2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Kalėdiniai meduoliai 2011


Sezonas prasideda ir meduoliai ateina. Tikiuosi, ceitnotas nebus toks žiaurus ir meduolių bus daugiau. Bent jau galėsiu jų parodyti daugiau :)

Dabar įdomybės. Šiuos meduolius dariau dar iš SM mano rašyto medaus torto recepto . Tik. Recepte parašyta, kad laikyti šaldytuve parą, o aš laikiau tešlą nuo ... vasario mėnesio. Bet meduoliams tai nėra sensacija. Beveik prieš metus kepiau tortą, o po to tiesiog aptingau kočioti, suvyniojau likusią tešlą į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldytuvą. Sėkmingai apie ją pamiršau. Po to laikas nuo laiko ji man grūmodavo pirštu, bet aš ugdžiau valią ir apsimesdavau, kad nieko nematau.

2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (atrodo, tuomet turėjau Kotanyi... arba skleroze... kuria aš pasižymiu)
Miltų pabarstymui

Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus

  • Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant. 
  • Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele. 
  • Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą. (čia pasakysiu kchm... ;)
  • Įkaitinti orkaitę iki 180°C. 
  • Plonai (o tai reiškia tikrai plonai- ploniau nei degtukas) iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių (stebėti kepimą, nes kiekviena orkaitė - tai atskiras pasaulis, pasakau tik gaires :)
  • Sausainius aušinti ant grotelių. 
  • Puošti baltyminiu glajumi. Lygiai taip pat, kaip ir praeitų metų meduolius.

N.B. O dabar šiek tiek PR'o, nes paskutiniu metu gaunu nemažai priekaištų, kad visai savęs neprominu..... ;) 


2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Prieskoninis keksas su šokoladinėmis bangomis


Taip tiesą pasakius, mane šiek tiek nervina  pavadinimas "šokoladinis", kai produktų sąraše jokio šokolado, o vien tik kakava. Šiaip jau geriau vadinti dalykus savo vardais, nes nei šokoladas blogas, nei kakava prastas dalykas, tiesiog jie skirtingi ir tiek. O dar man žiauriai nepatinka, kai karštuoju šokoladu vadina kakavą. Bet realiai žiūrint, gal tai ne mano reikalas.... Bet nuo šiol, kakavinis pas mane bus kakavinis, o šokoladinis - su šokoladu, o kiti kaip sau nori....

Tad šiame kekse šokolado tikrai pakanka.

200 g juodojo šokolado
200 g sviesto
1 šaukštas meduolių prieskonių (nugriebtas)
175g cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis maltos vanilės ankšties
225 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
druskos
100 g juodojo šokolado viršui pabarstyti

Forma 20x11 cm, iškloti kepimo popieriumi

200 g šokolado ištirpinti su 25 g sviesto.
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi, palaipsniui įmušti kiaušinius ir sumaišyti kartu.
Birius produktus persijoti ir visus sumaišyti.
Kiaušinių-sviesto masę ir miltų mišinį sumaišyti, kol susijungs.
1/4 tešlos įdedame į formą, išlygint. Patepti dalimi šokolado, ant viršaus tešlą ir taip kartoti, kol bus 4 sluoksniai tešlos ir trys šokolado.
Ant viršaus užtarkuoti likusį šokoladą.
Kepti apie valandą 175 °C. Šiek tiek aušinti formoje, po to - ant grotelių.

Šaltinis: raspberries and cream


N.B. Nereikia būti gobšuoliams :))) šokolado tikrai nereikia daugiau, tvirtina šokoladoholikas su stažu.
N.B.I. Keksas skanesnis kitą dieną, tad geriau jį kepti iš vakaro :) jeigu, aišku, namuose nėra šokoladolunatizmo epidemijos...

Dieviška su šaltu-šaltu pienu.....

2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Šokoladinis tortas su duona ir cinamonu

 


Kažkodėl atrodo, kad seniai čia nebebuvo tortų, tad labai prašau - Šokoladinis tortas su duona ir cinamonu :) Tiesiog labai skanu :)

Biskvitui


12 kiaušinių
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė tarkuoto šokolado
1/2 stiklinės ruginės duonos džiūvėsėlių
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono


Kremui ir glajui
500 g šokolado
600 g plakamosios grietinėlės
100 g sviesto
1 šaukštas baltojo sirupo
1 šaukštelis cinamono


Sirupui
150 ml vandens
3 šaukštai cukraus
1 žvaigždanyžis
50 ml Irish Cream


Biskvitas:

