Puslapiai

2011 m. gruodžio 27 d., antradienis

Sluoksniuotas želė tortas




Buvo smagu :) ypač aplodismentai (čia aš taip kukliai... aišku, jei kompanija būtų kitokia, galbūt (ir tikriausiai) viskas būtų daug santūriau. Bet kai susirenka žmonės, kurie patys susilaukia aplodismentų už savo pagamintus patiekalus ne tik prie draugų stalo, o ir profesiniame gyvenime, tai manau, jiems tikrai negaila tokiu pat būdu pradžiūginti ir kitus :) kitą vertus, jei būtų neskanu arba negražu, tai gal nesivargintų :D

Forma - 2,4 l

Viršutinis sluoksnis
14 g želatinos
700 ml baltojo desertinio vyno
jei reikia - dar šiek tiek cukraus

Želatiną užmerkti 150 ml vyno,išbrinkusią pašildyti ir sumaišyti su  likusiu vynu. Paragauti - įberti truputį cukraus, jei reikia.  (Man reikėjo :D)

Raudonas sluoksnis
14 g želatinos
0,7 l raudonos spalvos sulčių arba kompoto (pas mane - braškių kompotas su uogomis)
1/2 citrinos sulčių

Želatiną užmerkti 150 ml skysčio, ištirpinti ir sumaišyti su likusiu skysčiu, paragauti - jei reikia - dar citrinos sulčių, cukraus.

Jogurtinis sluoksnis
0,5 l natūralaus jogurto
0,25 l greipfrutų sulčių
14 g želatinos
2-3 šaukštai cukraus
2 apelsinai

Želatiną užmerkti sultyse, po to ištirpinti. Į želė tirpalą įpilti kelis šaukštus jogurto, išmaišyti, įpilti dar kelis šaukštus ir vėl išmaišyti, tik po to sumaišyti su likusia mase. Vėl paragauti - jei reikia įberti cukraus arba įpilti šiek tiek citrinų sulčių. Apelsinus nulupti, išimti "filė" - t.y. pašalinti nuo skiltelių baltąją plėvelę. Supjaustyti ir sudėti į jogurtinį sluoksnį.

Į formą supilti pirmiausia vyno želė, sustingdyti, po to puse baltosios, vėl sustingdyti, po to raudonąją, sustingdyti ir užbaigti likusia baltąja želė.

2011 m. gruodžio 22 d., ketvirtadienis

Kalėdiniai meduoliai II 2011. Traškūs ir su kakava


 
Galvojau, kad meduolių jau nebekepsiu. Bet pasijutau Pikasu ir pradėjau savo rausvąjį periodą. Su žirnizmo potėpiais. Taigi, meduoliai, kurių nereikia brandinti: nei tešlos, nei iškeptų sausianių. Ir pasidaro visiškai ant staigiųjų. Lygiai taip pat dingsta, tad reikia saugoti bent iki Kalėdų :) arba valgyti-traškėti... su šaltu pienu... mmmm :))




350 g miltų
50 g tamsios kakavos
200 g miltelinio cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
2 šaukšteliai cinamono
1 šaukštelis kardamonų
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
50 g medaus
50 sviesto

2 kiaušiniai

Miltus, kakavą, miltelinį cukrų, kepimo miltelius, prieskonius persijoti.
Medų su sviestu ištirpinti
Medų ir sviesto mišinį supilti į miltus, įmusšti kiaušinius.
Užminkyti tešlą.
Labai plonai kočioti ir spausti sausainukus
Kepti 180°C, 12-15 minučių.
Aušinti ant grotelių, puošti baltyminiu glajumi.



P.S. Aš savąjį dažiau džiovintų burokėlių antpilu. Reikėjo gi kažkaip prisiartinti prie Pikaso, a ne?
P.P.S. Jei norėtųsi minkštų meduolių, tuomet juos reikėtų įdėti į maišelį su gabaliuku obuolio.
P.P.P.S.Jei meduoliukai pilnai padengti glajumi - jie minkštėja :)

2011 m. gruodžio 20 d., antradienis

Vištienos vyniotinis "Pastrama"



Jokios Amerikos. Ta pati pastrama, tik pagaminta iš vištienos krūtinėlės. Tiesiog kalakutienos filė ne visuomet būna po ranka. Su vištiena paprasčiau. Puiki mėsa ir ant šventinio stalo patiekti, ir ant sumuštinio, ir salotoms ir viskam, kas tik į galvą ateina. Jokios dešros nereikia :D

Taigi

1 didelė vištienos krūtinėlė (apie 0,6 kg)
3 šaukštai druskos
2 l vandens
1 skiltelė česnakų
1 šaukštas džiovintų krapų viršūnėlių
1 šaukštelis džiovintų petražolių
1 šaukštelis džiovintų builių
žiupsnis džiovintų čiobrelių
1/2 šaukštelio citrininių pipirų
1-2 šaukštai aliejaus

  • Vištienos krūtinlę perpjauti pusiau, išimti kaulus. 
  • Dideliame dubenyje paruošti gana sūrų vandenį (vanduo + druska iki sūraus jūros vandens skonio). Jame užmerkti mėsą 2 - 2,5 valandoms. 
  • Maksimaliai įkaitinti orkaitę. (~240-250C). 
  • Paruošti prieskonių mišinį, česnako skiltelę sutarkuoti, viską sumaišyti su aliejumi tiek, kad gautųsi tepi pasta. Filė nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir aptepti prieskoniais, po to susukti ir surišti virvele kaip vyniotinį.
  • Vyniotinius padėti ant skardos ir kepti 20 minučių. 
  • Po to orkaitę išjungti ir neatidarinėti kol visiškai atauš.

2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Kalėdiniai meduoliai II 2011. Šveicariški Basler Leckerli





GENIALŪS. Paprasti. Ir tuo viskas pasakyta. Šveicariški meduoliai Basler Leckerli. Meduoliai pagal šitą receptą buvo iškepti Alicijos, o  Bea iškepė kiek kitokius. Labai turtingo skonio, konsistencija truputį primena irisus, nes šiek tiek tąsoki. Mano šiuometinio Kalėdinio sezono hitas.

125 g cukraus
1 kiaušinis
175 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis prieskonių meduoliams
125 g smulkintų (kapojau smulkintuve) migdolų
50 g cukatų
50 g medaus
1 šaukštas stipraus alkoholinio gėrimo (romas)

Glajus
80 miltelinio cukraus*
1 kiaušinio baltymas
1 šaukštas romo


Forma 23x31 cm

Išplakti kiaušinį su cukrumi
Sudėti likusius produktus ir išmaišyti tešlą. Aš tai padariau ranka, nes tešla nei kočiojimui, nei pilstymui. Tiesiog viską išminkiau.
Sudėti tešlą ant išklotos kepimo popieriumi skardos, išlyginti ranka. (Truputį kėblokas procesas, bet viskas įmanoma :))
Kepti 15-20 minučių 150°. Meduoliai neturi patamsėti, vidus lieka tąsus.
Glajui visus produktus išmaišyti.
Ištraukus formą iš orkaitės, dar karštus meduolius patepti glajumi (tai geriausia padaryti teptuku) ir dar kartą pašauti į orkaitę kokiai minutei.
Išimti, dar karštus meduolius supjaustyti stašiakampiais.Kai atauš glajus visiškai išdžiūs

* Glajus gaunasi skystas, ir, bent jau mano orkaitėje nelabai spėja visas iškepti. Romo atsisakyti negerai :D o štai baltymo imsiu mažiau kitą kartą.



CinCin

Na viskas. kepkite šiuos meduolius, kepkite. O aš imsiu iššveistą karūną ir bėgsiu į Akropolį. Jei kas nors netyčia pamatys virš Akropolio neaiškias pašvaistes, tai žinokite, kad suspindo mano žvaigždė. .... Arba šalmas, kurio ginuosi nuo pomidorų.... Noriu, kad jau būtų pirmadienis....

