2011 m. balandžio 22 d., penktadienis

Velykoms. Triušis, troškintas grietinėlėje


Jau galvojau, kad iki Velykų nieko į tinklaraštį nerašysiu, bet, šiandien beieškant nuotraukų, netyčia pamačiau šitas ir pagalvojau, kad gaila būtų jų nepatalpinti dar prieš šventę. Labai paprastas ir efektingas patiekalas šventei. Ar skanus? Jei valgote triušius - dangus burnoje... Šitas buvo gamintas Kalėdoms. Turėjome vieną svečią, prieš kurį mano kulinarinės kinkos tikrai drebėjo, - restorano DOMM šefą. Kadangi buvo pasakyta daug ir ispaniškai, ir rusiškai, ir lietuviškai ir angliškai vienu metu, viso komplimento atkartoti nesugebėsiu, kitą vertus, pasilaikysiu jį sau :) esmė buvo - mmmm.... :) tad šis triušis tinka įvairaus rango ir svečiams ir ne svečiams. Tuoj busiu ypatingai žiauri ir ciniška, bet iš dainos žodžių neišmesi - "jeigu norite pagaminti triušį, pirmiausia jį pagaukite". na, gerai, jau tokia ciniška iki galo nebūsiu - čia ne mano žodžiai, o vienos žymios britės, ponios Beeton, kuri mėgdavo ne tik pagaminti, bet kai ką ir užrašyti ir gyveno bent 170 metu atgal... Laikai gal ir keičiasi, bet įpročiai - ne :)



1 triušis - 1,5-2 kg
250 ml baltojo vyno
3-4 šakelės čiobrelių
5 didelės morkos
450 ml neriebios grietinėlės
100-150 g džiovintų slyvų
1 šaukštas Provanso žolelių
Druska, pipirai
50 ml aliejaus

Triušį supjaustyti (sukapoti) porcijomis, sudėti į dubenį, užpilti baltuoju vynu, įdėti čiobrelius ir palikti šaltai 12 valandų.
Nusausinti triušio gabaliukus ir apkepti juos aliejuje. Triušį išimti, suberti supjaustytas kubeliais morkas ir trumpai apkepti. Sudėti triušį į troškintuvą, įberti druskos, pipirų ir Provanso žolelių, sudėti taip pat morkas ir džiovintas slyvas, užpilti vandens kad apsemtų, užvirinti , sumažinti ugnį ir troškinti ant labai lėtos ugnies, o geriausiai orkaitėje. Troškinti valandą, bet retkarčiais žvilgtelt, kaip vyksta procesas. Supilti grietinėlę ir troškinti dar apie valandą - grietinėlė turi nusigarinti. Viskas :) džiagtis gyvenimu :)

22 komentarai:

Ignė rašė...

Kaip tik vakar sužinojau lauktuvių gausianti triušį :) Taigi receptas man labai į temą!

Indrė rašė...

Labai noriu paragauti to triušio, bet kai pamatau maxej visą, tik be kailiuko, gaila palieka ir neperku... Gal jei būtų iškart sukapotas būtų lengviau...

Insolente. rašė...

Ctrl+a, ctrl+c, skype on, mama, ctrl+v, enter.

Kai viščiukas dar geltonas - irgi gražus, bet ką jau čia.

Elžbieta rašė...

Ignė, bus malonu, jei patiks :) iš tiesų labai paprasta :)

Indrė... jo.... čia aišku, etikos problemos iškyla. Bet. Nu kiekvieno savas likimas... :) O žinok Maximoje prie manęs tai būna jau sukapotas - tai galima ir 6 kulšeles pasirinkti :) Gal didesnėje Maximoje reiktų pasižiūrėti?

Insolente
ctrl+ <3 :) ir aš apie tą patį... ir paršiukai, ir veršiukai... o morkykės kokios trapios ir gležnos... bet se la vie....

Indrė rašė...

Kadangi Akropolis man arčiausiai, o po darbo kitur ištrūkti nepavyksta, tai nepaieškau. Gal kada, kai bus laiko :)

margot rašė...

Elu Wesołego Alleluja

Asta rašė...

gavau triusiuka, viriau viriau, supyliau grietinele ir man ja sutrauke, o triusiukas buvo rugstus.. Nesumastau kodel taip. Gal yra kokiu minciu kodel taip atsitiko? p.s. grietinele sviezia:)

Elžbieta rašė...

