2012 m. sausio 13 d., penktadienis

Puiki naminė duona su raugu ir įvairiomis sėklomis


Šioms Kalėdoms iš žmogaus, kurį aš labai gerbiu, gavau dovanų namuose keptos duonos kepalą. Labai džiaugiausi tokia šilta dovana ir dėmesiu. Taip pat džiaugiausi, kad ši duona labai patiko mano namiškiams. Tad dar gavau raugo, nes pati išauginti kol kas neturiu laiko. Dabar tokia duona apsigyveno mano namuose .

Duonos recepto šaltinis tinklaraštyje Skonis čia ir dabar.
Tai visapusiškai verta dėmesio duona.
Cituoju:
  • 150g saulėgrąžų (užplikyti 10min vandeniu)
  • 150g sėmenų (nemaltų)
  • 150g avižinių dribsnių
  • 150g kvietinių sėlenų
  • 250g ruginių miltų (geriau rupiai maltų)
  • 750g kvietinių miltų
  • 100g cukraus
  • 3 šaukšteliai druskos
  • 1 litras vandens
  • Sezamo sėklos formos pabarstymui ir viršui.
Paruošimas:
Supilam visus grūdus ir raugą. Išmaišom. Tada pilam cukrų, druską, miltus, vandenį ir labai gerai išmaišom. Formą patepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom.
Atskiriam raugo kitam kartui.
Dedam duoną į formą viršų šlapia ranka suglaistom ir pabarstome sezamo sėklomis. Uždengiam rankšluosčiu ir kildiname 12h.
Kepimas:
Dedame į orkaitę, kuri nėra įkaitinta. Pirmą valandą kepame ant 180 laipsnių temperatūros, o likusias 20 minučių kepame 160 laipsnių temperatūroje.
Kol duonyte karšta, reikia uždengti ją rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Po to lengvai išsiima iš skardelės.
 
NIEKO nekeičiu. Na, kartais daugiau ruginių miltų dedu, ir tuomet šiek tiek daugiau skysčio.
Kitus variantus dariau įvairiausius - su įvairiais riešutais, sėklom, skaldytais grūdais, dž. vaisiais, kitais miltais, kitokios sėlenom. Iš šito kiekio išeina du dideli kepalai ilgose keksinėse formose. Tad vienas būna su variacijomis, o kitas -  šitas, bazinis.

Tad merginos, ačiū jums abiems - Evelinai už receptą, Ievai už bendrą meninę išraišką.