Raugas
- 1 šaukštelis 9 proc. acto
- 350 ml karšto vandens
- 400 ml ruginių miltų
Užvirinti vandenį. Nukaisti ir palikti 5 - 7 minutėms. Įpilti actą, sumaišyti ir palaipsniui pilti miltus. Viską kruopščiai sumaišyti, uždengti ir palikti šiltoje vietoje mažiausiai 12 valandų.
- 25 ml vandens
- 20 g šviežių mielių
- 3 šaukštai medaus (galima mažiau)
- 1 šaukštas aliejaus
- 1 šaukštelis malto kardamono
- 1/2 šaukštelio cinamono
- žiupsnelis trinto muškato riešuto
- 1 šaukštelis druskos
- 300 ml ruginių miltų
- 300 ml pirmosios rūšies kvietinių miltų
Patepimui:
- 1 šauktas vandens,
- 1/2 šaukšto medaus,
- 1 šaukštelis jūros druskos