Rauginti kopūstai kepti su džiovintomis slyvomis



Penktadienio pietums. Puikiai tiks Kūčioms ir kaip atskiras patiekalas ir kaip įdaras pyragui, pyragėliams, virtiniams. Paprasta, skanu. Taip pat Kūčioms tiks ir kiek kitaip paruošti kopūstai


500 g raugintų kopūstų su morkomis
1 vid. dydžio svogūnas
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštelis druskos
200 ml vandens
8-10 džiovintų slyvų be kauliukų 

  • Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais ir pakepti dalyje aliejaus.
  • Kopūstus perplauti šaltu vandeniu  ir sumaišyti su svogūnais, druska ir džiovintomis slyvomis
  • Formeles patepti aliejumi, sudėti kopūstus ir įpilti tiek vandens, kad apsemtų.
  • Kepti apie 20 minučių 175 °C.
  • Norint tokiu būdu pagaminti įdarą pyragėliams arba pyragui, slyvas reikia supjaustyti  
Šiuos kopūstus galima ruošti porcijinėse formelėse arba didesnėje kepimo formoje, tik ji turi būti storu sienu (stiklinė, keramikinė)
Slyvas geriau naudoti saldesnes

(Ji, 2011.12)

2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kalėdoms. Triušis troškintas baltajame vyne


"Man taip gaila triušių.... bet jie tokie skanūs...." - išgirsta citata...

Taip.Ir man labai gaila triušių. Ir kiekvieną kartą juos valgant žliumbiu kaip krokodilas, ėdantis savo grobį. Na gal ne taip, nes paprastai valgau prie stalo, o ne kur nors vandens telkiny, bet visa kita - labai panašu. Manau, kad ne aš viena tokia žiauri. Kad ir daugiau yra tokių, valgančių triušius. Taigi tiems, kas valgo triušius -
absoliučiai klaisikinis, absoliučiai paprastas


Triušis, troškintas vyne

1,5-1,7 kg triušienos
~400 g baltojo sauso vyno
8-10 skiltelių česnakų
1 šaukštas druskos
šviežiai grūsti juodieji pipirai
2-3 šaukštai aliejaus
5-6 šakelės čiobrelių
1-2 lauro lapai



  • Triušio gabaliukus gerai įtrinti druska ir pipirais, sudėti į dubenį. Taip pat įdėti čiobrelius, lauro lapus ir supilti vyną. Galima dar įpilti truputį aliejaus, bet jei triušis jaunas, nebūtina. 
  • Palikti nakčiai šaltoje vietoje.
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų. Triušio gabaliukus nusausinti popierine servetėle ir juos apkepti, kol gražiai apskrus. Apkeptą triušį, neluptus, bet labai gerai išplautus česnakus sudėti į storų sienų troškintuvą, supilti puse marinato, stiklinę vandens arba jei yra - sultinio, ir uždengus troškinti ant mažos ugnies  maždaug 1,5 val.
  • Neturint troškintuvo, galima troškinti ir keptuvėje, jei ji turi dangtį ir yra gili.

2011 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

Kalėdoms. Apelsinų cukatos II


Dar vienas būdas apelsinų žievelėms utilizuoti ... O aš galvoju, kur gi dingo visos mano cukraus atsargos???? :)

Apelsinų cukatos

3 dideli apelsinai
600 g cukraus
1 citrinos sultys

•    Apelsinus gerai išplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvalykite šiurkščia kempine su soda ir    kruopščiai nuskalaukite.
•    Nulupkite, palikdami ploną baltąjį sluoksnį. Žievelės supjaustykite plonomis juostelėmis, sudėkite jas į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Laikykite užmerktas žieveles parą, bet pakeiskite vandenį ir praskalaukite žieveles bent kartą.
•    Užpilkite žieveles vandeniu ir virkite ant mažos ugnies apie valandą, kol suminkštės.
•    Išgriebkite žieveles ant sieto, nuvarvinkite.
•    Išvirkite sirupą iš 450 g cukraus ir 300 ml vandens ir sudėkite į jį žieveles. Virkite ant mažos ugnies apie valandą, kol sirupas sutirštės, ir įsigers į žieveles. Jos turi tapti beveik permatomomis.
•    Tuomet suplikite citrinos sultis ir dar kartą užvirkite.
•    Išgriebkite žieveles iš puodo, sudėkite ant sieto ir nuvarvinkite.
•    Ant kepimo popieriaus išberkite likusį cukrų, paskleiskite žieveles ir apvoliokite jas cukruje. Labai atsargiai, nes žievelės vis dar karštos.
•    Palikite apvoliotas žieveles per naktį, kad apdžiūtų. Po to galite sudėti jas į sandariai uždaromą indą.

(Ji, 2012, gruodis)

2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

Netikras zuikis arba užsieninis meat loaf'as


Mes čia su Indrė kažkaip lygiagrečiai "zuikinamės" :) Tik labai skirtingai. Maniškis jau buvo pagamintas senokai, tik dabar jam atėjo eilė.
Koks patogumas - sumetei viska į orkaitę ir nereikia čia stovėti ir kotletais kvėpintis. Kol nekepdavau "zuikio", šalti kotletai man būdavo, švelniai sakant, ne pats skaniausias maistas.
Taigi - net manau, kad jis kuo puikiausiai gali rasti savo nišą ir ant šventinio stalo.

700 g neriebios maltos mėsos (pas mane -jautienos kumpis, kiaulienos išpjova, keli gabaliukai kalakutienos)
1 cukinija (~300 g)
3-4 salierų kotai
1 vid. dydžio svogūnas
3-4 skiltelės česnakų
20-30 g sviesto
4-5 šakelės petražolių
2 kiaušiniai
100 g smulkintų migdolų
100 g tarkuoto kietojo sūrio (Džiugas, pvz.)
1 šaukštas Provanso žolelių
1 šaukštas neaštrių garstyčių
Druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Aliejaus
Šakelė petražolių papuošimui

  • Svogūnus, česnakus ir salierų kotus supjaustyti ir patroškinti svieste ant labai mažos ugnies.
  • Cukiniją nulupti ir sutarkuoti burokine tarka
  • Troškintas daržoves iš pirmojo punkto, cukiniją ir petražoles sumalti mėsmale arba susmulkinti smulkintuvu. Gautą vienalytę masę supilti į mėsą, suberti likusius produktus ir gerai viską išmaišyti. 
  • Faršą sudėti į pateptas aliejumi formas, ant viršaus uždėti ir prispausti petražolių lapelius. Viršų patepti aliejumi, arba padaryti mišinuką iš šaukštelio garstyčių, sojų padažo, skysto medaus ir citrinos sulčių. Taip pat galima viršų patepti šaukšteliu majonezo ir pabarstyti saldžiųjų paprikų milteliais - čia jau kaip kam išeina :)
  • Kepti įkaitintoje iki 180°C maždaug 50-60 minučių. 


1 standartinė  keksinė forma 30 cm ilgio.

TV laidos Zvanyj uzhin motyvais

2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Kalėdoms. Štolenai, štolenai, saldainiai...


