2009 m. sausio 4 d., sekmadienis

Troškinti kopūstai



Ir atrodo, kas čia tokio - troškinti kopūstai... tik troškinti kopūstai... bet kaip skanu. Ypač skanu, kai jie gaminami špižiniame troškintuve. Mano mamytė turėjo bent tris tokius, įvairių formų ir talpų; ir maistas iš jų - tai kaip nostalgiškas vaikystės prisiminimas. Labai seniai ieškojau sau tokio, bet vis pasitaikydavo juodi viduje... man kažkaip neskaniai atrodė, arba su stikliniais dangčiais, kas man irgi nepatikdavo. Galų gale užsakiau sau parduotuvėje profams ir tą pačią dieną nusipirkau senukuose tai, ko man reikėjo. Tiesa, kiek brangiau nei užsakytas puodas (kurio iškart atsisakiau), bet dabar turiu tai, ko labai norėjau ir eksploatuoju jį labai stipriai.

1/2 vid. dydžio kopūsto

2 vid. morkos

1 vid. svogūnas

100 g džiovintų slyvų

1/2 šaukštelio sumacho

1 šaukštelis cukraus

1 šaukštelis džiovintų pomidorų miltelių

3 šaukštai aliejaus

1/2 st. vandens (arba kiek daugiau, pagal situaciją)

1 šaukštelis druskos

Svogūnus plonai supjaustyti, morkas galima sutarkuoti. Daržoves pabarstyti cukrumi ir pakepinti įkaitintame aliejuje troškintuve. Kai svogūnas ir morkos suminkštės, pridėti plonai pjaustytus kopūstus, uždengti ir ant mažos ugnies troškinti 15 - 20 minučių. Pomidorus ištirpinti vandenyje, slyvas supjaustyti juostelėmis. Pomidorinį vandenį ir slyvas supilti į kopūstus. Permaišyti ir įberti druskos ir sumacho. Troškinti dar apie pusvalandį. Svarbu nepadauginti vandens, kopūstai turėtų būti labiau kepti, nei virti. Skanu ir šaltai ir karštai ir kaip pyrago ar pyragėlių įdaras.

6 komentarai:

Simka rašė...

O kas yra "sumachas"? Gal angliskai galima arba tarptautiskai? Aciu

Elžbieta rašė...

Parašysiu lietuviškai - žagrenis :) Vilniuje būna pirkti Delonoje. Ir dar seniau mačiau Prieskonių abc. Angliškai taip ir yra: sumac http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac

Giedrė rašė...

Mūsų sode auga toks krūmas žagrenis. Nežinojau, kad naudojamas kaip prieskonis. Įdomu, kuri jo dalis? :)

Elžbieta rašė...

Giedrė, galima vartoti uogas, bet tik tuo atveju, jei Jūsų žagrenis yra Rhus coriaria http://en.wikipedia.org/wiki/Rhus_coriaria Kitokios rūšies prašyčiau maistui nevartoti :)

Lina rašė...

Aciu uz recepta, Elzbieta. Jau du kartus troskinau kopustus pagal tavo recepta. Isties labai skanu. Nors ir be zagrenio:-)

Elžbieta rašė...

Lina, super :) Gerai ir be žagrenio :)