2011 m. gruodžio 8 d., ketvirtadienis

Kalėdoms. Apelsinų ir citrinų cukatos

Kažkada, labai seniai, vienoje karalystėje, ai, ne, ne karalystėje. Čia. Bet tai buvo lyg kitame gyvenime -  tortas "Pasaka", toks pailgas, glaistytas šokoladu puoštas vaisių cukatomis. Kaip įsivaizduoju, ten tikriausiai būdavo arbūzų arba melionų cukatos. Kartais jos būdavo pasakiškai skanios, kartais - visai ne. Todėl, nugvelbdama eilinį kartą nuo torto šį cukruotą gabaliuką vis pagalvodavau, pasiseks, ar ne. Kadangi šis prieškalėdinis laikotarpis pas mane paženklintas besaikiu kepimu, iki pilnos laimės trūkdavo tik cukatų. Aišku, jų galima būtų ir nusipirkti.... bet.

Apelsinų ir citrinų cukatos
2 apelsinai
1 citrina
1 greipfrutas *

750 g cukraus

  • Vaisius labai gerai išplauti ir nušveisti kempine
  • Pailgomis juostelėmis nupjauti vaisių žievelę ir supjaustyti ją ilgais šiaudeliais.
  • Sudėti žieveles į puodą, užpilti vandeniu taip, kad būtų pilnai apsemtos ir užvirti. Užvirus sumažinti ugnį ir virti, kol žievelės suminkštės (apie 45 min **)
  • Išimti žieveles kiaurasamčiu, labai gerai nuvarvinti. 
  • Įberti į puodą 310 g cukraus, užpilti 0,5 l vandens, užvirinti. Sudėti žieveles ir virti ant labai mažos ugnies,retkarčiais pamaišant, kol sirupas beveik visas susigers į žieveles ir jos taps permatomomis.(30 min**)
  • Išimti žieveles ir nuvarvinti. 
  • Ant kepimo popieriaus suberti likusį cukrų*** ir  ir sudėti žieveles. Pamaišyti, kad jos gerai pasidengtų cukrumi. 
  • Paskleisti žieveles ant kepimo popieriaus ir leisti apdžiūti.


Williams - Sonoma, The Art of Preserving

* Neturėjau greipfruto, buvo apelsinas, nors  planuoju pasibandyti. Bet virsiu atskirai :) Labai įdomu, kur tas kartumas dingsta (?)
** Viriau tikrai ilgiau
*** Liko nemažai cukraus, geriau sudėti daugiau verdant žieveles

Labai geras "greitas" cukatų ruošimo būdas. Bet turint laiko arba kai žievelių nereikia tuoj pat - geriau virti tradiciškai :)

16 komentarų:

Živilė rašė...

Kaip tik galvojau, kad reiks savo brandinamą pyragą papuošt apelsinų cukatom, šaunu dabar turesiu receptą;D

Elžbieta rašė...

Živilė, labai džiaugiuosi, kad pataikiau :) Šios cukatos yra smagios, valgosi net gi be nieko.... mano cukatų krūvelė grėsmingai mažėja ))))

Jurga rašė...

Aš ir prieš kelias savaites viriau kelis kartus. Ir beveik jau nieko nebeliko. Reiks vėl išsivirt.
O ką turi omeny tradiciškai? Kiek laiko jas verdi tada?

A Little Yummy For Your Tummy rašė...

Kaip tik ieskojau recepto cukatoms, aciu!

Anonimiškas rašė...

As taip pat noreciau pasiteirauti, kas yra tradicinis receptas :) Kaip tik planuoju issivirti cukatu, niekad to nesu darius, ir niekaip neissirenku recepto.

Elžbieta rašė...

Jurga, tas tradiciškas tai su žievelių ilgalaikiu išmirkymu ir virimu kelis kartus. Manau, jo labiau reikia citrinų cukatoms, nes apelsinų pagal šį receptą išėjo geros - skanios, pakankamai ir tvirtos ir minkštos - pats tas. O citrinų man nelabai patiko, nes kažkaip sukietėjo. Gal per mažai baltojo sluoksnio palikau? net nežinau...

A Little Yummy For Your Tummy - apelsinams šis receptas labai tinka, na ir, aišku, jo privalumas - kad procesas trunka ne savaitę, o vakarą :)

Anonimiškas, kaip jau ir atsakiau :)

Vilma rašė...

Įtariu, kad tikras skanumėlis, tik darbo daugoka :( Kaip ir su visomis cukatomis :)

Sonata rašė...

Kiek daug gerų ir skanių receptukų pas JUS:)))))))

Elžbieta rašė...

Vilma, nea-a, ne tiek jau ir daug :) aš, tiesa sakant pasidžiaugiau, kad taip greitai :)

Sonata - prašom-prašom... dažniau :)

Justina rašė...

Kaip tik viriau tavo cukatas ir mano nelaimei užsižiūrėjau serialą (nes tik kartais reikia sirupą pamaišyt), tai va išviriau karamelinių saldainių sakyčiau konsistencijos cukatas ir priedo karamelę "gaidelių" lipdymui :D bet vis tiek suvalgius vieną po minutės norisi dar :)) net kritiškasis vaikinas vis ateina "patikrint" kaip stingsta šaldytuve šitas gėris, nors ir sakė "daugiau nevirk" :D

Anna rašė...

Ela, gratuluje przesympatycznego blogu i kulinarnego talentu! Bede podpatrywac i uczyc sie od "Mrs Maestro"!
Pozdrawiam,
P.S. (tlumaczenie "Gogle" czesto okropnie szwankuje - nie planujesz podawac tekstow rowniez po polsku lub angielsku?}

Elžbieta rašė...

Justina.... oooo )))) sveika įstojus į klubą :D Tik mano "gerasis" padėjėjas - kompas, minutėlei prie jo prisėdus sėkmingai kepu vandenį virdulyje....

Anno, witam gorąco, dziękuję i ciesze się, że blog przypadł do gustu. Niestety, jak na razie nie mam możliwości czasowych pisać go w innym języku... No ale na pytania odpowiadam :)

egidija rašė...

išbandžiau :) tik ėmiau 3 apelsinus ir 1 greipfrutą. daugiau cukraus dėjau į sirupą, o apvoliojimui palikau mažiau. ir tikrai, virti reikėjo žymiai ilgiau, ypač su sirupu (beveik visą valandą). skanu :)greipfruto visai nekarčios juostelės gavosi.

Justina rašė...

Elžbieta, aš seniai klube, tik aktyviai nesireiškiu paprastai, bet nesusilaikiau šįkart :) labai labai skanu iš tikrųjų šiandien, jau galvoju kad per savaitgalį sugriaušiu. Iš tiesų mano pervirtos cukatos neblogos, tokios traškios ir saldaininės, ne tokios kaip atsimenu vaikystėje kai būdavo pirkti apelsinų žievelių šokolade saldainių. Tikiu kad normaliai pagamintų jų skonis turėtų būti būtent toks. Kitą kartą turūt Kalėdoms darysiu ir bandysiu aplietas šokoladu, gal pavyks išgaut vaikystės skonį :) ir dar mamai įdėjau siuntinuką skanumo :)

Elžbieta rašė...

Egidija, tai puiku, reikia ir man greipfrutu pasirūpinti :)

Justina, tikiuosi, kad kitą kartą pasiseks geriau, juk cukatos to vertos :) ypač šokolade... mmmm

Aiste rašė...

O nesusigėrusį likusį sirupą galima kur nors panaudoti?