Štolenų gimimo vieta - Drezdene. Štolenas - tai labai-labai skanus pyragas su daugybe džiovintų vaisių ir cukatų. Labai įvairus - ir mielinis, ir varškės, ir su migdolais, ir su marcipanas, tradiciškai kepamas Kalėdoms. Pirmą kartą kaip kalėdinis kepinys štolenas buvo iškeptas 1427 metais Saksonijos karališkuose rūmuose. Kaip ir priklauso kepiniui, keptam Advento metu, jis buvo pagamintas iš miltų, vandens, aliejaus ir raugo. Dėl jo skonio Saksonijos kepėjai nė vieną kartą kreipėsi į Romos popiežių su prašymu leisti kepti štoleną su sviestu. Ir tik 1490 metais buvo gautas popiežiaus Inokentijaus VI leidimas kepti štoleną su sviestu, taip vadinamas Sviesto laiškas, bet jis išduotas buvo tik štolenams kepamiems Karališkuosiuose rūmuose. Ilgainiui teisę kepti štoleną su sviestu galima buvo nusipirkti kiekvienam. Pradedant 1560 metais Saksonijos kepėjai kepdavo kurfiurstui dovanu du štolenus: kiekvieną pusantro metro ilgio ir 18 kilogramų svorio. Aštuoni kepėjai ir aštuoni kepėjų padėjėjai iškilmingoje eisenoje nešdavo dovanojamus štolenus į rūmus. Kadangi aš savųjų kurfiurstui nešti nesiruošiu, iškepiau mažus. Nors pavadinimas byloja, kad tai turėtų būti saldainiai, bet tai ne tokie saldainiai, kuriuos mes įsivaidzuojame. Austrai ir vokiečiai saldainiais (konfekt) vadina smulkius kepinius.



Varškės štolenukai
Quarkstollen-Konfekt


100 g sviesto
75 g miltelinio cukraus
150 g varškės
300 g miltų
1/2 pakelio kepimo miltelių
50 g smulkintų migdolų
1 šaukštas prieskonių meduoliams
gera sauja džiovintų spanguolių
gera sauja cukatų
keli džiovinti abrikosai
50 ml romo
sviesto patepimui
apelsinų sulčių patepimui
miltelinio cukraus pabarstymui

  • Orkaitę įkaitinti iki 175 °C
  • Abrikosus ir cukatas supjaustyti, užpilti romu. Taip pat užpilti romu ir džiovintas spanguoles.
  • Miltus sumaišti su kepimo milteliais ir prieskoniais meduoliams.
  • Minkštą sviestą išplakti su milteliniu cukrumi, įdėti varškę.
  • Sviesto-varškės masę sumaišyti su miltų mišiniu ir greitai užminkyti tešlą. Suberti migdolus ir užmerktus vaisius kartu su visu skysčiu. Viską gerai permaišyti.
  • Formuoti nedidelius paplotėlius su iškylia viršunėle, dėti juos ant plotkelių meduoliams ir kepti 12-15 minučių.
  • Ištirpinti sviestą, įpilti šiek tiek apelsinų sulčių ir patepti šiuo mišiniu karštus štolenukus. Gausiai pabarstyti milteliniu cukrumi.

Recepto šaltinis
inf. - M.Toussaint-Samat, A History of Food
atviri interneto šaltiniai

2011 m. gruodžio 8 d., ketvirtadienis

Kalėdoms. Apelsinų ir citrinų cukatos

Kažkada, labai seniai, vienoje karalystėje, ai, ne, ne karalystėje. Čia. Bet tai buvo lyg kitame gyvenime -  tortas "Pasaka", toks pailgas, glaistytas šokoladu puoštas vaisių cukatomis. Kaip įsivaizduoju, ten tikriausiai būdavo arbūzų arba melionų cukatos. Kartais jos būdavo pasakiškai skanios, kartais - visai ne. Todėl, nugvelbdama eilinį kartą nuo torto šį cukruotą gabaliuką vis pagalvodavau, pasiseks, ar ne. Kadangi šis prieškalėdinis laikotarpis pas mane paženklintas besaikiu kepimu, iki pilnos laimės trūkdavo tik cukatų. Aišku, jų galima būtų ir nusipirkti.... bet.

Apelsinų ir citrinų cukatos
2 apelsinai
1 citrina
1 greipfrutas *

750 g cukraus

  • Vaisius labai gerai išplauti ir nušveisti kempine
  • Pailgomis juostelėmis nupjauti vaisių žievelę ir supjaustyti ją ilgais šiaudeliais.
  • Sudėti žieveles į puodą, užpilti vandeniu taip, kad būtų pilnai apsemtos ir užvirti. Užvirus sumažinti ugnį ir virti, kol žievelės suminkštės (apie 45 min **)
  • Išimti žieveles kiaurasamčiu, labai gerai nuvarvinti. 
  • Įberti į puodą 310 g cukraus, užpilti 0,5 l vandens, užvirinti. Sudėti žieveles ir virti ant labai mažos ugnies,retkarčiais pamaišant, kol sirupas beveik visas susigers į žieveles ir jos taps permatomomis.(30 min**)
  • Išimti žieveles ir nuvarvinti. 
  • Ant kepimo popieriaus suberti likusį cukrų*** ir  ir sudėti žieveles. Pamaišyti, kad jos gerai pasidengtų cukrumi. 
  • Paskleisti žieveles ant kepimo popieriaus ir leisti apdžiūti.


Williams - Sonoma, The Art of Preserving

* Neturėjau greipfruto, buvo apelsinas, nors  planuoju pasibandyti. Bet virsiu atskirai :) Labai įdomu, kur tas kartumas dingsta (?)
** Viriau tikrai ilgiau
*** Liko nemažai cukraus, geriau sudėti daugiau verdant žieveles

Labai geras "greitas" cukatų ruošimo būdas. Bet turint laiko arba kai žievelių nereikia tuoj pat - geriau virti tradiciškai :)

2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Kalėdoms. Arbatinis keksas


 
Šitas keksas gavosi netyčiukas. Šiek tiek turėjau kepimo, nes praeitą savaitę mano gyvenimas buvo paženklintas medaus keksu. Kepant jau kokią 8 ar 9 porciją staiga mano galvoje pradėjo gyventi nepriklausomos nuo kepimo mintys, kurios padarė savo... juodąjį? o gal baltąjį? darbą. Tad medus liko laisvas. Turiu prisipažinti, kad tai buvo pirmas, bet deja, ne paskutinis kartas.... bet apie tai - tssss.... Taigi, medaus trūkumą tešloje suvokiau, kai pyragas jau kepė. Kai jį ištraukiau iš orkaitės, jo skonis buvo toks šlykštus, kad baisu buvo įdėti į burną. Bet tingėjau vakare eiti paukščiukų lesinti, tad palikau nakčiai. Ryte paragavau - vienas malonumas :) Tad dar pertepiau jį abrikosų džemu ir gausiai užglaisčiau viršų :)  Puikus ir paprastai pagaminamas kalėdinis keksas

Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)

1 st. aliejaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios arbatos
1/2 st. apelsinų sulčių
1/2 st. romo arba brendžio

Gera sauja geltonųjų razinų
Toks pat kiekis džiovintų spanguolių
1 citrina
5-6 džiovinti abrikosai (supjaustyti)

~1 /2 st. abrikosų džemo

Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo

  • Džiovintus vaisius užmerkti brendyje, taip pat ten įtarkuoti citrinos žievelę ir išspausti sultis. Gerai išmaišyti ir palikti ne trumpiau nei valandai, o geriausiai nakčiai.
  • Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Suberti užmerktus vaisius ir supilti likusį brendį.
  • Gerai išmaišyti. 
  • Tešlą sukrėsti į kepimo skardą 25 x 35 cm,  išklotą kepimo popieriumi, ir kepti apie valandą 170 C. Ar keksas iškepęs patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksas iškepęs.
  • Keksą palikti nakčiai. Ryte keksą perpjauti į du sluoksnius, pertepti abrikosų džemu, o viršų užpilti pašildytu glajumi.
  • Glajui sumaišyti sultis ir brendi su persijuotu milteliniu cukrumi.

