2011 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Velykoms. Mielinė boba su šokoladu


Paskutiniu metu mane apėmė bobumanija. Jei ne faktas, kad jas reikia valgyti, kepčiau ir kepčiau... juolab baltojo metalo sena, dar tarybinių laiku forma šiuo atveju pasitvirtina visu šimtu o gal ir dviem šimtais procentų...
Vis dar tobulos dvispalvės "bulkos" paieškose... Bet ši - pats tas šokolado mėgėjams. Dabar aš net galvoju, kad nereikėjo palikti ir to plonyčio balto sluoksnelio... tegyvuoja šokoladas. Boba buvo tokia didelė ir taip netikėtai ištirpo... liko tik prisiminimas ir nuotraukos.

28 cm skersmens forma su skyle (~2,5 l tūrio)

250 ml šilto pieno
40 g šviežių mielių
100 g sviesto
600 g miltų + ~50 g šokoladiniams sluoksniui
140 g cukraus
6 tryniai
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
1 šaukštelis vanilinio ekstrakto
200 g juodojo šokolado
2 šaukštai sviesto formai patepti
2 šaukštai rudojo cukraus formai pabarstyti
2 šaukštai migdolų plokštelių formai pabarstyti

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus šokoladą ir miltus šokoladiniam sluoksniui ir produktus formai). Padalinti tešlą į dvi dalis - didesnę ir mažesnę. Šokoladą ištirpinti ir truputį pravėsinti. Šiltą supilti į didesnę dalį tešlos, įberti miltų. Išminkyti. Suformuoti du rutulius ir palikti augti . Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir dar kartą palikti augti 30-40 minučių iškočioti vienodo storio stačiakampius, uždėti vieną ant kito ir suvynioti. Formą gausiai patepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Suvyniotą tešlą sudėti į formą ir vėl kildinti apie 45 minutes. Kepti 170°C 40 minučių. Patikrinti mediniu iešmeliu. Aušinti 5-7 minutes formoje, o po to ant grotelių.



Sviestas su cukrumi ir riešutais duodą puikią karamelę, bet reikia suspėti išimti bobą iš formos, nes karamelė gali prilipti ir bobos viršus gali būti suplėšytas.


ech.... prisiminimai..... :)

15 komentarų:

tongchen@seattle rašė...

Greetings from USA! Your blog is really cool.
Are you living in Lithuania?
You are welcomed to visit me at:
http://blog.sina.com.cn/usstamps
Thanks!

Forelle rašė...

Reikės rytoj grįžus namo ir išbandyti, nes labai jau skaniai atrodo

Forelle rašė...

Beje, kur baltymus dėjote? Morenginių sausainių šeima nėmėgsta, antro pyrago kepti nesinori. O gal bandėt kada juos užšaldyti?

Elžbieta rašė...

tongchen@seattle, thanks a lot :)

Forelle, ačiū ) Baltymus galima šaldyti, supilti į vienkartines stiklinaites :) Turint baltymų galima pagaminti paukščių pieną, sambukus, yra nemažai keksų receptų vien su baltymais :)

margot rašė...

Elu ,a podzielisz się tym przepisem w wersji polskiej , może na cin cin ?
Zakochałam się w tej babie ,ach

Elžbieta rašė...

Alu, kochliwa? :D a baba jest niesamowita ) bardzo smaczna ) ja Ci przetlumacze :) przez googletranslate ) moze skusisz sie do upieczenia :)

margot rašė...

Bo baby kochliwe są , ja do nich zawsze pajam gorącym uczuciem
:D Elu jesteś wielka , dziękuję :)

Sigita rašė...

Laba diena,

per praeitas Velykas kepėte plombyro skonio "bobą". Gal būtų galima receptą to kepinio? Iš anksto dėkui

Elžbieta rašė...

Sigita, aha, kepiau :) ir ne tik per Velykas :) Labai sudėtingas kepinys. Gal ne tiek sudėtingas, kiek atima laiko - pradedant kokia 9 val. ryto baigiu apie 9.... tik vakare. Ar rašyti? :)

Anonimiškas rašė...

Elžbieta, o prieš kiek laiko iki Velykų galiu kepti šią bobą, paskutinėm dienom nesinori palikti, nes tada visas laikas užimtas kiaušinių dažymui ir užkandžiams, ar nebus anksti jei kepčiau likus 4 d.iki sekmadienio?

Elžbieta rašė...

Mano nuomone, mieliniai kepiniai skaniausi, kai yra švieži. Galbūt galima būtų kažkaip perplanuoti laiką? Iš tikrųjų tai niekad nebandžiau kepti prieš tiek laiko, nes vis tiek, iš karto nesuvalgoma, po to dar kažkiek pastovi tas kepinys... ? :) Tikrai būtų skaniau :)

Dana rašė...

Ačiū už tokį žaibišką atsakymą, tai šią boba palieku tuomet šeštadieniui :) Elžbieta, o kokį pyragą iš tavo repertuaro galima būtų kepti, kad ir šiandien...kad dar liktų skanūs per Velykas, kas ilgiau išlaiko savo šviežumą, kaip reikalai su keksais?
Dana.

Elžbieta rašė...

Dana :) Kaip visuomet galiu pasiūlyti sitą: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/10/paprastas-obuoliu-pyragas-once-more.html
tik jį galima kepti be obuolių, įdėti gražių šviesių razinų arba džiovintų spanguolių. Citriną tarkuoti ne visą su viskuom, bet nutrinti žievelę ir išspausti sultis - visą tai supilti po aliejaus. Po to paglaistyti viršų - c.pudra+citrinos sultys, tik prieš glaistant reiktų pašildyti, tuomet susting greitai :) Šitas pyragas gali stovėti ilgai. Aš dabar galvoju, juk niekad nedarau visko iš anksto... pas mane tiesiog būna smūginė diena + naktis prieš balių :D
meduoliai gali stovėti ilgiau. Šitame kekse http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/04/velykoms-paprastas-jogurtinis-keksas-su.html reiktų pakeisti puse sviesto kiekio aliejumi.
ir šitas gerai išsilaikys http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/04/citrusinis-keksas-su-glajumi-ir.html

Dana rašė...

Elžbieta, širdingas AČIŪ Tau. Šiandien bus išbandytas citrusinis keksas su glajumi...tiek visko dar norisi išbandyti iš tavo blog'o, tiek daug jau išbandyta...o plikyti pyragaičiai yra jau mūsų giminės šventinis topas. Galiu drąsiai pareikšti - tavo blogas ir tavo knygos yra geriausios,o Virtuvės vadovo patiekalai išbandyti 90 proc. ir visi pasiteisino. Gerą skaityti,ir gaminti, kai žinai, kad prieš akis receptas to, kas vadinama- profesionalu, o ne megėju..:)

Elžbieta rašė...

oi... ačiū labai :) labai netikėta ir žiauriai malonu :)
You made my day :)
Iš ŽV knygos galima kept riešutinius pyragaičius - jie labai skanūs ir gali kelias dienas pagulėti :) O taip pat juos galima iškept nebe pyragaičiais, o pyragu, po to patept plonu sluoksniu kokio nors skanaus džemo - abrikosų, vyšnių ir paglaistyti šokoladiniu glajumi :) bus ir gražu ir skanu :)