2009 m. liepos 3 d., penktadienis

Braškių tortas II


Duoklė sezonui. Jei jau turiu braškių, reikia daryti tortą. Juolab, kad mažoji gavo kvietimą į gimtadienį. Ar žinote, kas buvo Leninas. Ne? Ir nereikia. Buvo toks istorinis personažas. Kai kuriems net pasisekė būti jo anūkais :))) Tai va, buvo toks anekdotas, kai Leninas sakė žmonai, kad eina pas meilužę, o meilužei, kad eina pas žmoną, o pats eina dirbti, dirbti, dirbti. Taip ir aš. Vaiką į gimtadienį, vyrą kuo toliau :)))) , o pati prie kompo :) Tortiką nešu :) Sakė, kad skanus buvo :) bet ir dar dėl vienos priežasties. Kai apsilankymų statistikoje pasižiūriu, ko dažniausiai yra ieškoma, pasirodo braškių torto. Tiesiog neįtikėtina, daugiau du trečdaliai.... Žmonės, taigi yra ir daugiau skanių dalykų, nei braškių tortas :)))))) bet darau populistinius žingsnius, tad pateikiu braškių tortą :)



Bisvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
400 ml miltų
100 ml aliejaus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 citrinos sultys ir nutarkuota citrinos žievelė

Kremui:
500 ml pertrintų braškių
250 ml grietinėlės
500 ml braškinio jogurto
250 ml vandens
želatinos 2 l skysčio
cukraus

Baltam viršutiniam sluoksnii
400 ml jogurto
100 ml vandens
želatinos 0,5 l skysčio

Trintų su cukrumi braškių pertepimui

Sirupui:
vandens, cukraus, citrinos sulčių

Želė tortams (tortenguss), braškių, mėtų lapelių, šokolado

Biskvitą kepti dieną prieš surenkant tortą.
Kiašinius išplakti su cukrumi iki labai šviesių putų, supilti citrinos sultis,. suberti citrinos žievelę. Nuolat plakant supilti aliejų. Įberti miltus, persijuotus su kepimo milteliais. kepti 24 cm formoje, 190 C, apie 45 min. Patikrinti, ar biskvitas iškepęs mediniu pagaliuku. Iš pradžių aušinti formoje, po to - ant grotelių.

Kremui želatiną užpilti vandeniu, išrinkinti, ištirpinti, sumaišyti su jogurtu, o po to su braškių tyre. Kai pradės stingti, išplakti grietinėlę, sumaišyti abi mases.

Išvirti sirupą. (Šiam tortui išėjo 150 ml)

Formą iškloti popierine apykakle. Biskvitą supjaustyti į tris dalis. Vieną įdėti į formą, pašlakstyti sirupu, patepti braškių tyre ir užpilti kremu. Viską kartoti. Pastatyti į šaldytuvą kad sustingtų. Padaryti baltą želė ir ja užpilti viršutinį sluoksnį. Puošti braškėmis, mėtų lapeliais.

35 komentarai:

Egle rašė...

O jau koks gražuolis, kokie balionai. Fainuoliškas labai. Gaivus turėtų būt su tiek braškių ir jogurto.

Rimtai tiek daug ieškančių braškių torto?? Aš kai nelabai tortinė tai man visai kitokie dalykai įdomūs.

Indrė rašė...

Mmmm super atrodo, taip ir norėtųsi gabalėlio prie pusryčių kavos...

Jurate rašė...

Dar vienas meno kūrinys. :)

Elžbieta rašė...

Eglė, ačiū :) jis toks paprastas :) Sakė, kad skanus :) Bent jau kai atvažiavau Anios pasiimti, lėkčių su nedavalgytais torto gabalais nebuvo. Reiškia buvo skanus :)

Indrė, deja, būtent šiuo tortu negaliu pavaišinti :)))

Jūratė, ačiū :) toks nesudėtingas... labai nemėgstu tų visų griozdų dažytų, juolab vaikams... tortas turi būti valgomas :)

Kaspinėlis rašė...

Tortas nuostabiai atrodo :)

Vilma rašė...

Elžbieta, labai gražus ir skoningas tortas. Tie balionėliai tai mmm... pasaka! :) Aš jau nebe vaikas, bet labai apsidžiaugčiau jei man 2X gimtadienio proga tokį atneštų. :D Bet tai negresia, nes draugų tarpe tik aš mėgėja virtuvėje pasisukioti... :)

Bea rašė...

Prawdziwe cudenko Elzbieto!