2011 m. gruodžio 6 d., antradienis

Salierų paplotėliai


Salierai mano paskutinė meilė. Ir besąlygiška. Salierus mylėjau visada, tokia švelnia-švelnia meile, nes visuomet tai būdavo kas nors iš virtų salierų ))) , o dabar manoji meilė dainuoja Habanerą keptiems salierams. Pirmoji serija - maloniai prašau :)

Salierų paplotėliai

500 g saliero gumbo
1 česnakų skiltelė
2-3 šaukštai miltų su nedideliu kaupu
50 ml vandens
1 šaukštelis druskos
žiupsnelis džiovintų čiobrelių
žiupsnelis džiovintų raudonėlių
arba prieskoninių žolių pagal skonį
aliejaus kepimui

  • Salierą nuvalyti ir sutarkuoti smulkia, bet ne smulkiausia tarka. (Burokinė netinka) Taip pat galima sutarkuoti česnakus, sumaišyti su salierais.
  • Į salierus įpilti vandens, įberti druskos, žolių ir labai gerai viską sumaišyti.
  • Tada suberti miltus ir išmaišyti. Masė turi būti minkšta, bet turi formuotis paplotėliai.
  • Įkaitinti aliejų keptuvėje, kepti iš abiejų pusių iki gražios auksinės spalvos. Apversti paplotėlį tik tada, kai jis yra iškepęs iš vienos pusės, nes apverčiant nepakepusį paplotėlį, jis gali subyrėti.
  • Iškepusius paplotėlius sudėti ant popierinių rankšluosčių
  • Patiekti su žolelių užpilu arba su pomidorų salotomis .

2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Kalėdiniai meduoliai 2011


Sezonas prasideda ir meduoliai ateina. Tikiuosi, ceitnotas nebus toks žiaurus ir meduolių bus daugiau. Bent jau galėsiu jų parodyti daugiau :)

Dabar įdomybės. Šiuos meduolius dariau dar iš SM mano rašyto medaus torto recepto . Tik. Recepte parašyta, kad laikyti šaldytuve parą, o aš laikiau tešlą nuo ... vasario mėnesio. Bet meduoliams tai nėra sensacija. Beveik prieš metus kepiau tortą, o po to tiesiog aptingau kočioti, suvyniojau likusią tešlą į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldytuvą. Sėkmingai apie ją pamiršau. Po to laikas nuo laiko ji man grūmodavo pirštu, bet aš ugdžiau valią ir apsimesdavau, kad nieko nematau.

2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (atrodo, tuomet turėjau Kotanyi... arba skleroze... kuria aš pasižymiu)
Miltų pabarstymui

Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus

  • Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant. 
  • Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele. 
  • Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą. (čia pasakysiu kchm... ;)
  • Įkaitinti orkaitę iki 180°C. 
  • Plonai (o tai reiškia tikrai plonai- ploniau nei degtukas) iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių (stebėti kepimą, nes kiekviena orkaitė - tai atskiras pasaulis, pasakau tik gaires :)
  • Sausainius aušinti ant grotelių. 
  • Puošti baltyminiu glajumi. Lygiai taip pat, kaip ir praeitų metų meduolius.

N.B. O dabar šiek tiek PR'o, nes paskutiniu metu gaunu nemažai priekaištų, kad visai savęs neprominu..... ;) 


2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Prieskoninis keksas su šokoladinėmis bangomis


Taip tiesą pasakius, mane šiek tiek nervina  pavadinimas "šokoladinis", kai produktų sąraše jokio šokolado, o vien tik kakava. Šiaip jau geriau vadinti dalykus savo vardais, nes nei šokoladas blogas, nei kakava prastas dalykas, tiesiog jie skirtingi ir tiek. O dar man žiauriai nepatinka, kai karštuoju šokoladu vadina kakavą. Bet realiai žiūrint, gal tai ne mano reikalas.... Bet nuo šiol, kakavinis pas mane bus kakavinis, o šokoladinis - su šokoladu, o kiti kaip sau nori....

Tad šiame kekse šokolado tikrai pakanka.

200 g juodojo šokolado
200 g sviesto
1 šaukštas meduolių prieskonių (nugriebtas)
175g cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis maltos vanilės ankšties
225 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
druskos
100 g juodojo šokolado viršui pabarstyti

Forma 20x11 cm, iškloti kepimo popieriumi

200 g šokolado ištirpinti su 25 g sviesto.
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi, palaipsniui įmušti kiaušinius ir sumaišyti kartu.
Birius produktus persijoti ir visus sumaišyti.
Kiaušinių-sviesto masę ir miltų mišinį sumaišyti, kol susijungs.
1/4 tešlos įdedame į formą, išlygint. Patepti dalimi šokolado, ant viršaus tešlą ir taip kartoti, kol bus 4 sluoksniai tešlos ir trys šokolado.
Ant viršaus užtarkuoti likusį šokoladą.
Kepti apie valandą 175 °C. Šiek tiek aušinti formoje, po to - ant grotelių.

Šaltinis: raspberries and cream


N.B. Nereikia būti gobšuoliams :))) šokolado tikrai nereikia daugiau, tvirtina šokoladoholikas su stažu.
N.B.I. Keksas skanesnis kitą dieną, tad geriau jį kepti iš vakaro :) jeigu, aišku, namuose nėra šokoladolunatizmo epidemijos...

Dieviška su šaltu-šaltu pienu.....

2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Šokoladinis tortas su duona ir cinamonu

 


Kažkodėl atrodo, kad seniai čia nebebuvo tortų, tad labai prašau - Šokoladinis tortas su duona ir cinamonu :) Tiesiog labai skanu :)

Biskvitui


12 kiaušinių
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė tarkuoto šokolado
1/2 stiklinės ruginės duonos džiūvėsėlių
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono


Kremui ir glajui
500 g šokolado
600 g plakamosios grietinėlės
100 g sviesto
1 šaukštas baltojo sirupo
1 šaukštelis cinamono


Sirupui
150 ml vandens
3 šaukštai cukraus
1 žvaigždanyžis
50 ml Irish Cream


Biskvitas:

  • Trynius ištrinti su cukrumi, kol masė pasidarys šviesi ir sutirštės, suberti trintą šokoladą, persijotus duonos džiūvėsėlius ir cinamoną. Trumpai permaišyti. 
  • Baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į trynių ir šokolado masę. Atsargiai permaišyti, svarbu nesuspausti baltymų putų. 
  • Sukrėsti tešlą į dvi 20 cm skersmens formas ir kepti įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 40 minučių. 
  • Patikrinti mediniu iešmeliu ar biskvitai iškepę – jei ištrauktas iešmelis sausas – biskvitai iškepę. Ataušinti ant grotelių. 
Kremas:
  • Sumaišyti grietinėlę su baltuoju sirupu. Susmulkinti šokoladą.
  • Šokoladą užpilti grietinėle, sudėti sviestą ir cinamoną, viską ištipinti nuolat maišant. 
  • Atidėti ~200 ml masės viršui ir šonams padengti - glajui
  • Likusį mišinį atšaldyti šaldytuve, o po to išplakti.
Sirupas:

  • Sirupui užvirinti vandenį su cukrumi, ataušinti, supilti likerį

Surinkimas:

  • Biskvitus reikia kepti dieną prieš surenkant tortą. 
  • Dalį kremo atidėti torto išlyginimui.  Biskvitus perpjauti pusiau, pašlakstyti sirupu ir pertepti kremu. 
  • Likusiu kremu išlyginti viršų ir šonus ir įdėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. 
  • Glajų pašildyti, jei sustingęs. 
  • Torto viršų ir šonus padengti glajumi, išlyginti. 
  • Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. 
  • Papuošti pagal pageidavimą.
(Moteris, 2010, 12)
 

2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Rauginti kopūstai


Rauginti kopūstai? Mūsų gurmaniškame gyvenime? ar tik neatrodo kažkaip netinkančiai? Nežinau, man - ne. Aš juos labai mėgstu :) Ir, jei turiu laiko, būtinai juos raugiu pati. Visiškai užtenka nedidelio kibirėlio, tokio 3 l talpos, kurį turiu būtent kopūstams. O dar jis labai gražiai randa vietos mano šaldytuve.

