2012 m. sausio 5 d., ketvirtadienis

Šokoladinis tortas "Stracciatella su vyšniomis". Tinklaraščio gimtadieniui



Visai pamiršau, kad sulyg Naujaisiais tinklaraštis įžengė į ketvirtuosius metus...  Šioks-toks gimtadienis, ar ne?  Ir nežinau, ką rašyti... Geriau tortu pavaišinsiu... virtualiai  :) Jei Jūs jį pagaminsite ir Jums patiks - man bus tikrai žiauriai malonu :)

Šitas tortas labai panašus į Varškės sūrelį , gal su keliomis modifikacijomis. Patiks tiems, kas mėgsta šokolado ir saldžios varškės derinį - tokiems kaip aš :) Tikras sūrelis, "Nykštukas". Man asmeniškai labiausiai patinka būtent "Nykštukai', dėl minkšto glajaus, sūreliuose nemėgstu traškių šokoladinių apvalkaliukų.

Tortas gana didelis ir sunkus - apie 2,5 kg

Biskvitui:
120 ml pieno
90 g sviesto
150 g cukraus
6 kiausiniai
6 tryniai
120 g miltų
60 g kakavos
2 šaukšteliai kepimo miltelių

Varškės kremui:
600 g švelniosios varškės (och, kaip man patinka President varškė....)*
400 ml plakamosios grietinėlės
120 - 150 g c. pudros
100 g tarkuoto šokolado
20 g želatinos + 100 ml vandens
1 graži, šviežia vanilės ankštis

Šokoladiniam pertepimui:
150 g juodojo šokolado (apie gerą kokybę aš nekartoju :)))
70 ml grietinėlės
40 g sviesto
1 šaukštas brendžio

500 g šaldytų vyšnių
100 g cukraus

Pieno želė pagal šį receptą, tik pusė kiekio

100-150 g šokolado juostai

Biskvitas:
  • Biskvitą kepti iš vakaro. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Ištirpinti sviestą piene. Kiaušinius, trynius ir cukrų išplakti iki šviesiai gelsvos spalvos tirštos masės. 
  • Miltus su kakava ir kepimo milteliais milteliais persijoti į kiaušinių masę. 
  • Porą šaukštų masės sumaišyti su pieno-sviesto mišiniu ir supilti atgal į bendrą masę. Atsargiai išmaišyti ir išpilti į paruoštą formą. 
  • Kepti apie 45 - 50 minučių, kol lengvai paspaudus pirštu lakštas pradės spyruokliuoti.
  • Išimti, nuimti popierių ir ataušinti ant grotelių, suvynioti ir palikti nakčiai šaldytuve.

Kremas
  • Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkinti ir ištirpinti. 
  • Varškę sumaišyti su c. pudra ir ištirpinta želatina. Kai varškė pradės stingti, išplakti grietinėlę su išskobta vanilės ankštimi ir atsargiai sumaišyti su varške, po to sumaišyti su tarkuotu šokoladu.

Vyšnių pertepimas

  • Vyšnias užpilti cukrumi ir maždaug 100 ml vandens ir užvirinti. Nukaisti

Šokoladinis pertepimas

  • Šokoladiniam pertepimui tiesiog viską ištirpinti kartu ir palikti, kad atauštų. 
 Torto surinkimas

  • Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, šonus - popierine apykakle. 
  • Porą šaukštų kremo atidėti. 
  • Biskvitą supjaustyti į tris dalis, apatinę sudėti į formą, paskleisti vyšnių įdaro**, įdėti šiek tiek kremo užtepti šokoladinio pertepimo, uždengti kremo dalimi. Ant viršaus uždėti biskvitą ir pakartoti. Uždengti likusiu biskvito lakštu. 
  • Viršų patepti likusiu kremu, užpilti pieno želė ir palikti, kad sustingtų - mažiausiai 4-6 valandoms, o geriausiai nakčiai.
  • Puošti pagal pageidavimą, šonus apjuosti šokoladine juosta, o galima ir patrupiniuoti.

Kaip pagaminti šokoladinę juostą tortui apjuosti parašyta čia 

*Ne reklamos vardan, o patogumo....
** Šiame torte nėra sirupo sudrėkinimui. Man užteko vyšnių "nuoviro". Bet jei jaučiate, kad vyšnių sulčių susidarė mažai, išėmę vyšnias, įpilkite į jį šiek tiek vandens :) 


22 komentarai:

Vilma rašė...

Happy Birthday, Mr. President! :-)))

margot rašė...

nie tylko w moich oczach , nie tylko
Jesteś Elu królowa i to najprawdziwsza Królowa tortów , pięknych i przepięknych
Oto dowód

Laura rašė...

Tortų nelabai mėgstu nei valgyt, nei kept, bet tokie papuošimai mane veža...fantastika...natūralu, neperkrauta, spalvinga ;)

Insolente. rašė...

Sveikinu labai, o neprarasti motyvacijos bei idėjų, ūpo, noro ir kantrybės - dar labiau. :)

Jūratė rašė...

