2011 m. gruodžio 8 d., ketvirtadienis

Kalėdoms. Apelsinų ir citrinų cukatos

Kažkada, labai seniai, vienoje karalystėje, ai, ne, ne karalystėje. Čia. Bet tai buvo lyg kitame gyvenime -  tortas "Pasaka", toks pailgas, glaistytas šokoladu puoštas vaisių cukatomis. Kaip įsivaizduoju, ten tikriausiai būdavo arbūzų arba melionų cukatos. Kartais jos būdavo pasakiškai skanios, kartais - visai ne. Todėl, nugvelbdama eilinį kartą nuo torto šį cukruotą gabaliuką vis pagalvodavau, pasiseks, ar ne. Kadangi šis prieškalėdinis laikotarpis pas mane paženklintas besaikiu kepimu, iki pilnos laimės trūkdavo tik cukatų. Aišku, jų galima būtų ir nusipirkti.... bet.

Apelsinų ir citrinų cukatos
2 apelsinai
1 citrina
1 greipfrutas *

750 g cukraus

  • Vaisius labai gerai išplauti ir nušveisti kempine
  • Pailgomis juostelėmis nupjauti vaisių žievelę ir supjaustyti ją ilgais šiaudeliais.
  • Sudėti žieveles į puodą, užpilti vandeniu taip, kad būtų pilnai apsemtos ir užvirti. Užvirus sumažinti ugnį ir virti, kol žievelės suminkštės (apie 45 min **)
  • Išimti žieveles kiaurasamčiu, labai gerai nuvarvinti. 
  • Įberti į puodą 310 g cukraus, užpilti 0,5 l vandens, užvirinti. Sudėti žieveles ir virti ant labai mažos ugnies,retkarčiais pamaišant, kol sirupas beveik visas susigers į žieveles ir jos taps permatomomis.(30 min**)
  • Išimti žieveles ir nuvarvinti. 
  • Ant kepimo popieriaus suberti likusį cukrų*** ir  ir sudėti žieveles. Pamaišyti, kad jos gerai pasidengtų cukrumi. 
  • Paskleisti žieveles ant kepimo popieriaus ir leisti apdžiūti.


Williams - Sonoma, The Art of Preserving

* Neturėjau greipfruto, buvo apelsinas, nors  planuoju pasibandyti. Bet virsiu atskirai :) Labai įdomu, kur tas kartumas dingsta (?)
** Viriau tikrai ilgiau
*** Liko nemažai cukraus, geriau sudėti daugiau verdant žieveles

Labai geras "greitas" cukatų ruošimo būdas. Bet turint laiko arba kai žievelių nereikia tuoj pat - geriau virti tradiciškai :)