2009 m. kovo 11 d., trečiadienis

Kalakutienos filė (pastrama)


Originalus gaminimo būdas ir puikus rezultatas - tai yra "pastrama". Šis receptas internete gyvuoja ne pirmus metus, atsekti, kur buvo pirmtakas tikrai negaliu . Logiškai mąstant turėtų būti arba kuking'e arba goodcook'e.
Labai rekomenduoju - nuostabiai minkšta filė be ypatingų pastangų.

~ 1 - 1,2 kg kalakutienos filė
mėgstamų prieskonių + aliejaus

Pradėti gaminti vakare. Dideliame dubenyje paruošti gana sūrų vandenį (vanduo + druska iki sūraus jūros vandens skonio). Jame užmerkti filė 2 - 2,5 valandoms. Maksimaliai įkaitinti orkaitę. (~240-250C). Paruošti prieskonių mišinį (pas mane - juodieji pipirai, maltos raudonosios paprikos, tarkuotas česnakas (4 -5 skiltelės)). Aliejaus į prieskonius pripilti tiek, kad gautųsi tepi pasta. Filė nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir aptepti prieskoniais. Filė padėti ant skardos ir kepti 20 minučių. Po to orkaitę išjungti ir neatidarinėti. Atidaryti tik ryte.

Puikus visokiausių a'la rūkytų mėsyčių pakaitalas :)

15 komentarų:

Beata Nicholson rašė...

wow super Elzbieta shitas receptas yra, ash dar tokio mesos apdirbimo negirdejau, pyragus is morengo tik orkaiteje palieku:) reiketu pabandyti su kiaulienos file...ka manai?
shiaip tai puikus receptas tikrai...

Anonimiškas rašė...

Klausimas: aliejų pilti į sūryme užmirkytą file ir iškart nusausinti rankšluosčiu? Ar pirmiau nusausinti, tada pilti aliejaus iki pastos konsistencijos :)?
Ačiū!

Elžbieta rašė...

Beata, :) žinok, aš pati taip kiaulienos negaminau. Bet rusiškuose forumuose merginos taip darė. Manau, gal tik ne 20 minučių laikyti, o kiek ilgiau, gal 30?

To Anonimiškas :) Truputį patikslinau receptą - su aliejumi daroma tepi prieskonių pasta. Ja iš visų pusių patepti ištrauktą iš sūrymo ir nusausintą filė.

Anonimiškas rašė...

Čia tas Anonimiškas :) Ach :) dabar ir nuotrauka aiški, kaip ta mėsytė taip "pasidarė" :)
Ačiū!

Elžbieta rašė...

AAAAAA.... demaskavo..... :) (juokauju :) labai džiaugiuosi, kad dabar viskas aišku :)

Forelle rašė...

Tik dabar pamačiau šį receptą. Mes gaminam ir su kiaulienos išpjova ir su kalakutiena. Kiaulienai prieskonių daug nededu, nusprendėm, kad skaniausia tik su šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir česnaku. Kalakutieną marinuoju ne tik druskos, bet ir prieskonių marinate, kurį pavirinu, o tada viskas panašiai, tik orkaitėj ilgai nelaikau, greit ištraukiu.

Elžbieta rašė...

Forelle, bandžiau kiaulieną, bet man kitaip skaniau :) kalakutiena man labiau patinka :) Pabandysiu ir Tavo siūlytą variantą su prieskonintu marinatu :)

Forelle rašė...

Būtinai išbandyk su marinatu, man labai patiko, vyrui tik šiaip sau dėl cinamono lazdelių ir žvaigždinių anyžių :) O idėją nusigvelbiau iš knygos "Artisanal cooking"

Elžbieta rašė...

Kaip tik ir suplanavau Velykoms file :) tai bandysiu :)

Inga rašė...

Na gal as kazka padariau ne taip, nors vadovavausi receptu, bet man gavosi tiesiog kepta orkaitej mesa :D skanu, bet maniau skonis turetu but kazkoks kitoks, na tikrai ne kaip yprastai keptos mesos :)

Elžbieta rašė...

Inga, priklauso, koks yra tas įprastas būdas :) Man atrodo, kas skirtumas tarp mėsos keptos šiuo būdu ir įprastiniu yra, nors negaliu teigti absoliučiai :) bet ji ir yra kepta, tad ir priklauso būti keptos skonio )

Inga rašė...

na, bet kuriuo atveju gavosi labai skani mesyte :) aciu :) reiks pameginti kiauliena taip iskept :)
o sakykite kokios itakos mesai turi laikymas per visa nakti orkateje?

Vilma rašė...

Tobulumas slypi paprastume. Ačiū labai.
P.s. vyras vakar juokėsi, kad iš kalakuto darau silkę :)

Anonimiškas rašė...

Išbandžiau dar vieną idėją iš Jūsų tinklaračio vakar. Šį rytą valgiau labai skanų sumuštinį su pastrama, namine duonyte ir pipirine! Kartosiu ir ne kartą!
Iveta

Elžbieta rašė...

Iveta, puiku, kad patiko! :)