2010 m. birželio 24 d., ketvirtadienis

Armėniška sriuba su lęšiais ir aveluku

AVELUKAS

Tikrai nežinau, kaip šis augalas vadinamas lietuviškai. Su armėnų botanikais nelabai turiu ryšių, o visa ta informacija, kurią turiu neleidžia man vienareikšmiškai teigti kad yra būtent ta, arba kita rūgštynių rūšis. Tad aprašomuoju būdu pasakysiu, ką žinau :) kai turėsiu tikslių botaninių žinių - papildysiu :)

Taigi, kas toks paslaptingas avelukas? Ogi laukinės kalnų rūgštynės. Beje, jos nėra labai dažnos ir Armėnijoje, gal todėl ta informacija ir yra gana įvairi. Bet kaip bebūtų, labai džiaugiuosi, kad jų gavome.

Kalnų rūgštynės nevartojamos šviežios, jos yra supynamos į kasas ir džiovinamos. Verdamos sriubos, gaminamos salotos ir kiti patiekalai. Prieš gaminant kasos išpynamos, rūgštynės perplaunamos šiltu vandeniu ir trumpam užmerkiamos.

Štai toks portretas iš arčiau,
o toks iš toliau :))))


Armėniška sriuba su lęšiais ir aveluku


maždaus 30 cm ilgio aveluko kasa
1 stiklinė lęšių
2-3 bulvės
1 svogūnas
1 morka
1-2 šaukštai lydyto sviesto
sauja džiovintų slyvų
druskos, pipirų
pagal pageidavimą - česnakų ir petražolių patiekimui

Aveluką kruopščiai perplauti šiltu vandeniu ir užmerkti valandai. Storo puodo dugne svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus ir morką, supilti vandenį (~1,5 l), sudėti supjaustytą aveluką, virti 20-30 minučių, suberti lęšius, dar pavirti 15 minučių, sudėti supjaustytas bulves ir džiovintas slyvas. Įberti druskos ir pipirų. Virti, kol išvirs bulvės. Galima patiekti su smulkintais česnakais ir petražolėmis.

2010 m. birželio 22 d., antradienis

Braškių tortas "Ramunės" (Ramunei :)


Duoklė sezonui. Kaip gali būti vasara be braškių?... beje, ar jūs tikri, kad dabar vasara? aš tai nelabai... nors iš tiesų manęs lietus netrikdo, karštis man mažiau malonus. Vienintelis šio oro trūkumas man - tai, kad uogos rūgščios ir permirkusios. Atrodo, braškėmis pasidžiaugsime tik tiek, kiek bus mirkytų... o gaila....

Taigi, tortas dovanų labai labai šauniam žmogui. Vardu Ramunė. Kitokių gėlių ir negalėtų būti ant torto :) Bet kadangi reikėjo suktis labai greitai, tai padorios fotosesijos nėra.

Recepto nekartosiu, kepiau viską pagal Braškių tortą II , tik šonus trupinukais pabarsčiau, o ant viršaus želiuką sudėjau ir naudojau natūralų jogurtą. Busiu nekukli, bet šitas receptas man labai-labai patinka. Minimum pastangų - puikus rezultatas. Realaus laiko jam pagaminti išėjo apie 3 valandas su kepimu ir viršutinio želiuko pagaminimu (bet be šaldymo ir stingdinimo) Kadangi kepiau biskvitą tą pačią dieną, kai ir pertepinėjau, tai pašoviau iškeptą biskvitą valandai į šaldiklį, kad subręstų.
Turiu pripažinti, kad labai myliu šį receptą. Kadangi sudėliojau jį pati, nors niekad negali būti tikras, kad kas nors apie ką nors panašaus irgi taip pat sako, tai tiesiog esu šaunuolė :)

2010 m. birželio 18 d., penktadienis

Keptų vaisių salotos su jogurto padažu

Mano gamintos salotos vakarėlio, skirto Tarptautinei tinklaraštininkų dienai, metu. sako, kad buvo gardžios :) rašau tik savasiąs, nes atrodo, kad aš viena tokia atsilikėlė, kad buvau neįdėjus jš i tinklaraštį. :)

Jūs tik pažiūrėkite, kaip aš smagiai įsisukau :) nieko pačiai daryti nereikėjo - nuotrauką padarė Jurga, receptą nukopinau iš visų salotų receptų sąrašo :) Bet vis tiek noriu šias salotas įdėti ir kartu padėkoti šauniajai Beatai-Bea iš tinklaraščio Bea w kuchni. Manau, kad jos tinklaraštis nėra visai nepažįstamas, ar ne? Ypač daug įdomaus jos tinklaraštyje turėtų atrasti vegetarai ir tie, kas mėgsta sveiką ir skanų maistą :) Prieš kelis mėnesius Bea rašė apie prieskonius. Tiesiog praeiti pro šalį nesugebėjau, tad įkyšau ir savo trigrašį. O pasirodo, sudalyvavau konkurse :) kurio dėl savo žioplumo iš karto nepastebėjau. Ir... laimėjau!!!!! beveik akimikrsniu mano namai užkvipo citrinmirtėmis, tonka ir paprika. Reikia pripažinti, kad paštas suveikė tiesiog idealiai.

