2011 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Velykoms. Mielinė boba su šokoladu


Paskutiniu metu mane apėmė bobumanija. Jei ne faktas, kad jas reikia valgyti, kepčiau ir kepčiau... juolab baltojo metalo sena, dar tarybinių laiku forma šiuo atveju pasitvirtina visu šimtu o gal ir dviem šimtais procentų...
Vis dar tobulos dvispalvės "bulkos" paieškose... Bet ši - pats tas šokolado mėgėjams. Dabar aš net galvoju, kad nereikėjo palikti ir to plonyčio balto sluoksnelio... tegyvuoja šokoladas. Boba buvo tokia didelė ir taip netikėtai ištirpo... liko tik prisiminimas ir nuotraukos.

28 cm skersmens forma su skyle (~2,5 l tūrio)

250 ml šilto pieno
40 g šviežių mielių
100 g sviesto
600 g miltų + ~50 g šokoladiniams sluoksniui
140 g cukraus
6 tryniai
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
1 šaukštelis vanilinio ekstrakto
200 g juodojo šokolado
2 šaukštai sviesto formai patepti
2 šaukštai rudojo cukraus formai pabarstyti
2 šaukštai migdolų plokštelių formai pabarstyti

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus šokoladą ir miltus šokoladiniam sluoksniui ir produktus formai). Padalinti tešlą į dvi dalis - didesnę ir mažesnę. Šokoladą ištirpinti ir truputį pravėsinti. Šiltą supilti į didesnę dalį tešlos, įberti miltų. Išminkyti. Suformuoti du rutulius ir palikti augti . Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir dar kartą palikti augti 30-40 minučių iškočioti vienodo storio stačiakampius, uždėti vieną ant kito ir suvynioti. Formą gausiai patepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Suvyniotą tešlą sudėti į formą ir vėl kildinti apie 45 minutes. Kepti 170°C 40 minučių. Patikrinti mediniu iešmeliu. Aušinti 5-7 minutes formoje, o po to ant grotelių.



Sviestas su cukrumi ir riešutais duodą puikią karamelę, bet reikia suspėti išimti bobą iš formos, nes karamelė gali prilipti ir bobos viršus gali būti suplėšytas.


ech.... prisiminimai..... :)