, kas mėgsta šokoladinius sūrelius. Čia labai panašus, tik ne sūrelis, o visas sūris :)



Biskvitui:
5 kiaušiniai
5 šaikštai cukraus
3 šauktai miltų su vidutiniu kaupu
2 šaukštai geros kokybės kakavos (geriausiai alkalizuotos)
1 šaukštelis kepimo miltelių

Varškės kremui:
500 g švelniosios varškės
300 ml plakamosios grietinėlės
120 - 150 g c. pudros
100 g tarkuoto šokolado
15 g želatinos + 100 ml vandens
vanilinis cukrus

Šokoladiniam pertepimui:
100 g juodojo šokolado (apie gerą kokybę aš nekartoju :)))
50 ml grietinėlės
20 g sviesto
1 šaukštelis brendžio

Sirupui:
90 ml vandens
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas brendžio
15 g sviesto

Šokoladiniams papuošimams:
100 g baltojo šokolado
150 g juodojo šokolado

Biskvitą kepti iš vakaro. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. ~22 - 24 cm skersmens kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki standžių putų (masė turi padidėti mažiausiai 3 - 4 kartus. Suberti persijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską atsargiai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formą. Kepti apie 45 minutes, kol lengvai paspaudus pirštu lakštas pradės spyruokliuoti. Išimti, ataušinti ant grotelių, suvynioti ir palikti nakčiai šaldytuve.

Kremui. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkinti ir ištirpinti. Varškę sumaišyti su c. pudra, vaniliniu cukrumi ir ištirpinta želatina. kai varškė pradės stingti, išplakti grietinėlę ir sumaišyti su varške. Atidėti ~ 200 ml kremo viršui, o likusį sumaišyti su tarkuotu šokoladu.

Sirupui išvirti sirupą iš vandens ir cukraus, nukaisti nuo ugnies, įmesti sviestą, ištirpinti. Supilti brendį.

Šokoladiniam pertepimui tiesiog viską ištirpinti kartu ir palikti, kad atauštų.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, šonus - popierine apykakle. Biskvitą supjaustyti į tris dalis, apatinę sudėti į formą, pašklastyti sirupu, patepti šokoladiniu pertepimu (puse), įdėti puse kremo, uždengti kitu biskvito lakštu, dabar galima palieti daugiau sirupo, patepti likusiu pertepimu, sudėti likusį kremą ir uždengtio likusiu biskvitu. Viršų išlyginti kremu be smulkinto šokolado. Palikti mažiausiai 4-6 valandoms kad sustingtų, o geriausiai nakčiai.

Raštuotiems papuošaliukams: ant kepimo popieriaus iš tūtelės papaišyti įvairiausių raštų ištirpintu juoduoju šokoladu. Kai jis apstigs, bet dar bus plastiškas užpilti baltojo šokolado ir išlyginti į ploną lakštą. Kai truputį pastings, formele išspausti figūrėles, bet taip ir palikti iki visiško sustingimo. Išimti figūrėles tik kai užstings.

Juostai: labai gerai pamatuojame torto aukštį ir apskritimo ilgį. Pažymime tokio dydžio juostą kepimo popieriuje. Ištirpiname šokoladą (100 g), plonai juo užpiešiame juostą popieriuje. Dabar reikia palaukti, kol truputį apstings, bet šokoladas dar liks plastiškas. Tada tiesiog apjuosiame tortą. Dar porą minučių palaukiame ir nuimame popierių, ant torto sudedame šokoladinius papuošimus.

22 komentarai:

kin'xp rašė...

Nice pages!
we like your blogging style and we want to sponsor your blog.
If you want us to link your blog in our site,
put us in your blogroll and

1.send us your site/blog address;
2.send us a representative image of your blog (if you have one);
3.send us a brief description of your site.

we would be honored to advice your blog on ours!



ilinkyoursite staff
"I link your site"

Vilma rašė...

Va šitas tortas "mano stiliaus". :) Vaikystėje dievinau sūrelius! Ir dabar dievinu, bet, būdama sveiko proto, suvokiu kuo baigtųsi nuolatinis jų valgymas... :P Jaučiu, reikės spjauti į tai, kad maniškis nemėgsta varškės ir pasigaminti kokia nors proga - pavyzdžiui artėjančio gimtadienio. ;)

margot rašė...

Elu ,jaki piękny ten tort Prześliczny!
A nie chciało by się Ci go wstawić na cin cin po polsku co?Ja go sobie przetłumaczyłam automatem ,ale nie wszystko rozumiem

Elžbieta rašė...