  • Trynius ištrinti su cukrumi, kol masė pasidarys šviesi ir sutirštės, suberti trintą šokoladą, persijotus duonos džiūvėsėlius ir cinamoną. Trumpai permaišyti. 
  • Baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į trynių ir šokolado masę. Atsargiai permaišyti, svarbu nesuspausti baltymų putų. 
  • Sukrėsti tešlą į dvi 20 cm skersmens formas ir kepti įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 40 minučių. 
  • Patikrinti mediniu iešmeliu ar biskvitai iškepę – jei ištrauktas iešmelis sausas – biskvitai iškepę. Ataušinti ant grotelių. 
Kremas:
  • Sumaišyti grietinėlę su baltuoju sirupu. Susmulkinti šokoladą.
  • Šokoladą užpilti grietinėle, sudėti sviestą ir cinamoną, viską ištipinti nuolat maišant. 
  • Atidėti ~200 ml masės viršui ir šonams padengti - glajui
  • Likusį mišinį atšaldyti šaldytuve, o po to išplakti.
Sirupas:

  • Sirupui užvirinti vandenį su cukrumi, ataušinti, supilti likerį

Surinkimas:

  • Biskvitus reikia kepti dieną prieš surenkant tortą. 
  • Dalį kremo atidėti torto išlyginimui.  Biskvitus perpjauti pusiau, pašlakstyti sirupu ir pertepti kremu. 
  • Likusiu kremu išlyginti viršų ir šonus ir įdėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. 
  • Glajų pašildyti, jei sustingęs. 
  • Torto viršų ir šonus padengti glajumi, išlyginti. 
  • Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. 
  • Papuošti pagal pageidavimą.
(Moteris, 2010, 12)
 

2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Rauginti kopūstai


Rauginti kopūstai? Mūsų gurmaniškame gyvenime? ar tik neatrodo kažkaip netinkančiai? Nežinau, man - ne. Aš juos labai mėgstu :) Ir, jei turiu laiko, būtinai juos raugiu pati. Visiškai užtenka nedidelio kibirėlio, tokio 3 l talpos, kurį turiu būtent kopūstams. O dar jis labai gražiai randa vietos mano šaldytuve.

Taigi, nepaisant visų racionalių prieštaravimų, aš niekad neraugiu kopūstų tomis savaitės dienomis, kurių pavadinime nėra raidės "r". Juk kopūstai privalo būti trrrrrrraškūs. Kaip minimum. Tai penktadienis, šeštadienis, sekmadienis - laisvadieniai, kaip ir derėtų. Na, dar sakoma, kad nereikia raugti per pilnatį, bet šiuo atveju aš nieko įtikinančio pasakyti negaliu, nes kaskart vis galvoju - o, kaip žiūrėsiu į dangų, kaip ieškosiu mėnulio, o kaip turiu kopūstus, stbuklingai pamirštu apie mėnulį. Se la vie... Kopūstus geriau imti ne pačius kiečiausius. Arba aš tokius imu, nes su tais kietaisiais tai užsimušt galima, kol supjaustysi. Nors ir rauginu max. 1-2 kopustų gūžes, bet vis tiek persidirbti neverta.

1-2 gūžės kopūstų (apie 3 kg)
50 g druskos
3-4 vid. dydžio morkos

  • Į indą, kuriame bus raugiami kopūstai,  įpilti verdančio vandens, šiek tiek palaikyti ir išpilti, sausai iššluostyti.
  • Nuimti viršutinius gūžės lapus; 1-2 įdėti į indo apačią.
  • Kopūstus plonai supjaustyti, arba bent kuo ploniau :) morkas sutarkuoti. 
  • Kopūstus dėti į indą sluoksniais, kiekvieną pabarstant druska, morkomis ir pertrinant rankomis, vėliau viską sumaišyti ir labai gerai suslėgti. Uždengti kopūsto lapu, ant viršaus lekštele. Laikyti indą kambario temperatūroje
  • Ir laukti. 
  • Kai kopūstai jau nebegalės slėpti savo gyvenimo požymių, reikia lakas nuo laiko juos subadyti medinio šaukšto kotu iki pat dugno, kad pasišalintų suskaupusios dujos. Išlaikyti kopūstus kambario temperatūroje 5-7 dienas, po to juos reiktų perkelt į šaltą vietą. 
  • Aš ragauju. Nes mėgstu kopustus tokius ne visai išrūgusius, tad jeigu jie jau nebeturi kartumo, man jie jau gatavi :) Ir dar būtinai turi būti sulčių. Nors po šaukštą kasryt.

P.S. Šiandien nuvylė Mesis. Tik 1 įvartis..... o kur įprastas 'krepšinis'?

