2011 m. balandžio 16 d., šeštadienis

Velykoms. Plombyro skonio boba


Tiesa, ne visai boba. O pandoro bobos pavidalu. Tradicijų sergėtojai gali ir galvą nurauti už tokią šventvagystę - kalėdinį kepinį kepti šv. Velykoms, bet mėgtu tradicijas laužyti... proto ribose :) Ir man šita boba dėl didelio vanilės kiekio primena plombyrą :)
Jei turėsiu pandoro formą ir kepsiu joje, tuomet perkrištysiu atgal į Pandoro
Receptą naudojau šitą, iš CinCin: Pandoro , Joanna labai gražiai viską nufotografavo žingsnis po žingsnio. Titaniškas darbas, beje... Tad nuoširdus jai ačiū, nes tai nerealiai palengvina gyvenimą.

Ar patarčiau kepti šitą kepinį nepatyrusiam žmogui? Ne. Nors mažytė patirtis kepime pageidautina. Kitavertus - kas nerizikuoja, tas negeria šampano :)

Visas procesas man asmeniškai užima apie 12 valandų. Aišku, tai nėra nentrūkstamas darbas, bet vis kažko reikia... tai vieną padaryti, tai kitą... tai paminkyti, tai sluoksniuoti, tai laiką sekti, kada ir ką padaryti. Na bet kepu, nes mano vaikiui tai skaniausias tortas, koldūnas, višta, pomidoras, net bananas ir šašlykas.... ir šokoladas.. o gal šokoladas ne. Bet gal taip :)

Viso reikia:

450 g miltų (405 D)
135 g cukraus
170 g sviesto
4 kiaušiniai
18 g mielių
vanduo
1 šaukštelis druskos
2 vanilės ankštis
sviestas ir rudasis cukrus formai

Įmaišalas:
15 g mielių
60 g šilto vandens
50 g miltų
1 šaukštas cukraus
1 trynys
Nedideliame puodelyje išmaišyti visus produktus ( galima tai padaryti šluotele). Palikti valandai, kol padvigubins savo tūrį.

I etapas:
Sudėti į įmaišalą

200 g miltų
3 g mielių, ištripintų 2 šaukštuose vandens
25 g cukraus
1 kiaušinį
30 g sviesto

Išminkyti tešlą pradžioje be sviesto, o po to sudėjus labai minkštą, net tepų sviestą. Labai gerai išminkyti ir palikti 45 minutėms augti.

II etapas:

200 g miltų
100 g cukraus
2 kiaušiniai
1 š. druskos
vanilės ankščių vidus
140 g kambario temperatūros sviesto

Į pirmojo etapo tešlą įmušti kiaušinius, suberti cukrų, miltus, druską ir vanilę. Minkyti tešl 15 minučių, kol pasidarys vienalytė masė. Kildinti 1-1,5 val (kol jos tūris pdidės dvigubai). Įdėti į šaldytuvą 30-40 min. Išimti ir iškočioti kvadratą. į kvadrato vidurį įdėti sviestą , užlenkti tešlos kraštus kaip voką ir perkočioti. Įdėti į šaldytuvą pusvalandžiui.

Pakartoti kočiojimą ir atšaldymą dar 2 kartus.

Formą gausiai patepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi. Suformuoti rutulį ir įdėti jį į formą. Kildinti apie 5 valandas šiltoje vietoje. Kepti 10 minučių 170 C, po to 20 minučiu 160 C. Laikas nurodytas kepant tuščiavidurėje formoje, kitokioje reiktų šiek tiek laiką prailginti. Tikrinti mediniu pagaliuku. Trumpai aušinti formoje, o po to ant grotelių :)