2011 m. gegužės 9 d., pirmadienis

Sluoksniuotas varškės ir grietinės tortas


Viena miela mergina neseniai paprašė manęs tokio torto, kaip "tada" - multiko, o dar kad būtų dengtas baltu kremu. Šiuometinis "multikas" per laiką nuo "tada" gerokai paaugo, transformavosi. Kadangi ypatingų pageidavimų torto vidiniam gyvenimui nebuvo, tad kepiau pagal Ayn varškės ir grietinės tortą su minimaliais pakeitimais, nes anuometinis vidus nebūtų tikęs šiems papuošimams, o anuometiniams papuošimamas - icing'o kaimeliui dabar man jau nebeužtektų kantrybės :) papuošimų idėją irgi išsitraukiau iš savo senienų sandėliuko - dar Supermamos laikais gaminau panašaus papuošimo tortą dovanų. Tik papuošimai buvo iš balto šokolado.





Tešlai:
250 ml cukraus
50 g sviesto
2 kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 nutarkuota citrinos žievelė
750 ml miltų
450 g varškės masės (gali būti president varškė, švelnioji varškė arba nesaldi varškės vasė)

Kremas pertepimui
500 ml plakamosios grietinėlės
500 ml riebios grietinės
150 g miltelinio cukraus
1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė

Papuošimui:
1/4 tešlos pagal kalėdinių meduolių receptą
Baltyminis kremas iš 4 kiaušinių baltymų ir 200 g cukraus
gaminamas, kaip kremas tortui "Opera", bet nededama nei sviesto, nei kavos.


Cukrų, sviestą ir kiaušinius pakaitinti ant vandens vonelės kol ištirps cukrus. Suberti kepimo miltelius, 500 ml miltų, išmaišyti ir nukaisti. Sudėti varškę ir likusius miltus ir išmaišyti. Tešlą (ji bus lipni) uždengti plėvele ir įdėti į šaldytuvą ne mažiau nei 2 valandoms.

Įkaitinti orkaitę iki 200 °C.
Tešlą padalinti į 8 dalis, iškočioti maždaug 25 cm skersmens apskritimus ir kepti ant kepimo popieriaus. Iškeptus apskritimus aplyginti dantytu peiliu. Trupinius galima bus sunaudoti papuošimui, arba atidėti kokiam nors kitam tikslui :)

Pertepimo kremui pagaminti reikia išplakti grietinėlę su grietine ir milteliniu cukrumi. Supilti citrinos sultis. (aš dar šliukštelėjau brendžio)

Iškeptus lakštus pertepti kremu ir tortą įdėti į šaldytuvą. Norint puošti tortą tuo pačiu kremu, reiktų, prieš užbaiginėjant tortą pagaminti kremo dar papildomai. (Maždaug - 1/4 arba 1/3 porcijos) ir puošti šviežiai pagamintu kremu.

Aš puošiau plikytu baltyminiu kremu ir meduoliais :)


Ir iš kitos pusės

ir dar :D

37 komentarai:

Neringa rašė...

koks grazus papuosimas!!!!!!!!!!!

Anonimiškas rašė...

Ilgai ieškojau ,kuom aptepti torto šonus ir ,atrodo, radau.Tik klausimas: ar kremas sustingsta ,t.y.,kokia jo konsistencija kitą dieną? Aistė.

julė rašė...

Nuostabi idėja papuošimui - niekad nė nebūčiau pagalvojusi. Būtinai išmėginsim ,)

Forelle rašė...

Kaip visada, nuostabu ir netikėta!

Viktorija rašė...

Puiki mintis, stebiuosi, kaip man anksčiau į galvą neatėjo :) Ačiū, būtinai išmėginsiu šį dekoravimo būdą :)

Elžbieta rašė...

Neringa, ačiū labai :) tai dar ir labai paprasta :)

Anonimiškas :) kremo konsistencija priklauso nuo to, kaip bus išplaktas kremas. Gali būti ir minkšta, tepi, bet gali ir apdžiūti ir būti kieta :)

julė :) ačiū :)

Forelle mieloji, ačiū labai :)

Viktorija, ačiū :) žinok, ir aš stebiuosi... :P

Asta rašė...

Bet tikrai - kooookia papuošimo idėja! Taip gražu, o dar ir įveikiama atrodo :)) Nuostabu, ačiū, kad daliniesi :)

Elžbieta rašė...

Asta, ačiū :) svarbiausia, kad analogiško papuošimo tortą buvau rodžiusi prieš kelis metus, dar kai SM savo temą vedžiau... niekas nepastebėjo :D

margot rašė...

Elu, genialne
Dekoracja pierwszy sort
wiesz co , ja bardzo proszę o wersję polską do przepisów , bo no normalnie to zal mnie ściska ,że nic a nic nie rozumiem jak się robi takie cuda

Rennie rašė...

Labai originalus ir kūrybingas papuošimo būdas. Toks jaukus naminis torčiukas.

Eglė rašė...