Taigi, nepaisant visų racionalių prieštaravimų, aš niekad neraugiu kopūstų tomis savaitės dienomis, kurių pavadinime nėra raidės "r". Juk kopūstai privalo būti trrrrrrraškūs. Kaip minimum. Tai penktadienis, šeštadienis, sekmadienis - laisvadieniai, kaip ir derėtų. Na, dar sakoma, kad nereikia raugti per pilnatį, bet šiuo atveju aš nieko įtikinančio pasakyti negaliu, nes kaskart vis galvoju - o, kaip žiūrėsiu į dangų, kaip ieškosiu mėnulio, o kaip turiu kopūstus, stbuklingai pamirštu apie mėnulį. Se la vie... Kopūstus geriau imti ne pačius kiečiausius. Arba aš tokius imu, nes su tais kietaisiais tai užsimušt galima, kol supjaustysi. Nors ir rauginu max. 1-2 kopustų gūžes, bet vis tiek persidirbti neverta.

1-2 gūžės kopūstų (apie 3 kg)
50 g druskos
3-4 vid. dydžio morkos

  • Į indą, kuriame bus raugiami kopūstai,  įpilti verdančio vandens, šiek tiek palaikyti ir išpilti, sausai iššluostyti.
  • Nuimti viršutinius gūžės lapus; 1-2 įdėti į indo apačią.
  • Kopūstus plonai supjaustyti, arba bent kuo ploniau :) morkas sutarkuoti. 
  • Kopūstus dėti į indą sluoksniais, kiekvieną pabarstant druska, morkomis ir pertrinant rankomis, vėliau viską sumaišyti ir labai gerai suslėgti. Uždengti kopūsto lapu, ant viršaus lekštele. Laikyti indą kambario temperatūroje
  • Ir laukti. 
  • Kai kopūstai jau nebegalės slėpti savo gyvenimo požymių, reikia lakas nuo laiko juos subadyti medinio šaukšto kotu iki pat dugno, kad pasišalintų suskaupusios dujos. Išlaikyti kopūstus kambario temperatūroje 5-7 dienas, po to juos reiktų perkelt į šaltą vietą. 
  • Aš ragauju. Nes mėgstu kopustus tokius ne visai išrūgusius, tad jeigu jie jau nebeturi kartumo, man jie jau gatavi :) Ir dar būtinai turi būti sulčių. Nors po šaukštą kasryt.

P.S. Šiandien nuvylė Mesis. Tik 1 įvartis..... o kur įprastas 'krepšinis'?

2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Želė


Penktadienį su didžiuliu malonumu vienam man brangiam žmogui gaminau želiuką. Dar kartą su gimtadieniu Tave ir Tavąjį sūnelį, mieloji :)
Mano draugė sako, kad skanesnių tortų, nei mano želiukai, jai nėra ir aš  labai-labai džiaugiuosi, kad galiu  taip pradžiūginti Žmogų iš didžiosios raidės. Dar pasakysiu, kad mes draugaujame taip seniai, kad aš nepamenu, nuo kada... Ir kaip galėčiau prisiminti, jei mes kartu mokėmės kalbeti :) štai, kaip tai buvo taip seniai :) tai va :) o kadangi tirpaliukų pagaminau daugiau, tai liko ir mums :)

Želė vienokiu ar kitokiu pavidalu žinoma jau tūkstantį metų. Pirmiausia tai buvo drebučiai, susidarę nuo ilgo žuvies arba mėsos virimo. Aišku, jie visai nebuvo panašūs į kvapniuosius vaisių drebučius. Želė kaip desertus pradėjo gaminti nuo XVI amžiaus, kai Europoje saldumynai labai retai pasirodydavo ant stalų ir buvo labai brangūs. Tuomet saldžioji želė tapo būdu, kaip parodyti savo socialinį ir finansinį statusą. O praėjus dviems šimtams metų želė tapo tikru meno kuriniu, tiksliau juo tapo ištaigingos formos, pirmiausia gaminamos iš medžio, o vėliau iš vario.  (Ji, 2011.08)

Apelsinų ir aviečių želė
 
400 g šaldytų aviečių
150 g cukraus
300 ml šalto virinto vandens
15 g želatinos

  • Želatiną užmerkti 100 ml vandens. 
  • Uogas užberti cukrumi, įpilti truputį vandens iš likusio kiekio ir užviriti, nukaisti ir perkošti, kad nebūtų sėklyčių (aviečių sėklos labai įkyrios :))) .
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir viską kartu sumaišyti.
500 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
1-2 šaukštai cukraus
10 g želatinos

  • Želatiną užmerkti nedideliame kiekyje sulčių, likusias pasaldinti, jei reikia. 
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir sumaišyti su sultimis. 
Ir viskas :) sluoksniuoti, kaip tik patinka :) 



2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Sūrio pyragas. Vanilinis ir absoliučiai klasikinis


Ypatingos meilės sūrio pyragams nejaučiu, kas, tikriausiai, jaučiasi. Ko gero tai tik antras sūrio pyragas tinklaraštyje. Ir tai, pirmas buvo toks, ne visai tradicinis, o pelėsinis. Ir tame poste buvo pranašiški žodžiai.... Kaip žinia, gyvenimas eina vis dėlto kompanijoj, tai kartais reikia ką nors dėl tos kompanijos padaryti :)

Bet jokių Amerikų, jokių "išmyslų" :).

forma 22 cm skersmens

1 1/2 pakelio sausainių "Gaidelis"
70 g sviesto

800 g sūrio Philadelphia
100 g riebios grietinės
4 tryniai
1 šaukštas krakmolo
150 g miltelinio cukraus
1 vanilės ankštis

Orkaitę įkaitinti iki 170°C

Pagrindas:
  • Formos dugną iškloti kepimo popieriumi
  • Sausainius sutrupinti, sviestą ištirpinti ir viską gerai išmaišyti.
  • Sausainių masę sudėti į formą ir labai gerai prispausti.
  • Kepti 10-12 minučių. Ataušinti
Sūrio įdaras:
  • Sūrį sumaišyti su grietine ir tryniais (ne plakti, o maišyti)
  • Miltelinį cukrų persijoti kartu su krakmolu.
  • Vanilės ankštį išskobti ir sudėti į sūrio masę.
  • Labai lėtai maišant suberti krakmolą su cukrumi.
  • Sūrio masę sukrėsti ant pakepto pagrindo.
  • Orkaitę įkaitinti iki 190 °C.
  • Formą su pyragu apvynioti aliuminio folija ir įstatyti į kitą didesnę formą, pripildytą karšto vandens.
  • Kepti 45 minutes - viduriukas turi būti dar šiek tiek gyvas :)
  • Aušinti orkaitėje apie valandą, o po to šaldytuve.
N.B. Extremely kreminis, nors gal kiek per ilgai maišiau, nes liko oro burbuliukų :)

N.B.I... Labai jau gurmaniškai atrodo: sausainiai Gaidelis ir Philadelphia :D :D :D

2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Avienos troškinys rytietiškais motyvais


Vienas labiausiai rūpimų klausimų - yra kaip greitai be ypatingų pastangų pagaminti kasdienius pietus. Dažnai man atrodo, kad atsakymas į šį klausimą man rūpi daugiau, nei globalinis gyvenimo prasmės ieškojimas. Štai taip. Bet toks yra gyvenimas. Lažinuosi, kad yra ir kitų tokių žmonių ;)

Tai šis receptas kaip tik mums. Receptas gimė iš to, kas buvo šaldytuve ir virtuvėje ir noro neužsiimti rytojaus dieną pietumis. O recepto pagrindu tapo daugybė rytietiškų patiekalų: basma, šurpa, dum-(dim-, dom-) lama, darsovi (kažkaip artimai skamba, ar ne? :), o tiksliau - populiarus Rytuose mėsos troškinys-sriuba su daržovėmis.