Neapsakomai gražu. Dėl skonio irgi neabejoju. :)

Elžbieta rašė...

Vilma, o kur pu-pu-pidu-pu? :D

Alu... oooo... to Moja Wysokosc bedzie sie starala i dalej utrzymywac się na wysokosci zadania :) dziękuję, Ci, kochana :)

Laura, ačiū labai :) šiaip aš pati galiu žavėtis ir aikčioti prie cukrine mase puoštų tortų (aišku, turi būti lygis ir man patikti :) bet... pati to nesiimsiu... man tai kaip meno kurinys nesusietas su maistu. Mėgstu tokius, kuriuos norisi valgyti :) ačiū labai :)

Inga, ačiū labai, ypač už palinkėjimus... nes ne visada jie visi vaikšto kartu... ) o reikėtų :D

Elžbieta rašė...

Jūratė, ačiū labai :) aš ir pati su malonumu jo gabaliuką atsipjaučiau :) ....

Rosita rašė...

oho, labai jau dailiai papuošimas atrodo.. o ir skonis turbūt nuostabus :)

Gražina Greta rašė...

Jau dabar šį Elžbietos tortą valgau akimis, o skonį ir aromatą jaučiu visomis savo smegenimis.
Elžbieta, Jūsų rašomo blogo proga, linkiu ir toliau stimuliuoti skaitytojų auditoriją vaizdinėmis priemonės nuostabių Jūsų kūrinių.

Vilma rašė...

Elžbieta, Jūs - raitymo ir puošybos meistrė :)

Indrė rašė...

Oooohooo man akys lipa iš orbitų - labai gražus papuošimas. Žinoma būtų smagu ir vidų pamatyt, tik spėju jo jau nėra nei trupinėlių :)

srove rašė...

Nereali pasaka!!!
Nykštukas ir man pats skaniausias sūrelis:))

Vilma rašė...

Elžbieta, kai mano plaukai susigarbanos kaip Monroe, tada bus ir pupidu. ;-)

Elžbieta rašė...

Rosita, ačiū labai :)

Gražina Gerda, man labai malonu, kad yra žmonių, kuriems patinka tai, ką darau :) Ačiū :)

Vilma, ištirpau vietoje )))) ačiū :)

Indrė, agha... žinai, man dažnai irgi norisi matyti tai, kas torto viduje... arba didelsnę dalį savo želiukų... bet jie iškeliauja.... ne, iškeliaudavo... dabar nelabai tuo užsiimu... :) ačiū :)

srove, faina :) einu Nykštuko :D

Vilma, o tai sugarbiniuot niekaip neišeina?... einu lėetai ir graudžiai traukdama pupupidu..... ? :)

Jolanta rašė...

NEREALU,FANTASTIKA !!!!
Jus tikra TORTU MEISTRE.
Graziausi sveikinimai, daug graziu kurybiniu ideju !

Odeta rašė...

Miela Elžbieta, su Tavo blogo gimtadieniu sveikinu Tave ir linkiu daug daug tokių nerealių TORTŲ!!! Man tai nerealu.

Laura rašė...

Elzbieta nereali!
Su gimtadieniu!

Edita rašė...

Su gimtadieniu!!!!!Ir primenu , kad gimtadienis tai tik mazytis sustojimas keliones aplink saule metu, tad keliaukit , svajokit, kurkit....

Elžbieta rašė...

Jolanta, ačiū labai :)

Odeta, ačiū :) nėra nieko neįmanomo :)

Laura, ačiū :)

Edita, ačiū labai :) aš dažniau skaitysiu Jūsų palinkėjimą, nes jis tikrai skatina nesustoti :)

Anonimiškas rašė...

Neiškilo biskvitas, nors viską dariau tiksliai pagal receptą. Gal galite pakomentuoti ką ne taip dariau? Ačiū iš anksto už atsakymą. :)

Elžbieta rašė...

Gaila, kad neiškilo. Man sunku numatyti, ką galėtumėte ne taip padaryti, o gal tai tiesiog buvo kažkas nepriklausomo.... deja...
ką galėčiau pasakyti... kiaušiniai nebuvo išplakti iki tirštos masės, pienas su sviestu buvo perkaršti, orkaite gal atidarėte nelaiku... ? gal tiesiog permaišėte tešlą?

Laura rašė...

Sveiki,

Dariau sita torta savo vyro gimtadienio proga. Visiems labai patiko, valgem 4 dienas, visiems uzteko, tikrai nerealus ir skanus tortas. Man irgi su biskvitu kazkas nesigavo, iskilti tai iskilo, ale isejo toks kaip guminis, bet gal taip ir turi buti :)
Taip pat is Jusu receptu esu dariusi torta 3G savo gimtadienio proga, nes labai labai megstu vysnias, nerealus tortas :) Bendradarbiai ir seima liko suzaveti ir pyko, kad per tuos skanius tortus priaugs papildomu kilogramu :)
Sekmes Jums Elzbieta !