Apelsinų ir citrinų cukatos
2 apelsinai
1 citrina
1 greipfrutas *
750 g cukraus
- Vaisius labai gerai išplauti ir nušveisti kempine
- Pailgomis juostelėmis nupjauti vaisių žievelę ir supjaustyti ją ilgais šiaudeliais.
- Sudėti žieveles į puodą, užpilti vandeniu taip, kad būtų pilnai apsemtos ir užvirti. Užvirus sumažinti ugnį ir virti, kol žievelės suminkštės (apie 45 min **)
- Išimti žieveles kiaurasamčiu, labai gerai nuvarvinti.
- Įberti į puodą 310 g cukraus, užpilti 0,5 l vandens, užvirinti. Sudėti žieveles ir virti ant labai mažos ugnies,retkarčiais pamaišant, kol sirupas beveik visas susigers į žieveles ir jos taps permatomomis.(30 min**)
- Išimti žieveles ir nuvarvinti.
- Ant kepimo popieriaus suberti likusį cukrų*** ir ir sudėti žieveles. Pamaišyti, kad jos gerai pasidengtų cukrumi.
- Paskleisti žieveles ant kepimo popieriaus ir leisti apdžiūti.
Williams - Sonoma, The Art of Preserving
* Neturėjau greipfruto, buvo apelsinas, nors planuoju pasibandyti. Bet virsiu atskirai :) Labai įdomu, kur tas kartumas dingsta (?)
** Viriau tikrai ilgiau
*** Liko nemažai cukraus, geriau sudėti daugiau verdant žieveles
Labai geras "greitas" cukatų ruošimo būdas. Bet turint laiko arba kai žievelių nereikia tuoj pat - geriau virti tradiciškai :)