Prigaminau visą didžiulį puodą :)

~ 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
3 vid. dydžio svogūnai
2 vid. dydžio morkos
2 baklažanai
2 paprikos
1 didelė skardinė pomidorų savo sultyse (800 g)
~ 1 kg bulvių
kopūstų lapų uždengti
gera sauja smulkintų petražolių
gera sauja smulkintų violetinių bazilikų
10-12 česnakų skiltelių
1 šaukštelis šviežiai grūstų kuminų
1 nubrauktas šaukštelis (šiek tiek mažiau, nei kuminų) šviežiai grūstų kalendrų sėklų
maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
druskos

  • Svogūnus nulupti, supjaustyti pusžiedžiais
  • Morkas nulupti, supjaustyti riekelėmis
  • Pomidorus atidaryti, šiek tiek pasmulkinti
  • Baklažanus nuvalyti dryžuotai - juostelėmis, supjaustyti riekelėmis
  • Paprikas supjaustyti skiltelėmis
  • Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais
  • Bulves nulupti ir supjaustyti ketvirtadaliais
  • Sluoksniais viską dėtį į storasienį puodą:
  1. mėsa ir česnakus (pabarstyti prieskoniais ir druska)
  2. svogūnai
  3. morkos
  4. pomidorai (pabarstyti prieskoniais, dalimi žalumynų)
  5. baklažanai
  6. paprikos
  7. viską labai gražiai pabarstyti prieskoniais ir žalumynais
  8. bulves (pasūdyti)
  9. dosniai uždengti kopūstų lapais
  • Įpilti dar apie 1 l vandens, uždengti dangčiu, užvirinti ir sumažinti ugnį iki minimumo.
  • Pamiršti 2 valandoms... nors kąžin, ar išeis - kvepia..... mmm :)

2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Raudongūžiai kopūstai su juodaisiais serbentais ir obuoliais


Laiko stoka kažkaip skųstis nesinori, nors iš tikrųjų nespėju daug dalykų, kuriuos tikrai norėčiau padaryti. Bet jei nespėji, tai reiškia nelabai reikia, ar ne? :) Tad šiandien šis bei tas iš atsargų... :) Net apsidžiaugiau, kai peržiūrint nuotraukas radau tokį skanėstą :) Aišku, skanėstą tiems, kas mėgsta kopūstus :)

500 g raudongūžių kopūstų
1 raudonasis svogūnas
1 didelis rūgštus obuolys
200 g juodųjų serbentų (galima ir šaldytų)
½ citrinos sultys
1 apelsino sultys
250 g raudonojo vyno
2 šaukštai rudojo cukraus
Druskos
Pipirų
Aliejaus
  • Kopūstus plonai supjaustyti, užpilti citrinų ir apelsinų sulčių, išmaišyti ir palikti 10–15 minučių pasimarinuoti, kad būtų minkštesni.
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti svogūnus su cukrumi, tada sudėti kopūstus.
  • Kepti ant stiprios ugnies 3–5 minutes, paskui supilti visas sultis ir vyną.
  • Įdėti sutarkuotą obuolį ir serbentus.
  • Troškinti apie valandą ant labai mažos ugnies, baigiant pasūdyti, įberti pipirų
  • Šie kopūstai skanūs ir šalti.
N.B.
Stebėti troškinimosi procesą, gali būti, kad prireiks šiek tiek vandens. Vyną galima pakeisti vynuogių sultimis, bet tuomet reiktų pasireguliuoti skonį.

2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Mieliniai pyragėliai su moliūgais ir feta


Mieliniai pyragėliai. Hitas visada ir visur. Rudenį jiems priklauso būti su moliūgais. Tuomet viskas, kaip priklauso.

Tešlai:
300 ml pieno
700 ml miltų
15 g šviežių mielių
žiupsnis cukraus
30 ml aliejaus
druskos
aliejaus pyragėlių formavimui

įdarui
400-500 g nulupto ir sutarkuoto moliūgo
1/2 vid. dydžio svogūno
druskos
juodųjų pipirų
fetos, supjaustytos kubeliais (pas mane - marinuota su žolėmis aliejuje)

kiaušinio patepimui
pabarstukų (sezamų, juodgrūdžių, moliūgo sėklų... etc. )

  • Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame piene, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos.
  • Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą.
  • Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti vidutinio minkštumo.
  • Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, paminkyti ir palikti vėl augti 30 - 40 minučių.
  • Iškočioti tešlą,(jei tešla dar lipni, tuomet pabarstyti darbastalį miltais, jei tešla normalaus kietumo -miltų neberti, o patepti darbastalį ir rankas aliejumi.
  • Išspausti maždaug 7-8 cm skersmens apskritimus , į vidurį dėti įdaro, sūrio kubelius ir užspausti pyragėlius. Palikti augti ant skardos.
  • Patepti kiaušinio plakiniu, jei norisi - pabarstyti pyragėlių paviršių.
  • Kepti apie 18-20 minučių 190 °C temperatūroje. Stebėti kepimą, ji reikia - pasireguliuoti kaitrą.
  • Aušinti ant grotelių
Įdarui:
  • Smulkiais kubeliais supjaustyti svogūną
  • Visus produktus, išskyrus sūrį, sumaišyti.
N.B. Norint, kad iškepusiuose pyragėliuose nebūtų ertmių, reikia įdarą prieš dedant į pyragėlius patroškinti. Bet man skaniau, kai moliūgas troškinasi pyragėlyje, o ertmė nenervuoja :)


2011 m. spalio 18 d., antradienis

Vištienos iešmeliai su vaisiais

Kas gali būti paprasčiau? Tikriausiai niekas. Todėl ir mėgstu vištienos filė, nes su ja jokių problemų - visada skani, minkšta, ir, svarbiausia - labai greitai pagaminama. Kadangi man kasdienis maisto gaminimas nėra kasdienis malonumas, tad tokie patiekalai, kur greita ir paprasta - tikras išganymas.

Tadadam.... :)

3 vištienos filė (viengubi)

Marinatui:
4 šaukštai pomidorų pasatos (NE PASTOS)
1 šaukštas auksaspalvio sirupo (galima medaus)
2 šaukštai Vusterio padažo
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas pjaustytų rozmarinų "spygliukų"

medinių iešmelių
beseklių vynuogių, obuolių ketvirtadalių

  • Užmerkti medinius iešmelius.
  • Visus produktus skirtus marinatui sumaišyti.
  • Vištieną supjaustyti kubeliais, sudėti į marinatą ir palaikyti kiek įmanoma ilgiau. (Aš kartais darau iš vakaro, o kartais dedu į marinatą tik tam laikui, kiek mirksta iešmeliai).
  • Verti mėsos kubelius pakaitomis su vaisiais.
  • Kepti orkaitėje po įkaitinta kepsninės spirale ~25 minutes. Laikas nuo laiko apverčiant.
  • Viskas :) Pas mus populiariausiai - su kruopainias ir šv. daržovių salotomis

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su pelėsiniu sūriu stiklainyje

Visas kulinarinis internetas paskutiniu metu viską deda į stiklainius. Keksai, salotos, desertai... mano stiklaininės ligos pirmas protrūkis buvo vasarą, kai vienam banketui visus padažus, pagardus, net marinuotas daržoves, duonos lazdeles ir traškučius sudėjau į stiklainius. Man patiko kaip atrodė, tad jau kaip ir likau pagydyta. Dabar liga atsinaujino susiklosčius tam tikroms aplinkybėms ir vėl bandžiau :) Šį kartą stiklainyje ne tik patiekinėjau, bet ir kepiau. Kadangi pyragas man pasirodė banalus... (iki tam tikro karto, kai ateis eilė ir jam), todėl kepiau sūrio pyragą galima taip pavadinti užkandinį arba priešdesertinį. Be cukraus. Na... beveik :)