Jurate rašė...

Planuoju gaminti, kol braškių yra, bet iškilo klausimas. Kas ta popierinė apykaklė? Ji tik dugną padengia ar ir šonus?

Elžbieta rašė...

Bea, dziekuje bardzo :) Prosciutki, ale wszystkim sie spodobal :))) nawet moja corka zjadla kawaleczek, bo zazwyczaj innych nisz czekoladowe torty nie uznaje :)))))

Jūratė, popierinė apykaklė tai šonams, kaip čia - http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=148374&st=60&p=7476912&#entry7476912 , bet aš visuomet ir dugną dengiu. Man taip smagiau, tada tortas su metalu nesiliečia :)

Jurate rašė...

Supratau dėl apykaklės. Ačiū. Pasirodo, jos rankų darbo būna, nes aš niekaip negalėjau prisiminti, kad tokių kur nors pirkti būčiau mačiusi. ;)
Ką tik ištraukiau biskvitą iš orkaitės. Kai tik atidariau dureles, net galva apsvaigo nuo labai skanaus citrininio aromato. :) Liuks. :)

Elžbieta rašė...

Jūratė, tai gerai :) Tik leisk būtinai biskvitui pastovėti. Siaip tai galima ir tą pači` dieną kepti, bet tada reikės biskvitą palaikyti šaldiklyje. Tada geriau pjaustosi :)

Jurate rašė...

Ne ne, aš viską pagal rekomendacijas: tortas bus "renkamas" rytoj. ;)

Elžbieta rašė...

Tai puiku :)
beje, šis biskvitas puikiai gyvuoja ir savarankiškai :) Tik glajaus trūksta... arba obuolių į tešlą pripjaustyti :) niu labai-labai :)

Jurate rašė...

Pagaliau galiu parašyti, kaip pavyko tortas. Kaip kaip - aišku, kad puikiai! O skanumas gardumas gaivumas lengvumas... Visi ragavusieji gyrė. Papuošiau braškėm ir smulkintu šokoladu, tai draugės berniukas pareiškė, kad jis nori torto su šokoladinėm uogytėm. :D
Kas dar turit braškių ir progą, būtinai išmėginkite. Nors šiaip ir be progos galima pasilepinti. ;)

Elžbieta rašė...

Jūratė, kaip malonu :) labai džiaugiuosi :)

Edita rašė...

Labai dziaugiuosi atradusi jusu puslapi !!!! Kazkada ir as gamindavau tortus draugams, poto buvo apie desimt metu tylos, maniau kad jau niekada prie to negrisiu...ir seni uzrasai is buvusio kooperacijos technikumo jau buvo ismesti...Jusu puslapiukas grazino man ikvepima ir nora kurti...Tortukai labai skanus , papuosimai labai skoningi, puiku kad idedate nuotraukas.Uz visa tai dekoju ir linkiu kurybines sekmes

Elžbieta rašė...

Edita, ačiū labai :) Man irgi buvo toks laikotarpis, kai galvojau, kad prie tortų negrįšiu... bet viskas atsistoja į savo vėžias :D

Anonimiškas rašė...

labai noriu pabandyti bet kaip ten del tos "zelatinos2 l vandens" ,cia du lapeliai ir kiek vandens?atsiprasau,iki manes cia niekam toks klausimas neiskilo.......

Elžbieta rašė...

Anonimiškas, kiek kitaip - ne 2 lapeliai želatinos, o želatinos 2 litrams vandens (arba skysčio) - priklauso nuo želatinos stiprumo. Vienos gali būti 40 g, kitos - kažkiek šaukštų. Reikia skaityti tai, ką rašo želatinos gamintojas :) o lapelių tuomet būtų 24 :) nes litrui - 12 lapelių :)

Anonimiškas rašė...

aciu,truputi aiskiau darosi....kadangi pas mane biri zelatina tai dabar bandysiu skaiciuoti iki 40g...o tuos 40g tada uzpilti 2litrais vandens(tiksliau biria zelatina reikia berti ant vandens ,tiesa?)atsiprasau kad tokia neismanele,bet as zalia dar sitoj srity...dukrytes gimtadieniui noriu kazko skanaus o sitas taip skaniai receptukas skaitesi ir torciukas nuotraukoj toks mmmmmm...........aciu uz atsakymus,cia visai neseniai sita bloga atradau bet kiek cia skanaus visko-aciu uz dalijimasi,jau kepsim dabar tai kepsim:))

Anonimiškas rašė...

ups...newer mind komentara apie 2 litrus vandens,pacia juokas sueme kai supratau ka parasiau:))

Joana rašė...

