2011 m. balandžio 8 d., penktadienis
Velykoms. Kiaulienos išpjova sluoksniuotoje tešloje
Seniai begyvenantis mano virtuvėje vyniotinis, visuomet sėkmingai sutinkamas per visus balius. Labai šaunu, kad jį galima pagaminti su mėsa, su žuvimi, net su kiaušiniais.
250 g sluoksniuotos tešlos (vienas lakštas)
250 g šaldytų špinatų
1/2 nedidelio svogūno
50 g sviesto
1 kiaulienos išpjova (arba ~350 g jautienos išpjovos arba 4 virti kiaušiniai arba ~ 400 g lašišos filė)
trynys
žiupsnelis cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, 1/4 šaukštelio tarkuotų muškato riešutų
Sviestą ištirpinti, ant labai mažos ugnies sušutinti smulkiai supjaustytus svogūnus, sudėti špinatus ir trumpai patroškinti špinatus. Pasūdyti, įberti muškato riešuto, cukraus ir dar kelias sekundes patroškinti. Išmaišyti ir ataušinti.
Išpjovą apkepti iš visų pusių sausoje keptuvėje, gausiai pasūdyti ir užberti pipirų. Jos nereikia kepti iki galo, tik apkepti kad sultys mėsos viduje "užsidarytų". (Jei naudojama lašiša, žuvis dedama žalia, kiaušiniai perpjaunami pusiau, keturi išdėliojami viena linija, ant ju dedamos kitos puselės, bet šiek tiek nustūmiant, kaip grandinėlė)
Orkaitę įkaitinti iki 180 C
2/3 tešlos lakšto užkloti špinatais, sudėti mėsą ir suvynioti. Padėti ant skardos. Patepti plaktu kiaušinio tryniu. Kepti apie 35-40 minut.
Edit: iš senesnių:
Štai čia, dar SM vyniotinis su lašiša,
o čia kiaulienos išpjova su mažesniu špinatų kiekiu. Bet man skaniau, kur daugiau špinatų :)