0,7 l

pagrindui:
80 g nesaldžių sausainių (pas mane buvo iš Carrs rinkinio, bet ne krekeriai)
40 g graikinių riešutų
30 g sviesto
rūpios jūros druskos

Sūrio masei
400 g grietinėlės sūrio (turėjau Rama bonjuir)
80 g pelėsinio sūrio (turėjau lietuvišką Aurą)
2 kupini šaukštai grietinės
4 tryniai
žiupsnis trintų muskato riešutų
žiupsnis druskos

  • Orkaitę įkaitinti iki 180 °C.
  • Sausainius ir riešutus sutrupinti, sviestą ištirpinti. Viską sumaišyti, įberti žiupsnelį druskos.
  • Masę paskisryti formoje, gerai prispausti.
  • Pašauti į orkaitę ir pakepti 10 minučių.
Sūrio masė:
  • Sūrius gerai ištrinti, galima trintuvu.
  • Trynius sumaišyti su grietine ir palaipsniui įmaišyti į sūrio masę. Įberti druskos, muskato riešuto.
  • Viską atsargiai išmaišyti, NEPLAKTI. Masė turi būti lygi.
  • Masę sukrėsti į formą, išlyginti ir kepti 15 minučių 180°C, po to 40 minučių 150°C.
  • Ataušinti orkaitėje
  • Atšaldyti (geriau per naktį) šaldytuve.
Galima patiekti su skystu medumi, aš padariau kriaušių ir vynuogių "uogienę".

Uogienė:
1 kriaušė
1 didelė besėklių vynuogių kekė
1 šaukštas medaus

  • Kriaušę nulupti, supjaustyti kubeliais
  • Keptuvėje pakaitinti medų, suberti kriaušę ir vynuoges.
  • Pakaitinti ant mažos ugnies, kol vaisiai suminkštės.

2011 m. spalio 12 d., trečiadienis

Barščiai atvirkščiai

Gali atrodyti, kad namuose pas mane pusryčiams tortas, pietums pyragaičiai, pavakariams želė, o vakarieniei - boba. Ir dar naktį bandelių atsikeliame pavalgyti. Ne visada, gerbiamieji, ne visada. Kartais valgome barščius.
Irgi, mat, naujiena... barščiai. Aišku, kad ne naujiena, tik kad jie atvirkštiniai ir tam tikrus barščių virimo kanonus pažeidžia. Bet labiau mėgstame būtent tokius.
"Barščiai atvirkščiai" - tai ne tik sriuba, bet ir artikuliacinis pratimas pradedantiesiems aktoriams - ir tariant, ir, beje, valgant irgi, nes burokėlius reikia gerai pakramtyti. Nes jie šioje sriuboje tik šiek tiek apvirti. Ir dar vienas esminis skirtumas - šiai sriubai mėsos nereikia.

Taigi:

~ 4 l storų sienų puodas, kad galima būtų viską daryti tik jame

1 vid. dydžio ropinis svogūnas
1 vid. dydžio morka
1/2 raudonosios paprikos
1/2 obuolio
1 riekelė saliero gumbo (tiesiog nupjauti gabaliuką :))
1-2 šaukštai aliejaus

2-3 vid. dydžio bulvės
3-4 pomidorai (arba maža skardinė luptų pomidorų savo sultyse 400 g)
2 burokėliai (aš mėgstu pailgus, bet ir apvalūs ras sau vietą puode)
1 šaukštas druskos
2 lauro lapai
1/2 citrinos sultys
1 šaukštelis (arba daugiau) cukraus - pagal skonį
1 šaukštas Provanso žolių

Patiekimui
grietinė
česnakai
krapai
petražolės

  • Svogūną supjaustyti plunksnelėmis. Morką ir salierą supjaustyti šiaudeliais. Papriką supjaustyti juostelėmis, obuolį sutarkuoti
  • Puode pakaitinti aliejų ir suberti supjaustytas morkas ir salierus. Pakepinti juos, o tiksliau pašutinti nedidelėje kaitroje. Kai suminkštės, suberti svogūnus, taip pat apkepti, kad svogūnai taptų permatomi, bet neapkepę (kalamburas... vienu žodžiu, nereikia, kad daržovės labai stipriai apkeptų - jas reikia veikiau pašutinti, nei kepti.). Pabaigoje pridėti paprikas ir obuolį ir taip pat "suminkštinti".
  • Pakepintas daržoves užpilti vandeniu ir užvirinti.
  • Bulves supjaustyti skiltelėmis ir suberti į sriubą. Užvirinus, sumažinti ugnį. Virti, kol bulvės bus beveik išvirusios. Įberti druskos, lauro lapų, Provanso žolių.
  • Burokėlius supjaustyti plonais šiaudeliais ir suberti į sriubą. Viskas verda vos-vos, nekunkuliuoja.
  • Pomidorus (jei naudojami švieži) perpjauti pusiau ir pjūviu į tarką sutarkuoti - taip odelė liks rankoje, o minkštimą bus galima nukreipti tinkama linkme. Tad jį ir sudėti į sriubą.
  • Jei naudojami konservuoti pomidorai, juos susmulkinti. Geriau, jei gabaliukai bus nedideli. Suberti į sriubą.
  • Supilti citrinos sultis, pamaišyti ir paragauti. Jei reikia, skonį subalansuoti cukrumi, medumi, auksaspalviu sirupu. Gal kam nors ir druskos prireiks... Uždengti ir užvirinti. Nukaisti ir tegul stovi 10-15 minučių.
  • Galima patiekti be nieko (taip labiausiai mėgsta mano dukra), galima tik su grietine, o galima taip, kaip mėgstu aš :) - česnakų skiltelę sutarkuoti, krapus petražoles smulkiai supjaustyti ir viską sumaišyti su grietine. Leisti pastovėti 5-10 minučių. Ir... dėti į lėkštę.
  • Taip virti barščiai yra tamsiai raudonos spalvos... paprastai prašoma pakartoti.

2011 m. spalio 10 d., pirmadienis

Varškės tortas su karamelizuotais bananais ir braškėmis


Čia dar vasarą keptas tortas. :)
Toks labai nostalgiškas. Susigalvojau jį prieš dvidešimt metų, tikrai ne vėliau, nei 92... kažkodėl nepamenu, kada... bet gerai prisimenu, kad buvo tai Palangoje, kai pašėlusi kulinarijos mokytojų kompanija bandė atidaryti ten restoraną. Ir jis netgi veikė. Bent jau atidarytas buvo su didele pompa. Bet, kaip nelabai seniai perskaičiau vieną protingą mintį - jei tu moki kepti skanias bandeles tai nereiškia, kad būtinai turi turėti savo bandelinę :) ir su šita mintimi visisškai sutinku. Mokyti mums sekėsi geriau :D

Pagrindu ėmiau Kuršėnų vyniotinį. Tada buvo labai mėgiamas, tad kepamas ir kepamas, o po to atsitiko taip, kaip dažnai atsitinka - paseno morališkai. Dabar atradau iš naujo :) Labai paprastas ir labai skanus, ypač jei yra skanių braškių. Bet ir su šaldytomis jis tikrai nėra blogas :) Praktiškai, jį galima pagaminti ir nekaramelizuojant braškių ir bananų, bet šiuo atveju reikia parinkti ypatingai kvapnias prinokusias braškes ir labai skanius bananus.

