2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Braškių tortas su maskarponės kremu


Tikras vasariškas tortas. Beveik Braškių torto brolis -dvynys, bet modifikuotas, toks man patiko labiau. Ir ne tik man. Tad nepraleisiu progos dar kartą pasireklamuoti :)



Biskvitui:

8 kiaušiniai
240 g cukraus
220 g miltų
60 g krakmolo
žiupsnelis druskos
3 šaukšteliai kepimo miltelių
1 citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis

Kremui:

750 g maskarponės sūrio
600 ml grietinėlės
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Braškiniam sluoksniui:
400 g braškių ir 1/2 st. cukraus
arba 300 ml trintų šaldytų braškių

Sirupui:
100 ml desertinio vyno

200 g baltojo šokolado
100 g juodojo šokolado


Įkaitinti orkaitę iki 170 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Kiaušinius išplakti su cukrumi (ne šiaip sau paplakti, o išplakti iki tiršto, beveik balto, kremo), sudėti citrinos žievelę, išmaišyti. Du kartus persijoti miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, suberti į kiaušinių masę, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min. Patikrinti, ar iškepęs biskvitas paspaudus viršų - jis turi lengvai spyruokliuoti, arba kaip įprasta - mediniu iešmeliu - jis turi būti sausas.

Biskvitą gerai ataušinti, geriausiai jį iškepti dieną prieš ir laikyti per naktį šaldytuve, prieš surenkant tortą perpjauti į tris dalis.

Kremui kambario t-ros maskarponę išplakti su sutirštintu pienu, palaipsniui pylant grietinėlę ir pabaigoje - vanilės ekstraktą.

N.B. Kremui galima keisti grietinėlės ir maskarponės proporcijas. Man asmeniškai skaniau, kai maskarponiškai :)

Šviežias braškes pertrinti su cukrumi.

Torto surinkimas:

Torto formą iškloti kepimo popieriumi, jei reikia - padaryti popierinę "apykaklę". Aš ją darau ir kai tortas aukštas ir kai neaukštas ir formos šonų aukščio pakanka. Man yra patogiau ir gražiau su "apykakle". Biskvito lakštą sudėti į formą, pašlakstyti vynu, patepti braškėmis, užtepti kremo, viską pakartoti. Dalį kremo palikti viršui ir šonams aptepti. Tortą gerai atšaldyti šaldytuve.

Baltąjį šokoladą ištirpinti ir iš konditerinės tūtelės padekoruoti braškes, padėti ant kepimo popieriaus ir leisti sustingti.

Tortą išimti iš formos, šonus ir viršų aptepti kremu. Padaryti šokoladinę juostą (ant popierinės juostos ištirpintu šokoladu užpaišyti norimų šokoladinių raštų arba visą juostą, šiek tiek pastingdyti, kad šokoladas nevarvėtų, bet laikytųsi popieriaus) ir ja apjuosti išimtą iš formos tortą. Sustingdyti ir nuimti popierių nuo juostos. Torto viršų papuošti braškėmis.