2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Vanilės ir vyšnių želė


Laikas keisti plokštelę, tad šįkart nelabai man būdinga želė. Šitoje želė 23 sluoksniai, įdomu, kiek toje, kur darau dažniausia? Netrukus turėsiu progos paskaičiuoti. Tada pranešiu :) Jei kas skaičiuos šito gabaliuko sluoksnius ir suskaičiuos tik 2o, tai tas storesnis iš kelių sluoksnių susideda, tik nematomų :)




Pieno sluoksniui:
800 ml pieno
100 ml cukraus
2 vanilės ankštys
25 g želatinos
100 ml vandens

Vyšnių sluoksniui:
800 g šaldytų vyšnių
200 ml cukraus
25 g želatinos
vandens

Skaidriam sluoksniui (galima ir be jo)
500 ml cukraus sirupo išvirto iš vandens ir cukraus santykiu 8:2
15 g želatinos

Pieną užvirinti su cukrumi ir perpjauta išilgai vanilės ankštimi, sumažinti ugnį ir pakaitinti 5 minutes (stebėti, kad skystis smarkiai neišgaruotų). Perkošti. Želatiną užmerkti vandenyje, ištirpinti ir sumaišyti su pienu.

Vyšnias užpilti cukrumi ir trupučiu vandens, pavirti kelias minutes, nukošti. Skystį pamatuoti. Įpilti virinto vandens tiek, kiek truks iki 900 ml. Želatiną užmerkti 100 ml vandens, ištirpinti ir sumaišyti su vyšnių sirupu.

Skaidriam sluoksniui užmerkti želatiną sirupe, o kai išbrinks - ištirpinti. Įpilti kelis lašus citrinų sulčių.

Apsišarvoti kantrybe ir sluoksniuoti želė. Kai vienas sluoksnis sustingsta, pilti kitą. Sluoksnių skaičius - pagal pageidavimą.


15 komentarų:

Anonimiškas rašė...

o is ko padarytos gelytes? labai dailiai atrodo :)

egidija rašė...

kepiu kepurę... ir kiek laiko trunka toks susluoksniavimas?

Asta rašė...

O čia tai sluoksniuotis! Daugiausia iš 10 sluoksnių esu dariusi, bet stiklinėse, iš karto porcijomis.

Elžbieta rašė...

Iš obuolio :)

Egidija, :) kažkaip neskaičiavau :) sluoksniavau ir sluoksniavau :) porą valandų, gal... :)

Asta, jo, porcijiniai želiukai turėjo įspūdingai atrodyti :)

Neringa rašė...

Atrodo puikiai ir tos gelytes... reikia ir man pasidairyti tokiu mini gelyciu formeliu

as prizadejus vaikui irgi susluoksniuoti ivairiaspalviu zele, tik niekaip neprisiruosiu, nes zinau, kad tai uztruks...

Odeta rašė...

ohoho... tai bent sluoksniukų! Pagarba už kantrybę! Labai gražu

Loreta rašė...

Jūs, miela Elžbieta, nuostabi!!!!
Tikiu, kad komplimentais Jūsų nenustebinsiu- tačiau mane nustebino šis jūsų "blogelis" , kuris man yra šių metų atradimas;)Randu tikrai puikių receptų ir idėjų.AČIŪ 3x kad esate - skoninga, sumani, išradinga, talentinga ir orginali...Sėkmės Jums dideliausios...!!!

lelenka rašė...

Laba diena Elžbieta,

labai noriu su jumis susisiekti tik neradau puslapyje kontaktų. Gal galėtumėte parašyti man į paštą?
Aciu :)

Elžbieta rašė...

Neringa, neturėtų ilgai užtrukti :) O jei darant porcijinius, tai iš viso greitai :) Vaikui tai gal ir geriau :)

Odeta :) aciū :) taip įtariu, kad tikriausiai tai ne riba :))))

Loreta.... man net žodžių pritrūko. Esu nustebusi ir be galo dėkinga. Ačiū Jums labai :)

Lelenka, negaliu Jums parašyti į paštą, nes jo neturiu :) mano zaidziamevirtuve gmail com :) Yra psl. apačioje :)

Asta rašė...

Nesuskaičiuoju aš, jau kiek kartų planavau padaryti kažką panašaus. Ir lygiai tiek pat kartų praradau valią paskutinę akimirką ir supilsčiau storais sluoksniais, ups.. :D Todėl ploju ir labai labai žaviuos - nuostabu! :))

Anonimiškas rašė...

labai geriuosi Jūsų tortais ir piesiniais is vaisiu zeleje. fantastik ir mistika man kazkokia, kaip taip sukompnuoti viska. norejau paklausti - kuo galima pakeisti vaniles ankstis pieno zeleje - turiu ir vaniles aromato ir vanilinio cukraus - kuries ir koks kiekis labiau tiktu? ir kaip, nesuprantu, neisplaukia tos gelytes zeleje, o ten kur padedate ten ir lieka?

Elžbieta rašė...

Asta :) o, koks pažįstamas jausmas :) man irgi kartais taip būna :)

Mielas anonime :) siūlyčiau panaudoti vanilinį cukrų. Kadangi įvairių gamintojų vanilinis cukrus yra vienodo stiprumo, tai tiesiog reikėtų vadovautis gamintojo rekomendacijomis. Reikia pažiūrėti, kokį kiekį reikia aromatizuoti ir priklausomai nuo to ir aromatizuoti :) O kiekviena gėlyte yra prilipdyta lašeliu želė tirpalo, todėl ir laikosi :)

Anonimiškas rašė...

Elzbietele, pasakyk, zele sluoksniavimo procese, kol stingsta sluoksniai, ka daryti, kad likusi, ''savo eiles laukianti'' zele mase nestingtu?

Elžbieta rašė...

:) O tai nieko baisaus nėra, jei ir sustings - tuomet tik pašildyti reikia :) Tai pailgina procesą, bet niekaip neįtakoja. Tik nereikia šilto tirpalo pilti, nes sluoksniai susimaišys :)
Šiaip su tokia problema šitoje želė nesusiduriau :)

Monika rašė...

Elžbieta, Jūs nepakartojama!!!
žiūriu jūsų šedevrus vieną po kito ir negaliu atsistebėti. kartais pasiterlioju su žele, bet tai nė iš tolo neprilygsta.... Aš sužavėta, didžiuliai aplodismentai Jums!!!
Labai džiaugiuosi, kad yra tokių žmonių kaip Jūs, linkiu jums kūrybinės sėkmės :)