2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Želė


Penktadienį su didžiuliu malonumu vienam man brangiam žmogui gaminau želiuką. Dar kartą su gimtadieniu Tave ir Tavąjį sūnelį, mieloji :)
Mano draugė sako, kad skanesnių tortų, nei mano želiukai, jai nėra ir aš  labai-labai džiaugiuosi, kad galiu  taip pradžiūginti Žmogų iš didžiosios raidės. Dar pasakysiu, kad mes draugaujame taip seniai, kad aš nepamenu, nuo kada... Ir kaip galėčiau prisiminti, jei mes kartu mokėmės kalbeti :) štai, kaip tai buvo taip seniai :) tai va :) o kadangi tirpaliukų pagaminau daugiau, tai liko ir mums :)

Želė vienokiu ar kitokiu pavidalu žinoma jau tūkstantį metų. Pirmiausia tai buvo drebučiai, susidarę nuo ilgo žuvies arba mėsos virimo. Aišku, jie visai nebuvo panašūs į kvapniuosius vaisių drebučius. Želė kaip desertus pradėjo gaminti nuo XVI amžiaus, kai Europoje saldumynai labai retai pasirodydavo ant stalų ir buvo labai brangūs. Tuomet saldžioji želė tapo būdu, kaip parodyti savo socialinį ir finansinį statusą. O praėjus dviems šimtams metų želė tapo tikru meno kuriniu, tiksliau juo tapo ištaigingos formos, pirmiausia gaminamos iš medžio, o vėliau iš vario.  (Ji, 2011.08)

Apelsinų ir aviečių želė
 
400 g šaldytų aviečių
150 g cukraus
300 ml šalto virinto vandens
15 g želatinos

  • Želatiną užmerkti 100 ml vandens. 
  • Uogas užberti cukrumi, įpilti truputį vandens iš likusio kiekio ir užviriti, nukaisti ir perkošti, kad nebūtų sėklyčių (aviečių sėklos labai įkyrios :))) .
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir viską kartu sumaišyti.
500 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
1-2 šaukštai cukraus
10 g želatinos

  • Želatiną užmerkti nedideliame kiekyje sulčių, likusias pasaldinti, jei reikia. 
  • Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir sumaišyti su sultimis. 
Ir viskas :) sluoksniuoti, kaip tik patinka :) 



2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Sūrio pyragas. Vanilinis ir absoliučiai klasikinis


Ypatingos meilės sūrio pyragams nejaučiu, kas, tikriausiai, jaučiasi. Ko gero tai tik antras sūrio pyragas tinklaraštyje. Ir tai, pirmas buvo toks, ne visai tradicinis, o pelėsinis. Ir tame poste buvo pranašiški žodžiai.... Kaip žinia, gyvenimas eina vis dėlto kompanijoj, tai kartais reikia ką nors dėl tos kompanijos padaryti :)

Bet jokių Amerikų, jokių "išmyslų" :).

forma 22 cm skersmens

1 1/2 pakelio sausainių "Gaidelis"
70 g sviesto

800 g sūrio Philadelphia
100 g riebios grietinės
4 tryniai
1 šaukštas krakmolo
150 g miltelinio cukraus
1 vanilės ankštis

Orkaitę įkaitinti iki 170°C

Pagrindas:
  • Formos dugną iškloti kepimo popieriumi
  • Sausainius sutrupinti, sviestą ištirpinti ir viską gerai išmaišyti.
  • Sausainių masę sudėti į formą ir labai gerai prispausti.
  • Kepti 10-12 minučių. Ataušinti
Sūrio įdaras:
  • Sūrį sumaišyti su grietine ir tryniais (ne plakti, o maišyti)
  • Miltelinį cukrų persijoti kartu su krakmolu.
  • Vanilės ankštį išskobti ir sudėti į sūrio masę.
  • Labai lėtai maišant suberti krakmolą su cukrumi.
  • Sūrio masę sukrėsti ant pakepto pagrindo.
  • Orkaitę įkaitinti iki 190 °C.
  • Formą su pyragu apvynioti aliuminio folija ir įstatyti į kitą didesnę formą, pripildytą karšto vandens.
  • Kepti 45 minutes - viduriukas turi būti dar šiek tiek gyvas :)
  • Aušinti orkaitėje apie valandą, o po to šaldytuve.
N.B. Extremely kreminis, nors gal kiek per ilgai maišiau, nes liko oro burbuliukų :)

N.B.I... Labai jau gurmaniškai atrodo: sausainiai Gaidelis ir Philadelphia :D :D :D