šitas papuošimas man primena kitą, iš principo panašią torto dekoraciją:

http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/04/blackest-forest-gateau-and-giveaway.html

abu atrodo žavingai, artimiausią tortą norisi aprėdyt lygiai taip pat :>

Elžbieta rašė...

Aluuuuuu.... no nie.... :) nie będę mogła uporać się jeszcze i z blogiem w języlu polskim...

Rennie, ačiū :)

Eglė, agcha, primena, tik aš dariau pagal savo jau gamintą 2006 metais tortą štai jis čia, SM http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=130508&view=findpost&p=7193468 Tavo pateiktą nuoodą žinau, be galo žaviuosi ta mergina - ji nereali :)

Bea rašė...

Elu, i co ja moge oryginalnego napisac oprocz tego, ze jestes niesamowita?!? Za kazdym razem nie moge sie nadziwic, ze mozna tworzyc takie cudenka... :)

Pozdrawiam serdecznie!

Anonimiškas rašė...

Nuostabu!!!!
Nekukliai paklausiu - gal užsakymus priimate?
Bijau, kad pati tokio grožio nepadarysiu...

Elžbieta rašė...

Bea, dziekuję, Ci, kochanie, Twoja opinia dla mnie jest niezwykle wazna :)

Anonimiškas :)
tai priklauso :) kartais :) pabandykite parašyti man į paštą :)

Jolanta rašė...

Pasakiskas!

Jolanta rašė...

Pasakiskas!

Anonimiškas rašė...

Bet ir skanumas buvo pasakiskas ^_^ (viena miela mergina)

Elžbieta rašė...

Jolanta, ačiū labai :)

Ak, tu, viena miela mergina :) džiaugiuosi labai, kad patiko :)

Asta rašė...

Grožis...

Daiva rašė...

Niur niam niam turetu buti, O jau koks grazus!!!!

Elžbieta rašė...

Asta, Daiva, ačiū labai :)
Tikrai labai skanu buvo :)

Anonimiškas rašė...

Nuostabaus grozio sis Jusu sukurtas tortas!

Elžbieta rašė...

Ačiū labai :)

Gabija rašė...

Ketinu šį tortą ruošti iš vakaro - sakykite, ar baltyminiu kremu ir sausainiais geriau puošti tą pačią dieną, ar iš anksto? Ar nesudrėks per naktį sausainėliai?

Elžbieta rašė...

Gabija, tikrai siūlyčiau puošti prieš patiekiant :) Sėkmės :)

Jurate rašė...

norejau pasitkslint, produktuose nurodote 750 ml miltu, o kai aprasote darbo eiga tai rasote suberti 500ml miltu, kur dingsta 250 ml miltu? bandysiu kept:)

Elžbieta rašė...

Jūratė, "Suberti kepimo miltelius, 500 ml miltų, išmaišyti ir nukaisti. Sudėti varškę ir likusius miltus ir išmaišyti." :)

Jurate rašė...

aciu :) "persusikauspus" skaiciau...
nerimauju, kad baltyminis kremas gali nepavykt
dar pridursiu, kad papuosimai jusu torto (tortu) tai nuostabus ir visas maistas labai estetiskai pateiktas (labai norisi paragauti).. o jau zeles...

Elžbieta rašė...

Jūratė, ačiū labai :)
Iš tiesų baltyminis kremas yra kiek sudėtingas padaryti iš pirmo karto. Jei labai bijote ir tortas bus patiekiamas namuose, tuomet siūlyčiau negaminti šito kremo, o prieš pat patiekiant išplakti grietinėlę ir padengti tortą ja. O baltyminį kremą pasitreniruoti, kai bus laisvesnio laiko ir ūpo eksperimantams :)

Jutate rašė...

na man klausimu tai n:) Ar tiks paprasta varske? Gyvenu as DB aplink lietuvisku parduotuviu nera, ale tarptautinej prezitent kibirelio nesu pastebejus. Kokio riebumo turetu buti grietine?
Visgi bandysiu as ta krema:)pirksiu termometra specialiai tam :)

Elžbieta rašė...

Jūratė, galima quark'a naudoti arba paprastą varškę gerai sutrinti (su trintuvu ant ilgo koto), o grietinė tai turėtų būti riebi, kad susiplaktų :) Na ir aišku, sėkmės dideliausios bezė gaminime :)

Jurate rašė...

aciu! tesla saldytuve :) tai tikriausiai paskutinis klausimas (tikiuosi) kada baltyminiu kremu aptepti torta? ar pries patiekant, ar is vakaro?

Elžbieta rašė...

Jūratė, šiuo atveju yra vienas pavojus :) jeigu kremas bent kiek neišplaktas (arba neišvirtas iki galo sirupas), jis nuo ilgesnio stovėjimo gali nušliaužti nuo torto. Todėl siūlyčiau viską daryti prieš pat :) kad jau užtikrintai :)

Jurate rašė...

Aciu uz si recepta :) tortas tikrai, kaip "tada" - toks teisingas tortas :)beze gavosi ...wau..... dar darysiu

Elžbieta rašė...

Jūratė, super :) labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko :)

Anonimiškas rašė...

ar galima i beze ipili maistiniu dazu?