2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Braškių tortas su maskarponės kremu


Tikras vasariškas tortas. Beveik Braškių torto brolis -dvynys, bet modifikuotas, toks man patiko labiau. Ir ne tik man. Tad nepraleisiu progos dar kartą pasireklamuoti :)



Biskvitui:

8 kiaušiniai
240 g cukraus
220 g miltų
60 g krakmolo
žiupsnelis druskos
3 šaukšteliai kepimo miltelių
1 citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis

Kremui:

750 g maskarponės sūrio
600 ml grietinėlės
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Braškiniam sluoksniui:
400 g braškių ir 1/2 st. cukraus
arba 300 ml trintų šaldytų braškių

Sirupui:
100 ml desertinio vyno

200 g baltojo šokolado
100 g juodojo šokolado


Įkaitinti orkaitę iki 170 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Kiaušinius išplakti su cukrumi (ne šiaip sau paplakti, o išplakti iki tiršto, beveik balto, kremo), sudėti citrinos žievelę, išmaišyti. Du kartus persijoti miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, suberti į kiaušinių masę, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min. Patikrinti, ar iškepęs biskvitas paspaudus viršų - jis turi lengvai spyruokliuoti, arba kaip įprasta - mediniu iešmeliu - jis turi būti sausas.

Biskvitą gerai ataušinti, geriausiai jį iškepti dieną prieš ir laikyti per naktį šaldytuve, prieš surenkant tortą perpjauti į tris dalis.

Kremui kambario t-ros maskarponę išplakti su sutirštintu pienu, palaipsniui pylant grietinėlę ir pabaigoje - vanilės ekstraktą.

N.B. Kremui galima keisti grietinėlės ir maskarponės proporcijas. Man asmeniškai skaniau, kai maskarponiškai :)

Šviežias braškes pertrinti su cukrumi.

Torto surinkimas:

Torto formą iškloti kepimo popieriumi, jei reikia - padaryti popierinę "apykaklę". Aš ją darau ir kai tortas aukštas ir kai neaukštas ir formos šonų aukščio pakanka. Man yra patogiau ir gražiau su "apykakle". Biskvito lakštą sudėti į formą, pašlakstyti vynu, patepti braškėmis, užtepti kremo, viską pakartoti. Dalį kremo palikti viršui ir šonams aptepti. Tortą gerai atšaldyti šaldytuve.

Baltąjį šokoladą ištirpinti ir iš konditerinės tūtelės padekoruoti braškes, padėti ant kepimo popieriaus ir leisti sustingti.

Tortą išimti iš formos, šonus ir viršų aptepti kremu. Padaryti šokoladinę juostą (ant popierinės juostos ištirpintu šokoladu užpaišyti norimų šokoladinių raštų arba visą juostą, šiek tiek pastingdyti, kad šokoladas nevarvėtų, bet laikytųsi popieriaus) ir ja apjuosti išimtą iš formos tortą. Sustingdyti ir nuimti popierių nuo juostos. Torto viršų papuošti braškėmis.

19 komentarų:

Bea rašė...

Kolejny niesamowity tort Elu! Trzeba chyba wiele cierpliwosci by otrzymac taki efekt... Jak zwykle podziwiam :)

Lina rašė...

O,grazu,grazu,grazu... Elzbieta,tu juvelyre! O braskes is kur? Gal cia jau lietuviskos? As kaip tik pries jonines atsidursiu Lietuvoje ir jau dabar planuoju kaip ryte eisiu i kalvariju turgu prikti braskiu:-)) Iskart kita diena. Oi,net jaudulys apima pagalvojus..:-) Pasiilgau eiti i turgu:-)

Elžbieta rašė...

Bea, dziękuję Ci, kochanie :) Trochę mnie idealizujesz :) ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia :) poradziłabyś sobie z nim spokojnie :)

Lina, ačiū labai :) Aš irgi labai mėgstu po turgų vaikščioti... bet dabar kažkokie tie turgūs tokie neturgiški... :(

popas rašė...