Bea, kochana, jestem Ci niezwykle wdzięczna za pamięć, za uwagę, za to, że zawsze masz jakieś dobre słowo. Ciesze się, że znam Ciebie, przynajmniej wirtualnie i nie tracę nadziei, że może kiedyś spotkamy się i w realu. I jeszcze raz chcę Ci podziękować za przyprawy :)

Taigi šių salotų nebūtų be Beatos atsiųstų prieskonių - citrinmirčių, dažniau sutinkamų parfumerijoje, nei kulinarijoje. Bet Džeimio dėka jos po truputį pradeda rasti kelią ir į kitą, nei australų virtuvę. Kitąvertus, nenusiminkite, jei citrinmirčių kolkas neturite - bandykite naujus skonius. Kodėl neįdėjus į padažą melisų, mėtų, bazilikų arba peletrūnų? Tik gal nedėkime į salotas lašinukų, kaip patarė lietrytis... (parašas po nuotrauka :) na nebent jie būtų šokolade...

1 šviežias ananasas

3 persikai arba nektarinai

3 kietesnės kriaušės

1 apelsinas

300 g trešnių

2 šaukštai skysto medaus

1-2 šakelės šviežių mėtų

500 ml tiršto jogurto

citrinmirtės

Ananasą supjaustyti žiedais, persikus, apelsiną ir kriaušes griežinėliais, nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir viską pakepinti ant grotelių arba kepsninėje keptuvėje. Taip pat vaisius galima apdeginti kulinariniu liepsnosvaidžiu. Išimti trešnių kauliukus. Jogurtą sumaišyti su medumi ir citrinmirtėmis. Vaisius sumaišyti ir užpilti jogurto padažu. Pabarstyti mėtų lapelias


Visų salotų receptus ir MV vyno eksperto Mindaugo Paliuko priderintų vynų aprašymus rasite pas Vygantą - skaniai.lt
Galiu tik pasakyti, kad prie mano salotų priderintas vynas - be priekaištų!

2010 m. birželio 12 d., šeštadienis

Kulinarinės knygos

Kulinarinės knygos - mano chroniška, nepagydoma ir smagi liga. Eglės ikvėpta, Indrės paraginta nusprendžiau padaryti fotosesiją savo knygoms. Kaip suprantate, aprašymų nebus :) Jei kokia nors knyga sudomino - galėsiu pakomentuoti :) Cookexpress kol kas nelabai mano, bet tai tik kol kas :)






Tai knygos iš vieno kambario atvirų paviršių.... giliau nelindau :)))) Priedo užskaitom bardakėlį prie lovos, nes užmigti su kulinarine knyga rankose - daugiau nei malonumas, bardakėlį prie kompo, nes ten darbui jos irgi reikalingos ir nedidelę bibiotekėlę gilių pamąstymų vietoje, o taip pat kelias besisvečiuojančias pas įvairius gerus žmones :)


Žurnalai.... o.... žurnalai..... :)))))) vežam, bo nepakeliam :)

Beje, turiu dar Kitchen Aid receptų knygą bet vokiečių kalba. Kadangi vokiškai neskaitau, su malonumu į ka nors iškeisčiau :) galiu priglausti angliškas, armėniškas, lenkiškas, lietuviškas, prancūziškas, rusiškas knygas :)

Žvalgomės kitų tokių pat nepagydomų lentynose:

Indrės GP magija
Eglės
aguonėlės
Indrės iš Įleisk Indrę į virtuvę
Rūtos
Jolitos

2010 m. birželio 8 d., antradienis

Laikas juda ratu. Armėnija. 2 dublis

Žurnalas Virtuvė Nuo... Iki, birželio Nr.

Kažkoks deja vu... Lygiai prieš metus buvo Gastronomas... O įdomu, kas bus dar po metų? Pamatysim. Nors laiko žiauriai nėra, vis tiek, tiek daug nepasakyta ir neparodyta. Gal išsaugoti sau?

Pradžia.
kaip ir priklausytų - maistas.

Aviena:
ir tokia aviena


Žolės
Daržovės




Grietinė, sūriai

Būsimas maistas


Duona.




Žmonės ir maistas