Čia dar vasarą keptas tortas. :)
Toks labai nostalgiškas. Susigalvojau jį prieš dvidešimt metų, tikrai ne vėliau, nei 92... kažkodėl nepamenu, kada... bet gerai prisimenu, kad buvo tai Palangoje, kai pašėlusi kulinarijos mokytojų kompanija bandė atidaryti ten restoraną. Ir jis netgi veikė. Bent jau atidarytas buvo su didele pompa. Bet, kaip nelabai seniai perskaičiau vieną protingą mintį - jei tu moki kepti skanias bandeles tai nereiškia, kad būtinai turi turėti savo bandelinę :) ir su šita mintimi visisškai sutinku. Mokyti mums sekėsi geriau :D
Pagrindu ėmiau Kuršėnų vyniotinį. Tada buvo labai mėgiamas, tad kepamas ir kepamas, o po to atsitiko taip, kaip dažnai atsitinka - paseno morališkai. Dabar atradau iš naujo :) Labai paprastas ir labai skanus, ypač jei yra skanių braškių. Bet ir su šaldytomis jis tikrai nėra blogas :) Praktiškai, jį galima pagaminti ir nekaramelizuojant braškių ir bananų, bet šiuo atveju reikia parinkti ypatingai kvapnias prinokusias braškes ir labai skanius bananus.
24 cm forma
6 kiaušiniai (m)
150 ml cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
200 ml miltų
1 šaukšteliss kepimo miltelių
- Formos dugną. Iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
- Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
- Supilti trynius, vanilinį cukrų, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus, lengvai išmaišyti.
- Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 35-40 minučių (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
- Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.
300 g sviesto
500 g švelniosios varškės (3 pakeliai) arba President varškės
1 skardinė sutirštinto pieno su cukrumi (be 1 šaukšto )
1 vanilės ankštis
- Minkštą sviestą išplakti iki purios masės, po truputį pylant pieną.
- Po to sudėti išskobtos vanilės ankšties vidų (man labai patinka šiame torte daug vanilės, ankčiau, kai apie natūralią vanilę galima buvo tik pasvajoti, kepiau su vaniliniu cukrumi, skirtumas - akivaizdus :) )
- Vėl truputį paplakti, o po to sudėti varškę ir dar plakti iki vientįsos masęs.
Sirupui:
120 ml šilto vandens
1 šaukštas sutirštinto pieno
- Viską sumaišyti
3 bananai
3 šaukštai smulkaus rudojo cukraus
- Bananus ir braškes supjaustyti, sudėti ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi ir pabarstyti cukrumi.
- Įdėti po įkaitinta kepsninės spirale 3-4 minutėms
- Turint šaldytas braškes, jas geriau pakepti keptuvėje su trupučiu rudojo cukraus.
Torto surinkimas:
- Biskvitą supjaustyti į tris dalis. Sirupą reikės dalinti į tris dalis, kremą į tris dalis - dvi pertepimui, vieną viršui ir šonams, braškes su bananais - į dvi dalis.
- Pagrindą padėti ant padėklo, pašlakstyti trupučiu sirupo. Sudėlioti puse bananų ir braškių.
- Užtepti kremo, padėti kitą biskvito sluoksnį, vėl sirupo, braškių su bananais ir kremo.
- Uždengti biskvitu, pašlakstyti jį sirupu. Padėti į šaldytuvą (kremą laikome :) ) kokioms 3-4 valandoms. Po to kremu išlyginti šonus ir viršų.
- Šitas tortas apibarstytas kokosų drožlėmis, taip norėjo viena miela ponia :) o aš asmeniškai kadangi kokosų nemėgstu, jį barstai migdolų drožlėmis arba tiesiog persijotais per smulkš sietą trupiniais.