2010 m. kovo 30 d., antradienis

Lavašas. 2 serija. Traškučiai

Ne taip seniai Carina-forum aptikau vieną labai įdomiai suformuotą duoną. Tiksliau tai buvo paplotėlis su įvairiais pabarstukais. Deja, tuo laikotarpiu forumas užlūžo ir rasti tų paplotėlių nesugebėjau. Bet iš kitos pusės, kadangi esu šioks toks mamutas, turiu teisę leistis į prisiminimus, ar ne? Tai va, prieš n metų, aname tūkstanmetyje, kai savo tortais apženyjau pusę Vilniaus ir ketvirtį Lietuvos, vestuvėms ir pobūviams kepėme vaflių traškučius - sūrius ir saldžius. Labai tada populiarūs buvo. Ir paprasti - pagrindui naudodavome paprastus vaflių lakštus. Sūriems naudodavome druską, kmynus, o saldiems - cukrų ir cinamoną. Dabar sujungus ir vien ir kitą, o dar nesibagiančias lavašo atsargas namuose - padadam - pristatau labai smagius ir paprastus traškučius.


Pikantiškiems lavašo traškučiams:
  • lavašas
  • majonezas
  • įvairūs pabarstukai: baltieji ir juodieji sezamai, juodgrūdė, saulėgrąžos, druska, aitriosios paprikos, smulkinti riešutai, etc.

Viskas labai paprasta: orkaitė įkaitinama iki 220°C, skarda užtiesiama kepimo popieriumi. Lavašo lakštas plonai patepamas majonezu ir užbarstomas kuo dušė geidžia. Lavašas sukarpomas žirklėmis įvairios formos gabaliukais. Kepama. O po to tik spėjama traškėti :)



Saldiems lavašo traškučiams:
  • lavašas
  • majonezas
  • įvairūs pabarstukai: cukrus, cinamonas, aguonos, smulkinti riešutai, etc.

Eiga lygiai ta pati. Tik nereikia išsigąsti tepti majonezu :) kažkaip pabarstukai prilipti gi turi? Su vandeniu vis dėl to lavašas ne toks traškus būna :) bet čia jau kas kaip pageidauja.

Lavašą geriausiai kirpti žirklėmis :)

9 komentarai:

Egle rašė...

oho, va čia tai geras! Dar Dar šįvakar arba artimiausiu metu iki Velykų reiks išbandyti. Skamba tai nerealiai. Ir kirpti žirklėmis, nu nieko sau...

Manija rašė...

Grietiene, grietiene, dar galima tepliot. :)))

Elžbieta rašė...

Egle, aga :) žirklėmis :) Aš tai beveik visada taip darau :) Man taip patogiau, ir per banketus, kai reikia daug supjaustyti, irgi žirklėmis geriau :) tik didelėmis, aišku :)

Manija :) žinai, kaip būna? dabar Tu man tokią mintį davei.... :) kada tik spėti ją įgyvendinti :)))

Laurindre rašė...

O as vitoj majonezo tarkuota suri naudoju, kmynus ir saldziaja paprika. O iskeptus dar sumasciau aptepti sausa brusketa ismaisyta alyvuogiu aliejuje. Labai skanu. Tik naudoju meksikietiska tortilija, bet jos labai panasios.

Manija rašė...

Jaja,variacijų gali būti milijonas.... Grietinė su muscovado cukrum, su cinamonu, su vanilės grūdeliais... :) Sūriam variantui galima prigalvot variacijų su šviežiai grūstais prieskoniais ir jų deriniais, garstyčiomis, vasabi, paprika, čili.... Reiktų pabandyt plikytų špinatų tyrę su giretine ir dar kuo nors... Vaje vaje, po Velykų reiks į Ozą užsukt, kol neišpirko... ;)

Elžbieta rašė...

Jo-a... kad tik laiko būtų gaminti ))))

Jūratė rašė...

Vau. :) Spėju, kad tokius gal dar tiktų ir į kokį mirkaliuką padažyti prieš kišant į burną? :)))

Asta rašė...

Genialumas slypi paprastume, ar ne? Puikiai puikiai! :) Man patinka, labai - bandysiu :))

Jūratė rašė...

Išbandyta, padaryta - labai skanu. Visi stebėjosi, kad taip paprastai galia tokių skanių traškučių pasigaminti. Vienus dariau su čili pipiriukais (vyrui - aštrumynų mėgėjui), kitus - su bazilikais (man, o ir mažylis griaužė). Na, o svečiai visų išbandė. :)