2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Daigintų avinžirnių pikantiškos salotos



Prieš kokias dvi savaitės Jurga paklausė, ar kas nors užsiima daiginimu. Ne, ne tokių daigų, kurie dygsta ant palangių jogurtų indeliuose, auginant būsimuosius sodo ir daržo gyventojus. O tinkamus maistui. Daiginu jau senokai, o kaip tik prieš pat Jurgai klausiant baigiau rengti medžiagą apie daigus žurnalui Ji. Tikiuosi, besidomintys daigais galės rasti sau naudingos informacijos rytdienos žurnale :)

Paskutiniu metu labai pamėgome daigintus avinžirnius. Nekalbant apie visus kitus privalumus, man jie patinka dar ir todėl, kad daigintų avinžirnių nereikia virti nežinia kiek laiko. Pakanka arba apvirti 12-15 minučių garuose arba trumpai apkepti. Daigintus avinžirnius galima vartoti lygiai taip pat, kaip ir nedaigintus. Ypač gardūs yra įvairūs trintiniai (humuso atmainos), salotos.

1 stiklinė daigintų avinžirnių (pas mane - daiginti 4 dienas, o po to laikomi šaldytuve)
1/2 raudonojo svogūno
1 raudonoji paprika
2-3 šaukštai aliejaus
1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų
1 šaukštelis pomidorų miltelių arba tiek pat pomidorų pastos
1/2 šaukštelio raudonėlių
1/2 didelės citrinos sulčių
1 česnakų skiltelė (jei nedidelė)
žiupsnis rudojo cukraus
sauja petražolių
mažųjų špinatų lapelių

  • Svogūną smulkiai supjaustytir pertrinti su žiupsniu cukraus. 
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti avinžirnius ir svogūnus ir kepinti vidutinėje kaitroje, kol gražiai apskrus - 5-6 minutes. 
  • Suberti paprikas, raudonėlius, pomidorų miltelius arba sudėti pomidorų pastą, trumpai pakepti. 
  • Sudėti kubeliais supjaustytą papriką ir kepti dar 2-3 minutes. 
  • Pabaigoje supilti citrinos sultis, įberti druskos, įdėti smulkintą česnakų skiltelę ir kapotų petražolių. Viską išmaišyti. 
  • Šiek tiek pravėsinti ir patiekti su špinatų lapeliais. Arba be jų :)


Čia ne avinžirniai :) Nuo pat ryto grožėjausi pro langą tokiu vaizdeliu :) Buvo jų ir daugiau, bet kadangi medis aukštesnis už pastatą, tai sniegenos, sėdinčios ant viršutinių šakų matėsi nelabai gerai, o šitų lašišiniai pilvukai švietė iš tolo :)