2011 m. balandžio 22 d., penktadienis

Velykoms. Triušis, troškintas grietinėlėje


Jau galvojau, kad iki Velykų nieko į tinklaraštį nerašysiu, bet, šiandien beieškant nuotraukų, netyčia pamačiau šitas ir pagalvojau, kad gaila būtų jų nepatalpinti dar prieš šventę. Labai paprastas ir efektingas patiekalas šventei. Ar skanus? Jei valgote triušius - dangus burnoje... Šitas buvo gamintas Kalėdoms. Turėjome vieną svečią, prieš kurį mano kulinarinės kinkos tikrai drebėjo, - restorano DOMM šefą. Kadangi buvo pasakyta daug ir ispaniškai, ir rusiškai, ir lietuviškai ir angliškai vienu metu, viso komplimento atkartoti nesugebėsiu, kitą vertus, pasilaikysiu jį sau :) esmė buvo - mmmm.... :) tad šis triušis tinka įvairaus rango ir svečiams ir ne svečiams. Tuoj busiu ypatingai žiauri ir ciniška, bet iš dainos žodžių neišmesi - "jeigu norite pagaminti triušį, pirmiausia jį pagaukite". na, gerai, jau tokia ciniška iki galo nebūsiu - čia ne mano žodžiai, o vienos žymios britės, ponios Beeton, kuri mėgdavo ne tik pagaminti, bet kai ką ir užrašyti ir gyveno bent 170 metu atgal... Laikai gal ir keičiasi, bet įpročiai - ne :)



1 triušis - 1,5-2 kg
250 ml baltojo vyno
3-4 šakelės čiobrelių
5 didelės morkos
450 ml neriebios grietinėlės
100-150 g džiovintų slyvų
1 šaukštas Provanso žolelių
Druska, pipirai
50 ml aliejaus

Triušį supjaustyti (sukapoti) porcijomis, sudėti į dubenį, užpilti baltuoju vynu, įdėti čiobrelius ir palikti šaltai 12 valandų.
Nusausinti triušio gabaliukus ir apkepti juos aliejuje. Triušį išimti, suberti supjaustytas kubeliais morkas ir trumpai apkepti. Sudėti triušį į troškintuvą, įberti druskos, pipirų ir Provanso žolelių, sudėti taip pat morkas ir džiovintas slyvas, užpilti vandens kad apsemtų, užvirinti , sumažinti ugnį ir troškinti ant labai lėtos ugnies, o geriausiai orkaitėje. Troškinti valandą, bet retkarčiais žvilgtelt, kaip vyksta procesas. Supilti grietinėlę ir troškinti dar apie valandą - grietinėlė turi nusigarinti. Viskas :) džiagtis gyvenimu :)