2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Keksiukai kiaušinių lukštuose


Šitie keksiukai persekiojo mane nuo to laiko, kai man į rankas pateko Petit Larousse du chocolat.
Infekcija brendo ilgai, kol galu gale šiais metais nesumasčiau fotopamokos apie kiaušinių lukštų panaudojimą. Juk tokia velykinė tema :) O dar kai vištos pabrangino savo paslaugas, tai įgytas ekonomiškumas varpais skambino apie VISO kiaušinio panaudojimą. 
Receptą dėjau kitokį, nei knygoje, šiuo atveju svarbus buvo principas. Bet prie to recepto knygoje dar grįšiu. Gal net neužilgo. 

14-16 XL dydžio kiaušinių lukštų

450 ml miltų, 
150 ml cukraus, 
50 ml kakavos, 
2 šaukšteliai kepimo miltelių, 
250 ml pieno, 
2 kiaušiniai, 
100 g sviesto, 
žiupsnelis druskos, 
vanilės ankštis arba ½ šaukštelio maltos vanilės

Tam, kad pagaminti skirtingų spalvų tešlą, padalinkite visus produktus, išskyrus miltus per pusę, tik vienu atveju palikite 250 ml miltų, o kitu – 200 ml miltų ir 50 ml kakavos. 

  • Miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite. 
  • Visus birius produktus sumaišykite, išskobkite vanilės ankštį ir sudėkite jos sėklytes. 
  • Po to ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su pienu ir kiaušiniais. 
  • Birias dalis ir skystas dalis sumaišykite. 
  • Turi gautis dvi tešlos – viena šviesi, kita tamsi. 
  • Tešlas sudėkite į konditerinius maišelius, galima be antgaliukų. Jeigu neturite konditerinių maišelių, susukite tūteles iš celofano arba kepimo popieriaus.
  • Kiekvieną lukštą pripildykite tešlos taip, kaip jums patinka – galima kepti tik šviesius arba tik tamsius keksiukus arba margus. 
  • Lukštus užpildykite  tešla iki 2/3 lukšto. Daugiau pildyti lukšto nereikia, nes tešla labai smarkiai pakils ir išlips iš lukšto. Kepkite 15 minučių 170°C. Patikrinkite, ar iškepę keksiukai mediniu pagaliuku. 

Lukštai:
  • Lukštus išplaukite iš užmerkite stipriame druskos tirpale valandai,  išimkite lukštus ir skylute į apačią sustatykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų vanduo
  • Į kiekvieną lukštą įpilkite aliejaus ir mažu teptuku ištepkite lukšto vidų. Aliejaus perteklių nupilkite.
  •  Paruoškite keksiukų formeles. Kad lukštus galima būtų sustatyti į formas, vietą kiekvienam keksiukui išklokite folijos gabalėliu. Sustatykite lukštus į formeles skylutėmis į viršų




12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Kokie fainuciai :) As taip pat jau nuo praeitu velyku laukiu kada galesiu isbandyti toki keksiuku kepimo buda :) ir kaip tik ieskojau daugiau info apie toki kepimo buda ir va cia jus kaip tik laiku ir vietoje, smagumelis :) Tik norejau pasiklausti ar lengvai lupasi paskui lukstas? Manau cia bet koks keksiuku receptas tiktu tokiam kepimo budui?

Elžbieta rašė...

Smagu :) Jei dar rastumėte pirmadienio Ji, ten yra žingsnis po žingsnio su nuotraukomis :) tai dar aiškiau.

Lupasi geriau, nei virtas visai šviežias kiaušinis, bet blogiau, nei tas gerai besilupantis :) Vidutiniškai, bet, manau, tai neturetų stabdyt :) mums šitie kieksiukai patiko :) O receptas, manau bet koks tiktų :) Tik, aišku, geriau naudoti kuo didesnius kiaušinius - XL geriausiai :)

Kazkokia rašė...

Kaip tik norejau rasyti, kad uzmaciau zurnale JI :)
Fantastiska ideja :)
Bus isbandyta?

Kazkokia rašė...

OI, ten turejo but sauktukas...
Bus isbandyta!!!

Ilona rašė...

Perskaičiau nuo A iki Z, į paveiksliukus įsispitrinau, net seilė buvo bepradedanti tekėt, (gerai, kad alus šalia buvo :)) bet ar pati tai ryžčiausi padaryt, vargu bau, bet...mamai parodysiu, anuž užsikabins pabandyt, o tuo tarpu aš jai ką nors padekupuosiu arba išsiuvinėsiu, vis jaus palaikymą virtuvėj.
Myliu Tavo blogąąąąą, čia labai atvirai....

kristina rašė...

Elžbieta, Jūs kaip visada - verta dėmesio :).
Kaupsiu kevalaus ir iki Velykų būtinai iškepsiu :)

Elžbieta rašė...

Kažkokia :) joooo... niekur nepasislėpsi :) Negaliu tiksliai pasakyti, iš kur tos idėjos kojos auga, bet Cordon Bleu visada idėjos superinės :)Aš tik propaguoju :) ir tikrai džiaugsiuos, jei šios idėjos bus naudingos :)

Ilona... man labai-labai malonu taip pat prisipažinti meilėje ir jau gana ilgai...

Kristina, ačiū labai :) man taip maloniai šilta :)

Rūta rašė...

Super! Labai gražūs ir dailūs margučiai. Kažką panašaus esu bandžiusi pagal Binkauskienės "Kepinių" knygą. Ten ji dar siūlo išsivirti pieniško glaisto ir juo aplieti keksiukinius kiaušinukus :) Prisipažinsiu, kad manieji toli gržu nebuvo tokie dailūs, nes dalis kiaušinių išsipašė belupant...

Elžbieta rašė...

Rūta, ačiū labai :)
Net pargriebiau E.Binkauskienės knygą ieškoti kur tokie keksai... neradau :( Kodėl praleidau? Pas mane 1970 m. leidimo.
Kaip išeina - nauja - tai šiek tiek primiršta sena :)

Rūta rašė...

Elžbieta, atsiprašau, pakomentavau ir pamiršau :) Binkauskienės knygoje tokius kiaušinius siūloma kepti iš biskvitinės tešlos. O receptas aprašytas p. 109-110 ("Pyagaičiai-margučiai"). Maniškė Binkauskienė 1977 m.

Elžbieta rašė...

Rūta, ačiū labai. Dabar ir aš radau. Dar kartą tenka konstatuoti faktą, kad viskas yra sugalvota dar prieš mus :) Ir prieš Petit Larousse du chocolat. :)

rentre rašė...

ideja superine, gal tik reiktu kokio sokolado ar kazko slapio i tesla, nes kiek sausokas biskvitas:)