2011 m. kovo 3 d., ketvirtadienis

Plikytos tešlos tortas su kriaušių kremu


Cha. Dar kartą cha.... ir ką gi mes čia matome? taigi aišku, kad plikytus :D Ką gi daugiau pas mane galima rasti :)

Šitą tortą daugelis jau matė Beatos tinklaraštyje prieš porą savaičių. Ji taip mane išgyrė, kad net susigėdau... ir pradėjau mąstyti apie gyvenimo variklius. Bet apie tai ne dabar. O kai kurie galbūt prisimena šitą tortą dar iš Supermamos. Bet noriu, kad jis būtų ir čia. Tortas labai švelnaus skonio, paprastai pagaminamas. Šitas tortas (ir ne tik) buvo gamintas rusiškam konditeriniam žurnalui Tорт Деко. Maloniai leidus redaktorei, šita medžiaga atkeliauja ir į tinklaraštį. Kartu noriu pareklamuoti žurnalą, nes tai tikras tortų dekoravimo lobynas, kuriame naudingos informacijos ras ir "krūti" profai ir pradedantieji. Galima jį užsiprenumeruoti, galima įsigyti ir pavienius numerius. Taip išeina, kad Lietuvoje tai padaryti nėra sudėtinga :)


Pagrindui:
100 ml pieno
50 g sviesto
100 ml miltų
2 – 3 kiaušiniai
Kremui
0,4 l plakamosios grietinėlės
0,4 l trintų konservuotų arba virtų cukraus sirupe kriaušių
1 citrinos sultys
50 ml kriaušių likerio
25 g želatinos
100 ml sirupo, kuriame virė kriaušės (arba kriaušių kompoto)
400 g šaldytų vyšnių
150 g cukraus
Glajui:
200 g baltojo šokolado
50 ml vynuogių kauliukų aliejaus
Sviestiniam kremui
100 g sviesto
100 g sutirštinto pieno
Orkaitę įkaitinti iki 210 °С. Pieną užvirinti su sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti. Nukaisti ir po vieną įmušti kiaušinius. Labai gerai išmaišyti, tešla neturi būti skysta, nuo šaukšto turi kristi, bet ne tekėti, todėl prieš įmušant paskutinį kiaušinį reikia įvertinti tešlos tirštumą. Ant kepimo popieriaus nubrėžti apskritimą 24 cm skersmens. Porą šaukštų tešlos atidėti. Iš konditerinio maišelio užpildyti apskritimą. Kepti 15-20 minučių, kol ant paviršiaus susidarys plutelė, po to sumažinti temperatūrą iki 180 °С ir kepti dar 15-20 minučių. Atidėtą tešlą sudėti į kond. tūtelę su mažu antgaliu ir išspausti norimus raštus ant kepimo popieriaus. Kepti kelias minutes.

Vyšnias virti su cukrumi 3-4 minutes, po to nukoškite. Sirupą panaudoti kitam tikslui.
Lakštą apipjaustyti dantytu peiliu pagal torto žiedą. Šonus iškloti popieriaus juosta. Įdėti lakštą.

Želatiną išbrinkinti sirupe arba kompote, atsargiai ištirpinti. Grietinėlę išplakti. Kriaušes sumaišyti su citrinos sultimis ir likeriu. Sujungti abi mases. Siūlyčiau dabar paragauti kremo. Jei reikia, dar pridėti cukraus arba citrinos sulčių. Šaukštą grietinėlės-kriaušių masės įdėti į želatiną, atsargiai išmaišyti, po to dar šaukštą, ir taip sudėti apie stikline grietinėlės-kriaušių. Tada galima sujungti su likusia mase.
Į formą, ant lakšto išpilti pusę kremo, sudėti vyšnias ir lakšto nupjautus gabaliukus, užpilti likusiu kremu. Palikti nakčiai šaldytuve.
Sviestiniam kremui suplakti sviestą su sutirštintu pienu. Išlyginti šonus ir paviršių
Glajui ištirpinti šokoladą su aliejumi. Ataušinti, bet stebėti, kad nesustingtų. Užpilti glajumi tortą. Viršų papuošti plikytais papuošimais.
Jei nesinori darbuotis su šiais papuošimais, kuo puikiausi galima šį tortą papuošti plakta grietinėle ir vaisiais, šokolado drožlėmis. Tuomet ir sviestinio kremo nereikia. Štai čia visai su papuošimų minimumu ir nuo to nenukentėjo :)

Na štai. Nusiplaunu rankas ir einu darbuotis prie banketo... negalvokite, kad moku pasigaminti tik šitą tortą :P

33 komentarai:

Neringa rašė...

nuostabus papuosimas!

