2011 m. balandžio 14 d., ketvirtadienis

Velykoms. Paprastas jogurtinis keksas su citrinos ir spanguolių pertepimu



Super paprastai pagaminamas, skanus, nepaisant savo paprastumo galintis papuošti bet kokį šventinį stalą. Čia mano mėgstamiausias keksiukų receptas. Vieną gražią dieną tiesiog nusprendžiau nebežaisti su keksiukų formelėmis ir pagal keksiukų (muffins)principą iškepti vieną didelį keksą, kas pavyko puikiai. Grįžau prie ištakų. Receptas is carina-forum. Tik su mano modifikacijomis.



dvi pailgos 10x22 cm formos
180°C orkaitė

750 ml miltų
250 ml cukraus
1 šaukštas kepimo miltelių
250 ml saldaus jogurto
250 ml kefyro
2 kiaušiniai
100 g sviesto
žiupsnelis druskos

pertepimui
1 citrina
100 ml cukraus
100 g džiovintų spanguolių

Glajui
200 g miltelinio cukraus
1 šaukštas brendžio
~2 šaukštai citrinų sulčių
saujelė cukrinukų

Viskas kuo paprasčiausiai: Pirmiausia sumalti mėsmale citriną su visa žievele, cukrumi ir spanguolėm.
Birius produktus sumaišyti ir atskirai sumaišyti skystai-šlapius. O po to - viską kartu, tik per daug neįsijaust. Kad tik susijungtų. Dalį tešlos sukrėsti į formas, pagal galimybę išlyginti, nors ta galimybė pas mane neatsiranda kažkodėl... užtepti citrinų ir spanguolių masės ir sudėti likusią tešlą. Kepti. Apie 50 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku ar keksai iškepę.

Glajui sumaišyti cukrų su brendžiu ir palaipsniui pilti citrinos sultis, nuolat maišant. Dar karštus keksus patepti glajumi ir užberti cukrinukų.

Viskas :)

Keptas Electrolux krosnelėje

11 komentarų:

Indrė rašė...

Ir aš taip darau - nes tai popieriukų neturiu, tai forma ne po ranka :) atrodo puikiai!

Anonimiškas rašė...

O galbūt čia pertepimui tiktų ir spanguolių uogienė ar džemas?:)

Elžbieta rašė...

Indrė, ačiū :) o dėl popieriukų tai galima patiems pasidaryti iš kepimo popieriaus, aš net kepant keksiukus jau tų gatavų formelių nebenaudoju :)

Mielas anonime, labai tiktų, tik kad būtų tirštesnė, kad labai nedrėktų apačia :) aš ir su sumaltais apelsinais kepiau ir su tarkuotu šokoladu - kas tik patinka :)

kristina rašė...

Ir ašlabai mėgstu perteptus keksus :)
Mano šeima - smaližiai didžiausi, iškeptų moment nelieka :)

angeliukas rašė...

O jis skaniausias šviežias ar nieko tokio jei ir pastovės porą dienų? Iškepčiau Velykoms, bet tiek patiekalų reikės daryt, kad keksą belieka iš anksto išsikept.

Elžbieta rašė...

Kristina, ir man patinka būtent pertepti arba su kokiu nors įdaru. Ir kad kuo daugiau :)

angeliuke nieko negaliu pasakyti :D pas mane visuomet tik rytojui lieka mažutis gabalėlis :) Bet užtikrintai galiu pasiūlyti štai šitą pyragą, kurį galima iškepti kekso formoje, be obuolių ir lygiai taip pat pertepti :) Šitas puikiai laikosi net ir savaitę :) http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/09/obuoliu-pyragas-labai-paprastas.html

Anonimiškas rašė...

o kokį jogurtą naudoti? kokio skonio?

Elžbieta rašė...

Anonimiškas :)
aš naudojau Jo persikinį, nes tokį turėjau. O šiaip - manau - kiekvienas pagal save gali pasirinkti :)

Vilija rašė...

Labas, Elžbieta,
Seniai seniai vienos puikios moters dėka (dar SM) pamilau gaminti. Ta moteris buvo tokia Glacee... Vis užsuku į tavo namučius ką nors skanaus iš tavęs "pasivogt" ir namiškiams pateikt. Paskutinieji receeptai iš vis nerealūs.
Pagalvojau, kad laikas išdrįst ir padėkot...
Gražių Šv.Velykų!

Elžbieta rašė...

Vilija... aš... aš tikrai nežinau ką pasakyti.. Labai-labai-labai ačiū. Didžiulė staigmena ir nerealus džiaugsmas. Ačiū :)

Vija rašė...

Pasakiskas keksas! Maloniai nustebino ir istirpo bematant... Aciu uz puiku recepta!!!