Asta, net nenumanau, kodėl taip išėjo. Iš rūgščių produktų čia tik vynas ir tai jis naudojamas tik marinatui, o po to mėsa yra nusausinama (popieriniais rankšluosčiais), vėliau tą rūgštelę (labai nežymią) neutralizuoja morkos ir dž. slyvos... Gal troškinote kartu su vynu? nes kitos priežasties neįsivaiduoju.... :(

Asta rašė...

as su popieriniais ranksluosciais nenusausinau triusiuko, gal del to, bet stengiausi nuvarvinti visa marinata. Na ka padarysi, vis del to triusi pati gaminau pirma karta:)

ashtroka rašė...

Sudomino receptas :) kokioj temperatūroj geriausia troškinti orkaitėje?

Elžbieta rašė...

Asta, gal čia ir vėlai, bet man atrodo, kad galbūt Jums nelabai patiko marinuotos vyne mėsos skonis... :) nes kitos priežasties nenumanau :)

ashtroka, apie 150-160 °C :) O kokioje formoje planuotumėte troškinti? Nes aš paprastai dedu į orkaitę su visu troškintuvu sunkiu :)

ashtroka rašė...

Turiu tokį apvalų ala molinį indą su dangčiu - jį dažniausiai ištremiu į orkaitę panašiems gaminimams :)

Elžbieta rašė...

ashtroka - tai čia pats tas toks indas troškinimui :)

ashtroka rašė...

Dėkui :)

ashtroka rašė...

Post factum: gavosi idealus :) buvo labai skanu, o tos slyvos ir morkos taip nuostabiai derėjo prie triušienos, kad neprašoviau šalia patiekusi tik bulvių košės :)
Tiesa, mano troškinimo procesas išsitempė iki trijų valandų, bet, matyt, ne veltui :) ačiū :)

Ignė rašė...

Vis norėjau parašyti, bet neprisiruošdavau. Triušį pagal šį receptą gaminau jau gal trečią ar ketvirtą kartą - ir visada būna skanu. Iš visų mėgintų (su sidru, su alumi) šitas pats tobuliausias. Išties labai puikus receptas, dėkui! :)

Elžbieta rašė...

dabar jau po pusės metų net juokinga komentarus rašyti? :D bet vis tiek - ashtroka, kaip šaunu, kad triušis patiko :) o morkos ir slyvos tokiai švelniai mėsai tikrai labai gerai tinka :)

Ignė, super :) ypač džiugu, kad receptas apsigyveno virtuvėje :) ačiū :)

Anonimiškas rašė...

Ruošiau šį savaitgalį. Nepatiko - mėsa gavosi sausa, o grietinėlę sutraukė, nors tirkai gerai triušį nusausinau.

Laura rašė...

Šiandien pagaminau triušį pagal šį receptą. Gavosi super! Visi svečiai gyrė, pirštus laižė ir liežuviais caksėjo. Tik tiek, kad dariau ne orkaitėj, o ant viryklės tai man pasirodė, kad skysčio vis dar perdaug besibaigiant 2-ajai valandai. Nugriebiau ir tiek :) Ačiū už puikų receptą!

Anonimiškas rašė...

Nepavyko..Ir triušis buvau jaunas, šviežias (tėvai patys augina), ir vyne, marinuotas, ir nusausintas, ir apkeptas... Grietinėlę sutraukė, mėsa kieta, ir visiškai beskonė, padažas išgelbėjo nuo išmetimo į šiukšlių kibirą, bet valgant malonumo nejaučiau. Spėju, kad kažką svarbaus recepto autorė nutylėjo :)

Erika rašė...

Sveiki, Naujiesiems 2015-iesiems ruošiau šį triušį. Buvo tikrai skanu, tik kaip ir keliems čia rašiusiems, taip ir man sutraukė grietinėlę. Galvoju, kad gal dėl to, kad pirkau neriebią (kaip parašyta), 13% grietinėlę. Sekanti kartą vis dėlto dėčiau 35%, bet mažiau. O šiaip triušis tikrai labai gerai išsitroškino, buvo minkštutėlis. Ačiū už receptą, visada įdomu kažką naujo ir kitaip išbandyti :)

Simona rašė...

Kai pirmą kartą pagaminau triušį pagal šį receptą, vyras, aikčiodamas iš laimės ir skanumo, įvardijo tai kaip mūsų kulinarionio gyvenimo "karūną". :D Iš tiesų, turiu pripažinti, nieko skaniau nesu pagaminusi. Mėsa gavosi minkštutė, padažas "kosminis". Dėjau 30 % riebumo grietinėlę. Žodžiu, ačiū už nuostabų receptą. Beje, kas dar labai patiko- kad šildant visą patiekalą antram kartui, viskas sutirštėja, ir gaunasi toks tirštas troškinys, kur nebeišeina atskirti kur mėnsa, kur morka, o skonis pasakiškas.