Labai labai labai skanus torciukas gavosi, kitam savaitgaliui vel bus gaminamas.

Elžbieta rašė...

Anonimiškas, tai kaip ten tortas gyvena? :) net nežinau, kaip paaiškinti... visa masė reikalinga sustingdyti (jogurtas, grietinėle, etc.) - ta ir yra tie du litrai... kuriems reikia 40 g želatinos :) krupoščiai skaičiuojam visus skysčius ir tuomet apskaičiuojam, kiek reikia želationos :)

Joana, kaip faina, kad tortas patiko :)

Anonimiškas rašė...

esu kepusi galybę tortų, bet va braškinio - nei vieno. Bandysiu daryti šį, gal gausis, nes man visur, kur dedasi želatina, toks nepasitikėjimas jaučiasi... tai nesustings, tai siūlai susidarys, tai dar koks biesas.... :))

Ausriukas rašė...

noriu sunaus gimtadieniui pabandyti. Kad toks grazus nesigaus tai jau aisku, bet... Kaip tuos sonus padaryti baltus? Nes pilant virsutini zeles sluoksni juk visas tortas bus formoj, tai sonai liks "nuogi"? Ir kaip tos braskes ant sonu laikosi?

Elžbieta rašė...

Anonimiskas :) ne tokia ta želatina baisi, kaip atrodo :) viskas turi gautis. O kad nebūtų siūlų, reikia, kad ir želatinos tirpalas ir tai, į ką norite jį supilti būtų vienodos temperatūros :)

Ausriukai, net ir nepuošti šonai gali žaviai atrodyti :) be to iš paprasčiausių būdų galima juos tiesiog pabarstyti trupiniais arba migdolo plokštelėmis, bet prieš tai kokiu nors kremu patepti, net ir tirštesnis džemas tiks.

O braškės priklijuotos tortenguss - cia tokia želė tortams :) yra parduotuvėse :)

Jovita rašė...

Grožis tikrai... :) O kaip jūs padarėte balionėlius?...

marselis rašė...

nu mane tie balionai irgi domina... jau trecia diena as i juos ziuriu ir nesuziuriu, kaip man juos padaryti. gal galite pasidalinti? ... :)

Elžbieta rašė...

marseli, šios dienos Ji žurnale yra visas žingsnis po žingsnio :)

Jovita rašė...

Taip. Turiu tą žurnalą, ir viskas ten išdėstyta, tik man klausimas iškilo, ar virtą kiaušinį galima taip gražiai perpjauti per pusę? ar nevirtą pjaunat? Aš neišmanėlė, nežinau, kaip man daryti. :D Ir želatiną gal tvirtesnę reikia daryti? Ačiū.

Elžbieta rašė...

Jovita, pjauname nevirtus kiaušinius :) geriausiai tinka dantytas peilis. Iš pradžių labai reikia išjaust tą pjovimą, bet po to labai paprasta viskas :) Švelniai-švelniai, tokiais pjūklo judesiais, iš pradžių kabinant tik paviršių, o tik po to brautis giliau :) jei krašteliai truputuką aplūžta - nieko baisaus :) Želatinos tvirtesnės Jūs nepadarysite, nes tai yra milteliai ir juos nupirksite tokius, kokie bus parduotuvėje :) O želė tirpalą galite dėl šventos ramybės padaryti tvirtesnį - sakykite, jei 1 l skysčio reikia 20 g želatinos, tai padarykite pvz. 750 ml skysčio 20 g želatinos. :)

Jovita rašė...

Labai ačiū už atsakymą! :) O aname komentare padariau klaidą rašydama, turėjau galvoje ne želatiną, o žele. :)

Anonimiškas rašė...

Nuostabus torto dekoravimas! Noreciau paklaust, Jus kaip tokiu groziu meistre, kaip sprestumet uogu "klijavima" prie torto sonu, jei neturetumet po ranka tortenguss? Gal tai galetu buti bestingstanti tvirtesnes konsistencijos zelatina?

Elžbieta rašė...

Ačiū labai :)
Manau, ką nors sugalvočiau būtent su žele tirpalu :) bet tortenguso sukibimas yra geriausias

Skandinave rašė...

Nu labai grazutis :) O kaip padaryti balionelius tiem,kas neturi Ji zurnalo,ar galima butu nuotrauka ikelti nufotkinus is zurnalo visa darymo eiga? :)