Laba,
Aš čia ne į temą, bet norėčiau paprašyti poros patarimų :)

1. Jei išlydai šokoladą, į jį įmerki braškę ir atvėsini - šokoladas būna matinis. Kaip jį padaryti truputį blizgesniu? Čia kokie temperatūriniai niuansai ar galima ką nors įmaišyti?

2. Aš planuoju daryti žele su putojančių vynu/limonadu. Gal yra kokie patarimai kaip daryti,kad želėje liktų kuo daugiau burbuliukų?

Būčiau dėkingas :)

Elžbieta rašė...

Popai, o, kokie žmonės :) Labai-labai malonu matyti :)

Dėl braškių: išties reikia šokoladą temperuoti. Tai kartais pavyksta, kartais ne..., deja... Kitas variantas - pagaminti šokoladinę glazūrą iš šokolado, želatinos, auksaspalvio sirupo. Tuomet blizgės, nors bus skystesnė.
Dėl burbuliukų: kuo mažiau maišyti ir kuo šaltesni produktai: uogos, vynas/limonadas :) net gerai yra ir formeles įdėti į šaldytuvą kelioms valandoms prieš pilstant.

popas rašė...

ačiū :)

Sandra rašė...

NUO-STA-BU. O gal galima braskes kuo nors pakeisti? Kai prisiruosiu sita geri gaminti, ju jau ir su ziburiu nebus imanoma rasti

Elžbieta rašė...

Sandra, ačiū labai :) Bet bus... na, sakykime avietės :)

Sandra rašė...

Deja, bet manau, kad ir avieciu nebelabai bus rugsejo menesi. Na, jei nepavyks siais metais, tai kitamet butinai sitas tortas pas mane ant stalo stoves.

margot rašė...

ojej te koronki czekoladowe, przepiękny tort

Insolente. rašė...

Gal galima tamstos el-pašto adresą gaut? :)

Anonimiškas rašė...

Na jau tortai ,tai nuostabiai visi atrodo! Esu tikra, kad ir skonis dieviskas. Tik dar noretusi matyti pjuvio nuotrauka, nes kai kurie tortukai gan sudetingi (pvz. Triufelis) ir sunku isivaizduoti, kaip jis atrodo prapjovus...

Elžbieta rašė...

Jūs teisi. Bet ... kartais tikrai nėra galimybės pjūvio parodyti, net didesnės dalies želė tortų savo nematau, nes iškeliauja formose :)

Jurgita rašė...

tortas nuostabus ir visi receptai tokie viliojantys ruosiuosi si torta kepti sunelio gimtadieniui o grietineles isplakti nereikia? neskystas kremas gaunasi?

Elžbieta rašė...

Jurgita, ačiū :)
Ne, nereikia plakti :) Kremas nesuskystės tiek, kad plauktų, bus plastiškas ir lengvai tepsis :)

Anonimiškas rašė...

Gaminausita torta siandien. Deja, man kremas suskystejo nerealiai. Jo liko labai daug. Gal ka dariau ne taip?nors viska dariau, kaip buvo parasyta recepte. Hm, tai kodel taip gavosi kazin?

Elžbieta rašė...

Anonimiškas, neįsivaizduoju, kas galėjo nutikti. Gal grietinėlė nebuvo riebi? Variantas - pabandyti įdėti į šaldytuvą ir pažiūrėti, kaip reaguos kremas. Jei stings - gerai. Jei vis dėlto liks skystas, siūlyčiau išbrinkinti želatinos (150 ml vandens arba šviesių sulčių - 20 g želatinos), ištirpinti ir sumaišyti su kremu.

ai rašė...

labadiena,
norėčiau pakeisti ši biskvitą šokoladiniu. Kokį galėtumėt rekomenduoti?

Elžbieta rašė...

ai, manau, galėtų tikti koks nors klasikinis kakavinis biskvitas be jokių kitų priedų - tik kiaušiniai, cukrus, miltai, kakava ir krakmolas.