2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Daigintų avinžirnių pikantiškos salotos



Prieš kokias dvi savaitės Jurga paklausė, ar kas nors užsiima daiginimu. Ne, ne tokių daigų, kurie dygsta ant palangių jogurtų indeliuose, auginant būsimuosius sodo ir daržo gyventojus. O tinkamus maistui. Daiginu jau senokai, o kaip tik prieš pat Jurgai klausiant baigiau rengti medžiagą apie daigus žurnalui Ji. Tikiuosi, besidomintys daigais galės rasti sau naudingos informacijos rytdienos žurnale :)

Paskutiniu metu labai pamėgome daigintus avinžirnius. Nekalbant apie visus kitus privalumus, man jie patinka dar ir todėl, kad daigintų avinžirnių nereikia virti nežinia kiek laiko. Pakanka arba apvirti 12-15 minučių garuose arba trumpai apkepti. Daigintus avinžirnius galima vartoti lygiai taip pat, kaip ir nedaigintus. Ypač gardūs yra įvairūs trintiniai (humuso atmainos), salotos.

1 stiklinė daigintų avinžirnių (pas mane - daiginti 4 dienas, o po to laikomi šaldytuve)
1/2 raudonojo svogūno
1 raudonoji paprika
2-3 šaukštai aliejaus
1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų
1 šaukštelis pomidorų miltelių arba tiek pat pomidorų pastos
1/2 šaukštelio raudonėlių
1/2 didelės citrinos sulčių
1 česnakų skiltelė (jei nedidelė)
žiupsnis rudojo cukraus
sauja petražolių
mažųjų špinatų lapelių

  • Svogūną smulkiai supjaustytir pertrinti su žiupsniu cukraus. 
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti avinžirnius ir svogūnus ir kepinti vidutinėje kaitroje, kol gražiai apskrus - 5-6 minutes. 
  • Suberti paprikas, raudonėlius, pomidorų miltelius arba sudėti pomidorų pastą, trumpai pakepti. 
  • Sudėti kubeliais supjaustytą papriką ir kepti dar 2-3 minutes. 
  • Pabaigoje supilti citrinos sultis, įberti druskos, įdėti smulkintą česnakų skiltelę ir kapotų petražolių. Viską išmaišyti. 
  • Šiek tiek pravėsinti ir patiekti su špinatų lapeliais. Arba be jų :)


Čia ne avinžirniai :) Nuo pat ryto grožėjausi pro langą tokiu vaizdeliu :) Buvo jų ir daugiau, bet kadangi medis aukštesnis už pastatą, tai sniegenos, sėdinčios ant viršutinių šakų matėsi nelabai gerai, o šitų lašišiniai pilvukai švietė iš tolo :)

8 komentarai:

Segebutė rašė...

Nuostabus receptas, tačiau pamiršai parašyti, kiek ilgai daiginai avinžirnius ir kokiu būdu. Man kartais daiginti grūdai ar avinžirniai įgauna kartumo, kartais pradeda rūgti, kartais pelėsiukas įsiveisia. Parašyk smulkiau, kaip tobulai juos sudaiginti ir kiek ilgai tai užtrunka. Beje, aš irgi labai myliu paukščius, ypač tuos, kurie gyvena laisvėje. Negalėčiau laikyti gyvo padaro narvelyje ar dėžutėje.

Elžbieta rašė...

Segebutė, ačiū labai :) Matai, aš tokia bjauri, kad noriu tik pareklamuoti rytdienos Ji numerį :) ten gana smulkiai viskas yra aprašyta. Ir apie pėlesiuką, ir kt. :) Gal... apie avinžirnius nelabai - nesutilpo :D Tai aš apie juos dar papildysiu tinklaraštyje bet gal po kelių dienelių :) su nuotraukomis kaip kas ir kada atrodo :)
Žinok, mes čia su tavim draugės... man paukščiai turi būti tik laisvėje :)

Elžbieta rašė...

Segebutė, parašiau tau į paštą :)

Segebutė rašė...

Ačiū, viską gavau ir skaitau :)

Jurga rašė...

Aš dabar daiginu viską kas tik papuola po ranka :) Bet eisiu per pietus ieškot žurnalo.

Elžbieta rašė...

Jurga, welcome to the club :) svarbu kad šitaip nebūtų :D :D :D http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cress_keyboard-3_sprouting_side.jpg bet kas žino, gal tai irgi būdas????

Bet daigai tai jėga :) aš daiginu net ir vasarą, nesvarbu, kad žolės pilna yra ir be jų :)

mikaela rašė...

Nuostabios pikantiškos salotos. :) Skanu su daigintais avinžirniais.

Ieva rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.