2011 m. kovo 3 d., ketvirtadienis

Plikytos tešlos tortas su kriaušių kremu


Cha. Dar kartą cha.... ir ką gi mes čia matome? taigi aišku, kad plikytus :D Ką gi daugiau pas mane galima rasti :)

Šitą tortą daugelis jau matė Beatos tinklaraštyje prieš porą savaičių. Ji taip mane išgyrė, kad net susigėdau... ir pradėjau mąstyti apie gyvenimo variklius. Bet apie tai ne dabar. O kai kurie galbūt prisimena šitą tortą dar iš Supermamos. Bet noriu, kad jis būtų ir čia. Tortas labai švelnaus skonio, paprastai pagaminamas. Šitas tortas (ir ne tik) buvo gamintas rusiškam konditeriniam žurnalui Tорт Деко. Maloniai leidus redaktorei, šita medžiaga atkeliauja ir į tinklaraštį. Kartu noriu pareklamuoti žurnalą, nes tai tikras tortų dekoravimo lobynas, kuriame naudingos informacijos ras ir "krūti" profai ir pradedantieji. Galima jį užsiprenumeruoti, galima įsigyti ir pavienius numerius. Taip išeina, kad Lietuvoje tai padaryti nėra sudėtinga :)


Pagrindui:
100 ml pieno
50 g sviesto
100 ml miltų
2 – 3 kiaušiniai
Kremui
0,4 l plakamosios grietinėlės
0,4 l trintų konservuotų arba virtų cukraus sirupe kriaušių
1 citrinos sultys
50 ml kriaušių likerio
25 g želatinos
100 ml sirupo, kuriame virė kriaušės (arba kriaušių kompoto)
400 g šaldytų vyšnių
150 g cukraus
Glajui:
200 g baltojo šokolado
50 ml vynuogių kauliukų aliejaus
Sviestiniam kremui
100 g sviesto
100 g sutirštinto pieno
Orkaitę įkaitinti iki 210 °С. Pieną užvirinti su sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti. Nukaisti ir po vieną įmušti kiaušinius. Labai gerai išmaišyti, tešla neturi būti skysta, nuo šaukšto turi kristi, bet ne tekėti, todėl prieš įmušant paskutinį kiaušinį reikia įvertinti tešlos tirštumą. Ant kepimo popieriaus nubrėžti apskritimą 24 cm skersmens. Porą šaukštų tešlos atidėti. Iš konditerinio maišelio užpildyti apskritimą. Kepti 15-20 minučių, kol ant paviršiaus susidarys plutelė, po to sumažinti temperatūrą iki 180 °С ir kepti dar 15-20 minučių. Atidėtą tešlą sudėti į kond. tūtelę su mažu antgaliu ir išspausti norimus raštus ant kepimo popieriaus. Kepti kelias minutes.

Vyšnias virti su cukrumi 3-4 minutes, po to nukoškite. Sirupą panaudoti kitam tikslui.
Lakštą apipjaustyti dantytu peiliu pagal torto žiedą. Šonus iškloti popieriaus juosta. Įdėti lakštą.

Želatiną išbrinkinti sirupe arba kompote, atsargiai ištirpinti. Grietinėlę išplakti. Kriaušes sumaišyti su citrinos sultimis ir likeriu. Sujungti abi mases. Siūlyčiau dabar paragauti kremo. Jei reikia, dar pridėti cukraus arba citrinos sulčių. Šaukštą grietinėlės-kriaušių masės įdėti į želatiną, atsargiai išmaišyti, po to dar šaukštą, ir taip sudėti apie stikline grietinėlės-kriaušių. Tada galima sujungti su likusia mase.
Į formą, ant lakšto išpilti pusę kremo, sudėti vyšnias ir lakšto nupjautus gabaliukus, užpilti likusiu kremu. Palikti nakčiai šaldytuve.
Sviestiniam kremui suplakti sviestą su sutirštintu pienu. Išlyginti šonus ir paviršių
Glajui ištirpinti šokoladą su aliejumi. Ataušinti, bet stebėti, kad nesustingtų. Užpilti glajumi tortą. Viršų papuošti plikytais papuošimais.
Jei nesinori darbuotis su šiais papuošimais, kuo puikiausi galima šį tortą papuošti plakta grietinėle ir vaisiais, šokolado drožlėmis. Tuomet ir sviestinio kremo nereikia. Štai čia visai su papuošimų minimumu ir nuo to nenukentėjo :)

Na štai. Nusiplaunu rankas ir einu darbuotis prie banketo... negalvokite, kad moku pasigaminti tik šitą tortą :P