Rennie rašė...

Superinis tortas. Aukštasis pilotažas.

Vilma rašė...

Pamačiau torto pjūvį ir mano širdis nustojo plakti. :) Koks lengvumas, kriaušių kremas, vyšnios... Einu paraudosiu prie arbatos puodelio. :)

AJ rašė...

Elzbieta, tortas atrodo pritrenkianciai! O papuosimu subtilumas ir grozis...
Apie pjuvi galeciau pasakyti dviem zodziais - super pyszne! :)

Anonimiškas rašė...

Aukštasis pilotažas!!!
Labai subtilus ir ko gero nepeprastai skanus tortas...

srove rašė...

Auksinės rankelės!Norėjau paklausti dėl plikytų papuošimų, jei aišku nėra paslaptis, ar čia po vieną ornamentą kepta, ar gal yra koks kitas būdas iškart kažkokį popierinį prietaisą susimeistravot?:DD

Anonimiškas rašė...

Elzbieta,
Esu suzaveta jusu darbais! ir, galbut, turiu pasiulyma! Kadangi nerandu informacijos siek tiek apie Jus pacia, tai noreciau, kad parasytumete man laiska email'u - ciau19@yahoo.co.uk. Galetumem placiau apie mano ideja papliurpti =)
Labai tikiuosi is Jusu isgirsti...

Su pagarba,
Aurelija

Anonimiškas rašė...

Elzbieta, turiu klausima del zelatinos tirpinimo. Jis man aktualus visuose reikaluose kur naudojama zelatina. Ant zelatinos pokelio buna parasyta "istirpinti 1 litre karsto vandens". Tai negi ta visa litra vandens ir supilti i tavo pagaminta mase? Viena karta tiesa sakant supyliau beveik 800 ml, na sustingo. Kita karta supyliau gal 500 ml , nesustingo. Kita karta visa ta mase istirpinau gal 100 ml vandens, tai buvo pernelyg kietas.
Gal cia patyrusiems ir keistas klausimas, bet man tie reikalai su zelatina visai neaiskus. Gal galetumet truputi apsvieti kaip elgtis:)

Elžbieta rašė...

Aurelija :)

Su želatina viskas yra taip: pakelyje esanti želatina skirta nurodytam ant pakelio skysčio kiekiui sustingdyti. Į šitą skystį taip pat turi būti įskaičiuotas ir želatinos brinkinimui skirtas skystis. :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki Elzbieta norejau paklausti ar gaminate tortus pagal uzsakyma? noreciau savo seses gimtadieniui uzsisakyti pas Jus.

Elžbieta rašė...

:) Kartais :) Parašykite man į paštą zaidziamevirtuve eta gmail dot com tada pasitarsim :)

Elžbieta rašė...

Jetau.... tik dabar pastebejau, kad nieko neatsakiau, net nepadekojau uz tokius nuostabius zodzius... Atsiprašau labai, kažkodėl galvojau, kad atsakinėjau... tiesiog sitas periodas man buvo toks sujauktas ir kiek nerealus, kad mano sklerozė įgavo pavojingas formas... atsiprašau dar kartą,
Neringa, :)
Rennie :)
Vilma :)
AJ :)
Ir anonimai :)
ir srove :)
(cia po viena kepama ir po to po vieną kaišiojama :)

Ačiū labai :)

Martynas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Jūratė rašė...

Dariau šį tortą jau du kartus (per vieną savaitę). Pirmajam šiek tiek trūko skonio (gal kriaušių nevykusių nupirkau...), o darydama antrąjį, į kremą dėjau daugiau cukraus, tai gavosi labai skaniai. :)
Elžbieta, kur gauti kriaušių likerio? Šįkart teko apsieiti be jo, bet gal ateičiai kada prireiks... ;)

Kleo rašė...

Elžbieta, mane sužavėjo šis Jūsų tortas. Planuoju pabandyti jį iškepti.
Peržiūrėjau produktų sąrašą - ar vynuogių kauliukų aliejaus rasiu eilinėje parduotuvėje (tokio ingridiento dar neteko naudoti)?

Elžbieta rašė...