24 cm forma

6 kiaušiniai (m)
150 ml cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
200 ml miltų
1 šaukšteliss kepimo miltelių

  • Formos dugną. Iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
  • Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
  • Supilti trynius, vanilinį cukrų, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus, lengvai išmaišyti.
  • Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 35-40 minučių (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
  • Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.
Kremui:

300 g sviesto
500 g švelniosios varškės (3 pakeliai) arba President varškės
1 skardinė sutirštinto pieno su cukrumi (be 1 šaukšto )
1 vanilės ankštis

  • Minkštą sviestą išplakti iki purios masės, po truputį pylant pieną.
  • Po to sudėti išskobtos vanilės ankšties vidų (man labai patinka šiame torte daug vanilės, ankčiau, kai apie natūralią vanilę galima buvo tik pasvajoti, kepiau su vaniliniu cukrumi, skirtumas - akivaizdus :) )
  • Vėl truputį paplakti, o po to sudėti varškę ir dar plakti iki vientįsos masęs.

Sirupui:
120 ml šilto vandens
1 šaukštas sutirštinto pieno

  • Viską sumaišyti
500 g gražių prinokusių braškių
3 bananai
3 šaukštai smulkaus rudojo cukraus

  • Bananus ir braškes supjaustyti, sudėti ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi ir pabarstyti cukrumi.
  • Įdėti po įkaitinta kepsninės spirale 3-4 minutėms
  • Turint šaldytas braškes, jas geriau pakepti keptuvėje su trupučiu rudojo cukraus.

Torto surinkimas:

  • Biskvitą supjaustyti į tris dalis. Sirupą reikės dalinti į tris dalis, kremą į tris dalis - dvi pertepimui, vieną viršui ir šonams, braškes su bananais - į dvi dalis.
  • Pagrindą padėti ant padėklo, pašlakstyti trupučiu sirupo. Sudėlioti puse bananų ir braškių.
  • Užtepti kremo, padėti kitą biskvito sluoksnį, vėl sirupo, braškių su bananais ir kremo.
  • Uždengti biskvitu, pašlakstyti jį sirupu. Padėti į šaldytuvą (kremą laikome :) ) kokioms 3-4 valandoms. Po to kremu išlyginti šonus ir viršų.
  • Šitas tortas apibarstytas kokosų drožlėmis, taip norėjo viena miela ponia :) o aš asmeniškai kadangi kokosų nemėgstu, jį barstai migdolų drožlėmis arba tiesiog persijotais per smulkš sietą trupiniais.

2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Paprastas obuolių pyragas (once more)


Man žiauriai, žiauriai gaila, kad toks genialus pyragas beveik nieko nesudomino. Todėl įkyriai peršu jį visiems tiems, kas

a) tingi
b) nenori kepti, bet reikia
c) nemėgsta būti pedantiškas
d nori atrasti kažką universalaus

Šis pyragas man - kaip išsigelbėjimas, ypač kai reikia daug, skaniai (čia dėl kitų) ir kaip įmanoma paprasčiau (čia dėl savęs, mylimiausios). Bet ir mano šeimoje visi šitą pyragą mėgsta ne tik dėl to, kad man jį labai paprasta kepti. Tiesiog s k a n u :) ypač, kai nesinori nieko įmantraus, o tiesiog grįžti į pradžią.

Tai va.

Kartoju dar kartą receptuką (nors turiu prisipažinti, kad aš jį kepu iš akies... - o tai irgi didelis pliusas :) )

3 kiaušiniai
150 gr cukraus
100 ml aliejaus
160 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
1 sutrinta su visa žievele citrina
6 nulupti ir supjaustyti skiltelėmis vid. dydžio obuoliai (bet galima ir daugiau, svarbu tik, kad tešlos užtektų sulipinti visus obuolių gabaliukus :) )

Orkaitę ikaitinti iki 180 C. Iškloti kepimo popieriumi formą 20x20 cm (kvadratinę).
Obuolius sumaišyti su citrina. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilti aliejų, dar paplakti, įberti persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tešlą išmaišyti su obuoliais, sukrėsti į formą, kepti apie 40 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą penkias minutes praaušinti formoje, baigti aušinti ant grotelių.

  • Dabar šitą pyragą kepiau ne tik su obuoliais, bet ir su avietėmis, o viršų pašlaksčiau glajumi iš miltelinio cukraus ir aviečių trauktinės (todėl glajus ir rožinis). Mniam :) O, ir dar. Su viena porcija mes neprasidedam. Kepu mažiausiai iš 6 kiaušinių ir ne mažiau nei 22x32 formoje. Arba tiesiai orkaitės skardoje, tik prieš tai, aišku, išklojus ją popieriumi.
  • Dar. Didelis prašymas - šiuo atveju nekeiskite kepimo miltelius soda. Juolab tokiu pat kiekiu. Nes viena mano pažįstama iškepė pyragą, kurio dėl sodos nebuvo įmanoma net atsikąsti. Bet už tai ji puikiai tapo ir yra labai geras ir nuoširdus žmogus :)

2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Tortas "Ekleras"


Štai toks tortukas. Realiai , ne tortukas, o visas tortas, nes svėrė apie 3 kg. Čia darbinis variantas, iškeliavo šiek tiek kitoks, labiau "tiuninguotas" :) nespėjau, nespėjau, nespėjau. Tortas ne iš paprastųjų, reikalauja pastangų, taip pat įgūdžių.

Pagal šitą tortą dariau, nors internete tokio tipo tortai labai populiarūs. Yra jų labai daug. Bet Samovare labai gražiai viskas parodyta, sukramtyta, tad toli nieko neieškojau, nors be saviveiklos pas mane - niekaip :) kremus, biskvitą, plikytus pakeičiau pagal savo skonį. Deja, kol kas pjūvio nėra... gal kada nors ir bus :)

Kakavinis biskvitas
plikyti pyragaičiai su juodojo šokolado kremu ir vyšniomis
baltojo šokolado kremas

28 cm forma

Biskvitui:

6 kiaušiniai
180 g cukraus
120 g miltų (405 D)
60 g kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių

  • Formos dugną. iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
  • Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
  • Supilti trynius, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus ir kakavą, lengvai išmaišyti.
  • Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 30 -35 minutes (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
  • Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.

Plikyti pyragaičiai

125 ml pieno
125 ml vandens
115 g sviesto
šaukštelis cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml miltų
5 dideli kiaušiniai

  • Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti.
  • Truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti.
  • Gaminius spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu.
  • Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.

Vyšnios

400 g šaldytų vyšnių
2-3 šaukštai cukraus

  • Vyšnias užpilti cukrumi ir užvirinti. 2-3 minutes pavirti ir nukaisti. Ataušinti ir nukošti.
Šokoladinis kremas

300 g juodojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės
1/2 šaukšto tirpios kavos
150 g virinto vandens
20 g želatinos

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Grietinėlę išplakti su kava, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Baltojo šokolado kremas

500 g grietinėlės
400 g baltojo šokolado
150 g vandens
25 g želatinos
1 vanilės ankštis

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Vanilės ankštį išskobti, sėklytes sudėti į grietinėlę.
  • Grietinėlę išplakti, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Šokoladinis glajus

250 g šokolado
50 g sviesto
150 ml grietinėlės

  • Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje.
  • Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Sviestinis kremas:

100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

  • Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu.
  • Įdėti 3-4 šaukštus šokoladinio glajaus, išplakti.

Torto surinkimas

  • Torto formą iškloti kepimo popieriumi ir popierine apykakle.
  • Biskvitą perpjauti į dvi dalis, vieną įdėti į formą.
  • Vyšnių skystį praskiesti vandieniu ir pašlakstyti biskvitą.
  • Pyragaičius įdaryti vyšniomis ir šokoladiniu kremu (nupjoviau viršunėles ir viską sudėjau)
  • Šiek tiek įdėti baltojo šokolado kremo ant biskvitinio pagrindo. Ant jo išdėlioti pyragaičius ir užpilti baltojo šokolado kremu.
  • Ant viršaus uždėti likusį biskvitą, pašlakstytą vyšnių sirupu.
  • Sustingdyti šaldytuve.
  • Torto viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu, užpilti glajaus.
  • Puošti pagal poreikį :)