2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Želė


Penktadienį su didžiuliu malonumu vienam man brangiam žmogui gaminau želiuką. Dar kartą su gimtadieniu Tave ir Tavąjį sūnelį, mieloji :)
Mano draugė sako, kad skanesnių tortų, nei mano želiukai, jai nėra ir aš  labai-labai džiaugiuosi, kad galiu  taip pradžiūginti Žmogų iš didžiosios raidės. Dar pasakysiu, kad mes draugaujame taip seniai, kad aš nepamenu, nuo kada... Ir kaip galėčiau prisiminti, jei mes kartu mokėmės kalbeti :) štai, kaip tai buvo taip seniai :) tai va :) o kadangi tirpaliukų pagaminau daugiau, tai liko ir mums :)

Želė vienokiu ar kitokiu pavidalu žinoma jau tūkstantį metų. Pirmiausia tai buvo drebučiai, susidarę nuo ilgo žuvies arba mėsos virimo. Aišku, jie visai nebuvo panašūs į kvapniuosius vaisių drebučius. Želė kaip desertus pradėjo gaminti nuo XVI amžiaus, kai Europoje saldumynai labai retai pasirodydavo ant stalų ir buvo labai brangūs. Tuomet saldžioji želė tapo būdu, kaip parodyti savo socialinį ir finansinį statusą. O praėjus dviems šimtams metų želė tapo tikru meno kuriniu, tiksliau juo tapo ištaigingos formos, pirmiausia gaminamos iš medžio, o vėliau iš vario.  (Ji, 2011.08)

Apelsinų ir aviečių želė
 
400 g šaldytų aviečių
150 g cukraus
300 ml šalto virinto vandens
15 g želatinos

  • Želatiną užmerkti 100 ml vandens. 
  • Uogas užberti cukrumi, įpilti truputį vandens iš likusio kiekio ir užviriti, nukaisti ir perkošti, kad nebūtų sėklyčių (aviečių sėklos labai įkyrios :))) .
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir viską kartu sumaišyti.
500 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
1-2 šaukštai cukraus
10 g želatinos

  • Želatiną užmerkti nedideliame kiekyje sulčių, likusias pasaldinti, jei reikia. 
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir sumaišyti su sultimis. 
Ir viskas :) sluoksniuoti, kaip tik patinka :) 



16 komentarų:

Mindaugas rašė...

Oho, kaip gražiai atrodo :)

Rosita rašė...

labai gražiai atrodo želė :) čia turbūt pavertus reikėjo šaldyt?

Elžbieta rašė...

Mindaugai, ačiū labai :) ir skanu buvo :)

Rosita, ačiū :) agha, ant sulamdyto popieriaus :)

Viktoras rašė...

Vajei koks grozis, spalvos labai apetita zadina! Nuostabu :)

Rosita rašė...

kaip tai ant sulamdyto popieriaus? :D

popas rašė...

Mačiau jau šiandien knygą :) Sveikinu!

Elžbieta rašė...

Viktorai, ačiū labai :) jo, maiste raudona su geltona labai pavojingos spalvos... :D labai jau apetitą žadina... o dar jei oranžinės pridėt....

Rosita, formelė remiasi į sulamdytą popierių ir taip ją galima pakreipti skirtingais kampais:) jei sklerozė neužpuls, nufotografuosiu, kaip atrodo...

Popai, ačiū labai :) aš dar pati nemačiau, ir tikėtina iki penktadienio nepamatysiu :) galiu pasakyti tik... uoj.... pagaliau...

Maisto Diletante rašė...

Nuostabiai gražu, tikrai, stebiuosi visada tavo šedevrais.

popas rašė...

Tiesa, dar norėjau paklausti ne į temą :) Receptuose būna saldieji ir kartieji migdolai, o parduotuvėje tiesiog migdolai. Tai parduotuvėje saldieji? O kur būna karčiųjų gal? :)

AJ rašė...

Vakar buvau maloniai nustebinta, kai prekybos centre pamaciau ant knygos uzrasa - Zaidziame virtuve :) Sveikinu!

O zele kaip visada atrodo nuostabiai skaniai :)

Elžbieta rašė...

Maisto Diletantė, ačiū labai :) man tikrai malonu, bet viskas yra pagaminama :)

Popai, jo, parduotuvėse normalūs migdolai :) o karčiųjų kąžin, ar kur pas mus mačiau, gal kokia Delona turi, ar specializuotos prieskonių ir t.t. parduotuvės. Vasarą tai galima abrikosų kauliukus sutraiškyt :)

AJ, ačiū labai :)

Asta rašė...

šiandien parsinešiau Jūsų knygą - vartau, gražu, įkvepia, noriu gamint...

Jau kelinti metai esam užsikabliavę ant makaronų salotų su pomidorais ir migdolais - ir kiekvieną kartą visai šeimai tai šventinė vakarienė - ačiū.

Vienžo, sveikinu!

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

ak, aš nieko nežinau apie knygą, dabar jos dairysiuos... sveikinu
labai gražus želius

Elžbieta rašė...

Asta, ačiū labai :)

Dalia, labai-labai dėkoju :)

Jurate rašė...

o baltas sluoksnis kaip darytas?

Elžbieta rašė...

Jūratė, o baltas iš čia: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/02/vaniline-ir-vysniu-zele.html