Jūratė, labai faina, kad pritaikei savo skoniui ir patiko :) Kriaušių likerio turėjau dar iš senų atsargų, gaminau pati, iš tokios senos rusiškos knygos. Visai skanus buvo :) bet kadangi mes nelabai megėjai, tai ilgai stovėjo, kol nesunaudojau jo kepiniams :) Jei nori, galiu surasti ta receptuką :)

Kleo, :) vynuogių kauliukų aliejaus galima nusipirkti kiekviename PC, net Norfoj mačiau kažkada. Puikus aliejus, savo savybėm nenusileidžia alyvuogių aliejui. :)

Kleo rašė...

Dėkui.
Na vat, pasirodo elementaru :)

Jūratė rašė...

Spėju, kad tas kriaušių likeris ir pas mus stovėtų tol, kol sunaudočiui tortui. Tai gal nevarkim. Ačiū. :)

Elžbieta rašė...

Kleo - :)

Jūratė, na matai, kaip mes su tavim sutinkam :D

Vita rašė...

Nesuprantu, kaip man vaikystėje tokie papuošimai nepatikdavo? Super!

Elžbieta rašė...

Vita, tempora mutantur et nose mutamur in ilis :)

Anonimiškas rašė...

Gaminau ir as jusu torciuka, tik kazin kodel galejo taip nutikti kad lygtai jautesi zelatinos skonis? Ir sakykit kaip manot ar nesugadinciau jei deciau ne saldytas vysnias, ne is kompoto, o sviezias?
Labai aciu uz receptuka :)

Elžbieta rašė...

Želatina "gumėja" kai yra perkaitinta, ją tirpinti reikia labai-labai atsargiai :) o šviežios vyšnios kuo puikiausiai tiks :) tik, aišku, be kauliukų :)

Lina P. rašė...

Ačiū!!! Ačiū!!! Ačiū!!!
Gaminau :) Skonis fantastiškas, vaizdas superinis (dariau tokią pačią plikytų žiedlapių gėlę), man užaugo sparnai nuo komplimentų gausos!!!

Eglaite rašė...

Norėjau paklausti dėl balto šokolado glajaus... ko imtis, kad pavirsius gautusi lygut lygutėlis? kažkaip būtent su baltu man nesigauna... ir su kokia priemone tuos plonyčius papuošimus padaryti? nes maniškiai išsipūtė iki negalėjimo ir teko improvizuoti su jau iš Jūsų išmoktais šokolado abažūrais :)..

Elžbieta rašė...

Eglaitė, nežinau, ką pasakyti :) o kodėl glajus nesipylė? Gal šokoladas perkaitintas buvo? Nes kai skystas, tai jis labai gražiai padengia pviršių - lygiai :)
O dėl papuošimų... jokios kitos priemonės nėra - tik tūtelė ir rankos :) reikia spausti labai plonas linijas ir viskas gausis :)

Rūta rašė...

Jei tik galėčiau, eičiau mokytis pas jus tokių šedevrų kūrybos ir puošybos:) Sakykit, o jei vietoj vyšnių kitas uogas - pvz. gervuoges dėčiau?

Elžbieta rašė...

Rūta, ačiū labai :)
net nežinau, ką pasakyti :)
gervuogių aš tikrai nedėčiau, nes nepaisant jų skonio, jos labai dažo. Jau vyšnios kažkiek padažė, o gervuogės baltame fone nelabai gerai atrodys. Gervuoges labiau tiks juodajam šokoladui

Rūta rašė...

Na va, pridėjau aš tų ervuogių. Nudažė tai tikrai bet ta spalva man net patiko :) Tortukas labai skanus, bet anot mano vyro - "dietinis" :D Mano šeimai patinka "tikri" tortai - riebūs ir sodrūs :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152016771602316&set=a.10150695126357316.461289.646337315&type=3&theater

asta rašė...

nerealus tortas! kepiau jau kelis kartus ivarioms progoms ir vel ruosiuosi kepti sunaus gimtadieniui :) aciu labai, kad pasidalinote receptu!

Elžbieta rašė...

Ačiū labai :) Smagu skaityti, kad patiko

raimukas rašė...

Sakykite ar vysniu kauliuku alieju galima kazkuo kitu pakeisti,nes kur gyvenu tokio aliejaus nerandu

Elžbieta rašė...

Vynuogių, ne vyšnių :) Jei ir tokio nėra, tuomet neutralaus skonio aliejų galima naudoti :)