2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

Morenginis tortas su šokoladu ir apelsinų kremu


Šitą tortą ir tam tikras jo modifikacijas nuo sausio vidurio kepiau jau keturis kartus. Paskutinį kartą - iš 15 baltymų... Baltyminę tešlą dėjau į formą tam, kad netyčia neišplauktų po visą orkaitę, o tada net neturėčiau tokiam tortui skirto padėklo.... gal... :) Bet. Sprendžiant iš svečių reakcijos, jei kepčiau ir iš 24 baltymų, jo lygiai taip pat nebūtų likę rytui :D


20 cm skersmens tortui

Oriniam pagrindui:
6 baltymai
300 g cukraus
3 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
1 šaukštelis baltojo vyno acto
2 šaukštai kakavos
50 g tarkuoto šokolado

Apelsinų kremui:
6 tryniai
100 g cukraus
200 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
50 g sviesto
1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės

Šokoladinis glajus
100 g juodojo šokolado
40 g sviesto
60 ml grietinėlės
40 ml brendžio

Plakta grietinėlė
400 ml plakamosios grietinėlės
1 šaukštas tirpios kavos
2 šaukštai miltelinio cukraus

Keletas apelsino riekelių, mėtų lapelių papuošimui

Morenginio pagrindo paruošimas

Orinė tešla gana kaprizinga, tad pirmą kartą ją kepant, kepkite tiek lakštų, kiek telpa viename orkaitės lygyje. Produktų kiekis yra duotas 3 lakštams, tad apskaičiuokite, kiek turėtumėte plakti vienu metu.

  • Supilkite baltymus ir suberkite cukrų į plakimo indą. Plakite iki standžių putų – tokių, kurias galima pjauti peiliu
  • Suberkite persijotą kakavą, krakmolą ir tarkuotą šokoladą į baltymus, gerai išmaišykite – tai galima padaryti mentele arba plaktuvu. Pabaigoje supilkite actą ir taip pat išmaišykite.
  • Sukrėskite tešlą ant kepimo popieriaus ir išlyginkite mentele (trys apskritimai ~20 cm skersmens). Taip pat galite tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir išspausti iš jo.
  • Kepkite 150 °C orkaitėje 1 val. Po to išjunkite orkaitę ir ataušinkite lakštą neišimant jo iš orkaitės.

Apelsinų kremas*
  • Trynius, cukrų ir tarkuotą apelsinų žievelę sudėkite į prikaistuvį, supilkite apelsinų sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol sutirštės. Nuolat maišykite, nes gali pridegti.
  • Į sutirštėjusį mišinį sudėkite sviestą ir išmaišykite
  • Sukrėskite kremą į mažesnį indelį ir padėkite ant paviršiaus maistinę plėvelę. Ataušinkite. Maistinė plėvele reikalinga, kad kremo viršus neapdžiūtų. 

Šokoladinis glajus

  • Sudėkite į nedidelį puodą šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kol viskas ištirps. Nuolat maišykite.
  • Nukaiskite, pabaigoje supilkite brendį, išmaišykite ir ataušinkite
Torto surinkimas
  • Tortą rinkite iš karto ant serviravimo padėklo arba lėkštės
  • Ant papločio uždėkite trečdalį apelsinų kremo, išlyginkite ir šaukštu arba iš popierinės tūtelės pašlakstykite šokoladinio glajaus
  • Ant viršaus uždėkite grietinėlės, išplaktos su milteliniu cukrumi ir tirpia kava. Pakartokite viską, kol sudėsite visus sluoksnius. Torto viršų papuoškite apelsinais, mėtų lapeliais.
*Iš šitos porcijos apelsinų kremo dar liko, bet jį kuo puikiausiai galima sunaudoti ir be torto: skrebučiams, blyneliams... 

(Ji, 2012, sausis)

10 komentarų:

Jaukūs namai rašė...

Et, kaip mane vilioja morenginiai tortai. Tik va, vis neprisiruošiu jo gaminti... Į mano orkaitę vienu metu gali tilpti tik vienas lakštas morengo, o kepti tris morengus po valandą kažkaip neturiu kantrybės... Bet gal prisiruošiu - labai jau viliojančiai čia atrodo. :)

LA rašė...

Skaniai atrodo pagal receptą. Bet paskaičius man liko neaišku su apelsininiu kremu - kada gamybos eigoje pilti tuos 200ml apelsinų sulčių? Ir dar vienas klausimas - ar morenginiai papločiai nesudrėksta nuo kremo? Nes kažkada man buvo visiškas fiasko su morenginiu tortu kai morengus pertepiau tik plakta grietinėle, jie sudrėko ir nebeliko jokio traškumo.

Laura rašė...

Atrodo pasakiškai ;)

Elžbieta rašė...

Jaukūs namai, ir aš turiu tokią problemą. bet paprastai kepu lakštą vakare, prieš miegą, nakčiai jį palieku orkaitėje. Iš ryto jis būna labai gražiai iškepęs. Tada per tris dienas ir suformuoju :) Bet galima ir iš dviejų lakštų padaryti - irgi neblogai išeina :) ir kepimo mažiau :)

LA :) jo, skanus tortas tikrai :) Ačiū už sultis - pataisiau :) kažkur man pabėgo bedailinant tekstą ))) Papločiai sudrėksta toje vietoje, kur liečiasi su kremu - tokia jau to torto natūra :) Aš tortą surenku prieš pat patiekiant.

Laura, ačiū labai :)

Bea rašė...

Kocham to co pomaranczowe! (u mnie czesto tez w nalesnikach jest pomaranczowy serek ;)).
Wspaniale wyglada ten bezowy tort Elu! Kolejne cudenko :)

Pozdrawiam!

Elžbieta rašė...

bea, dziekuje, kochana :)

Jurate rašė...

skaniausias tortas! tirpsta burnoje.
jusu deka susilaukiau labai daug komplimentu ! :) o torta kepiau vien del to, kad sudauziau visa padekla kiausiniu

Elžbieta rašė...

Jūratė, labai džiaugiuosi :) pasirodo, sudužę kiaušiniai irgi gerai :)

Jurate rašė...

super gerai, kai 21 kiausini sudauzai :)taip skanu buvo, kad uzsiparse dar :) Klausimas :) rimtas ;) as planuoju kept individualius torciukus ar mazesnius morengiukus reikia kept trumpiau?
kaip labiau sutirstinti apelsinini krema, jis man sutirsejo truputi, bet ne taip kaip kaip kiti "curd'ai"?
Aciu

Sarmite rašė...

Laba diena,
pradėjau kepti papločius, pirmo vakaro paplotis iš trijų baltymų, nusibrėžiau panašiai 24 cm skersmens apskritimą, kepu, bet man rodos per storas. Gal galite pasakyti kokio panašiai storio turėtų būti paplotis? Gaila anksčiau nesusiprotėjau paklausti :) bet geriau vėliau...