Labai seniai namams gaminau šį tortą. Vis ruošiausi, ruošiausi... ir vis buvo kokie nors kiti tortai eilėje, kuriuos norėjosi (reikėjo) pagaminti... SM šitą tortą kepiau su apelsinų ir citrinų kremu, bet šįkart žvilgtelėjau į dar senesnius laikus, kai aš kaip užsukta kas savaitę vis ženyjau, ženyjau. Vestuvininkų tarpe medaus tortas buvo labai populiarus.... ypač su braškių, braškių ir mėlynių arba žemuogių kremu.
Du 21 cm skersmens tortukai arba vienas didelis
Tešlai
3 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
1 st. medaus
1 st. cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis sodos
Kremui
450 ml plakamosios grietinėlės
760 g riebios grietinės (2 ind. 40 proc. Dvaro)
100 g miltelinio cukraus
1 indelis (nuo grietinės) trintų braškių su cukrumi
Tešla:
- Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įpilti sodą ir maišyti. Masė padidės kelis kartus.
- Nukaisti nuo ugnies porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius visą laiką intensyviai maišant.
- Medaus masę sumaišyti su miltais, užminkyti tešlą.
- Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą.
- Įkaitinti orkaitę iki 200 C.
- Padalinti tešlą į 16-18 dalių (dviems tortams), stalą pabarstyti miltais. Tešlą kočioti labai plonai (net permatomai) ir kepti ant kepimo popieriaus 6-8 minutes kol pagels.
- Išimti iš orkaitės, aušinti ant grotelių. Praaušusius dėti ant lygaus paviršiaus.
- Norint, vieną dalį tešlos panaudoti mažiems sausainukams, skirtiems papuošimams, išspausti.
Kremas
- Išplakti grietinę su grietinėle kartu
- Įberti persijotą miltelinį cukrų, išmaišyti.
- Pabaigoje supilti braškes ir gerai išmaišyti
Torto surinkimas:
- Iškepti lakštai yra kieti, bet juos lengvai galima sulyginti dantytu peiliu. Pertepti lakštus kremu, šiek tiek palikti viršui ir šonams aptepti.
- Padėti ant viršaus kepimo popierių, po to - lentelę ir įdėti į šaldytuvą nakčiai.
- Nuimti lentelę, popierių, aptepti tortą kremu ir puošti pagal pageidavimą :)
N.B. Tortas labai paprastas, labai greitai pagaminamas nepaisant kepimo, gaivus ir be pretenzijų :)
N.B.I. Šita tešla puikiai tinka meduoliams sausainukams kepti - yra paklusni, nelabai auga, laiko formą. Nors kepant meduolius reiktų įdėti prieskonių, glaistyti, nes kaip sausainiams tai skonis galėtų būti turtingesnis. Pvz. šiuos kalėdinius meduolius kepiau būtent iš šios tešlos, tik ji šaldytuve išgulėjo apie metus :D
EDIT:
Taip atrodo tešla iš karto po užminkymo. Matosi, kad ji ne kočiojama, bet tepama
http://s018.radikal.ru/i501/1202/66/a7fb02b86594.jpg
Taip atrodo tešla po 5 valandų šaldytuve. Tokią jau galima laisvai iškočioti
http://s40.radikal.ru/i089/1202/c8/050e59bc4eec.jpg
http://s018.radikal.ru/i526/1202/79/fcb22ab6805c.jpg
Blogger šiandien, tikriausiai užšalo, visai nekelia nuotraukų. Tad kol kas palieku nuorodas, gal vėliau jis apsigalvos ir leis įkelti nuotraukas.