To ilinkyoursite staff
Thaks a lot :)

Vilma, o, aš irgi mėgstu sūrelius :))) Taigi Tavo gimtadienis bus, Tu ir muziką uzsakai :))) nenori - nevalgys :))) bet, manau, kad neatsispirs ir tikrai paragaus :)

Margot, dzieki :) a czego nie zrozumialas? Musze chyba sobie tez przetlumaczyc :)

_nijole rašė...

va, siandien jau kramsnoju sita torta (mm) skonis dieviskas :D maniau, kad tas jogurtinis tortas pats skaniausias, taciau klydau.. sitas tortas numeris UNO unisimo!!!
gaminime jo keblumu nebuvo, kaip ir jogurtiniame.. tik mano bedos puosime. niekaip nepavyksta. bandau kazka daryti, o galu gale gaunasi snipstas ir tuomet dedu sokolada aplink visa ir viskas. kaip pasidaryti ta juosta? istirpinta sokolada kai sudedu i savo konditerinie tutuke jis man nebesispaudzia, uzsikemsa skylute. ar jus piesiate ta juosta kitu budu?

Elžbieta rašė...

Nijole, džiaugiuosi, kad tortas patiko :) ir kad pagaminti išėjo be problemų :)

O dėl šokolado tai įtariu, kad tirpinant patenka vandens, todėl ir kietėja. :) kitokios priežasties nesugalvoju :) na nebent šokoladas perkaitintas, bet tada iš karto matysis, kad kažkas ne taip. O gal pabandykite kitos rūšies šokoladą?

Jurate rašė...

Kažin, ar tortas būtų skanus ir be šokoladinio pertepimo? Nes norėčiau jį padovanoti kaimynei, kuri varškę tikrai labai mėgsta, bet nesu tikra, kad ji taip pat mėgsta ir šokoladą. :)
Ir bandau suskaičiuoti, koks čia kiekis varškės kremo gaunasi, kad želatiną teisingai pamatuočiau, bet sunkiai sekasi... ;)

Elžbieta rašė...

Jūratė, aišku, galima ) gali ir uogomis trintomis pertepti, nes kažko "izoliojančio" reikia :) o varškės masės čia gaunasi kiek mažiau, nei 1 kg - ~750 g )

Jūratė rašė...

Aplankiau tris parduotuves ir nė vienoje negavau švelniosios varškės (kažkoks deficitas pasidarė)... :( Kažin, gal galima būtų išsiversti su paprasta smulkiai sutrinta varške? Dabar nebepamenu, bet atrodo, kad į tą švelniąją nieko daugiau pridėta nebūdavo?

_nijole rašė...

na, diekui dievui jau ir puosti man pamazu pavyksta. zinoma, ne taip tobulai, kaip Elzbietai, bet jau panasiau kazkas :))) o tutele dbr darausi is kepimo popieriaus, tai lb graziai issispaudzia.
>> Jurate, as dbr norvegijoj gyvenu ir cia jie neturi paprastos varkes, tik grudeta, tai as ja blenderiu sumalu ir labai gerai gaunasi. tiesa sakant, neisivaizduoju, ka jus turit omeny, sakydami svelnioji varske :/

Ana rašė...

Dziekuje Elzbieto ) NIEBO W GEBIE ))))
http://s52.radikal.ru/i138/0911/44/617aa7ee5c98.jpg

Elžbieta rašė...

Aniu, wspaniale!!!! :)

burundukas rašė...

ruosiuosi daryti si torciuka, bet iskilo klausimelis: kuris saldesnis-ar surelis tortas ar pauksciu pienas?

Elžbieta rašė...

Net nežinau, ką pasakyti :) Man atrodo, nei vienas nei kitas nėra labai saldūs, jei paukščių pieną daryti su rugščiu pertepimu ir įpilus daugiau citrinos sulčių į kremą. Šiaip šito skonis švelnesnis :)

Anonimiškas rašė...

Aciu labai uz recepta! Tortas gavosi tikrai labai skanus ir labai sotus. Aisku papuosimas is pirmo karto ne tokie grazus man gavos, bet vistiek neblogai, kita kart gausis geriau :) Tik kazkodel lakshtai biskvito man truputi sausoki liko-gal sutepus reikejo palaukt kuri laika, kol sirupas susigers..

Elžbieta rašė...

Labai malonu, kad tortas patiko :) Būtų geriau, jei surinktas tortas pastovėtų bent porą valandų :) ir tik po to būtų patiekiamas :)

Jurate rašė...

laaaabai skanus tortas!!! o jau biskvito lengvumas!

Elžbieta rašė...

Jūratė, super :) labai džiaugiuosi :)

Jurate rašė...

ir as labai dziaugiuosi:) visiem ne vien tik man labai patiko! gal galit parekomduoti panasu torta, tik saldesni (be vysniu ir kriausiu)

gintariia rašė...

Labai skanus! rekomenduoju!:)

Alma rašė...

Kepu tortukui biskvita, bet jis nuo formos krastu atsoko ir susitrauke i vidu . Idomu del ko,ar cia taip normalu?
Manau reikes apipjauti ir sulyginti krastus ,kad grazi forma gautusi. Siaip iskiles graziai.
Kepu jau ne pirma Jusu torta ir be galo zaviuosi Jusu subtilia tortu puosyba :)

Ramunėlė rašė...

O kažin tiktų vietoj šokolado pertepti vyšnių ar slyvų džemu? :)