2011 m. spalio 15 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su pelėsiniu sūriu stiklainyje

Visas kulinarinis internetas paskutiniu metu viską deda į stiklainius. Keksai, salotos, desertai... mano stiklaininės ligos pirmas protrūkis buvo vasarą, kai vienam banketui visus padažus, pagardus, net marinuotas daržoves, duonos lazdeles ir traškučius sudėjau į stiklainius. Man patiko kaip atrodė, tad jau kaip ir likau pagydyta. Dabar liga atsinaujino susiklosčius tam tikroms aplinkybėms ir vėl bandžiau :) Šį kartą stiklainyje ne tik patiekinėjau, bet ir kepiau. Kadangi pyragas man pasirodė banalus... (iki tam tikro karto, kai ateis eilė ir jam), todėl kepiau sūrio pyragą galima taip pavadinti užkandinį arba priešdesertinį. Be cukraus. Na... beveik :)

0,7 l

pagrindui:
80 g nesaldžių sausainių (pas mane buvo iš Carrs rinkinio, bet ne krekeriai)
40 g graikinių riešutų
30 g sviesto
rūpios jūros druskos

Sūrio masei
400 g grietinėlės sūrio (turėjau Rama bonjuir)
80 g pelėsinio sūrio (turėjau lietuvišką Aurą)
2 kupini šaukštai grietinės
4 tryniai
žiupsnis trintų muskato riešutų
žiupsnis druskos

  • Orkaitę įkaitinti iki 180 °C.
  • Sausainius ir riešutus sutrupinti, sviestą ištirpinti. Viską sumaišyti, įberti žiupsnelį druskos.
  • Masę paskisryti formoje, gerai prispausti.
  • Pašauti į orkaitę ir pakepti 10 minučių.
Sūrio masė:
  • Sūrius gerai ištrinti, galima trintuvu.
  • Trynius sumaišyti su grietine ir palaipsniui įmaišyti į sūrio masę. Įberti druskos, muskato riešuto.
  • Viską atsargiai išmaišyti, NEPLAKTI. Masė turi būti lygi.
  • Masę sukrėsti į formą, išlyginti ir kepti 15 minučių 180°C, po to 40 minučių 150°C.
  • Ataušinti orkaitėje
  • Atšaldyti (geriau per naktį) šaldytuve.
Galima patiekti su skystu medumi, aš padariau kriaušių ir vynuogių "uogienę".

Uogienė:
1 kriaušė
1 didelė besėklių vynuogių kekė
1 šaukštas medaus

  • Kriaušę nulupti, supjaustyti kubeliais
  • Keptuvėje pakaitinti medų, suberti kriaušę ir vynuoges.
  • Pakaitinti ant mažos ugnies, kol vaisiai suminkštės.