2011 m. sausio 28 d., penktadienis
Beliašai
Nežinau, ar dar kas nors prisimena, kas yra beliašai. Kalbant šiuolaikine lietuvių kalba tai galėtų būti totoriški apskriti, gruzdinti atviri pyragėliai su mėsos įdaru. Bet man labiau patinka beliašai :) Žiauriai nesveiki ir lygiai taip pat žiauriai skanūs.
Tešlai:
~25 beliašai
50 ml vandens
150 ml pieno
20 g mielių
šaukštelis cukraus
šaukštelis druskos
30 ml ištirpinto sviesto
30 ml aliejaus
šaukštas degtinės arba brendžio
600 ml miltų
aliejaus gruzdinimui
Faršui:
500 g vištienos filė
2 svogūnai
4-5 šakelės petražolių
druskos, pipirų
50 ml vandens
30 ml aliejaus
~200 ml karšto sultinio
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir šaukštu miltų. Palikti 15 minučių. Sudėti likusius produktus ir užminkyti tešlą. Gali būti, kad prireiks šiek tiek daugiau miltų. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Palikti augti, kol tešlos tūris padvigubės. paaugusią tešlą perminkyti ir dar palikti augti 30 minučių. Tešlą padalinti nedideliais gabaliukais, suformuoti apvalias bandeles ir palikti jas 15 minučių. Padaryti paplotėlius, į vidų įdėti faršo ir užspausti bandeles taip, kad viršuje būtų skylutė. Beliašai turi būti plokšti. Palikti 15 minučių
Faršui stambiai sumalti vištieną ir petražoles, o svogūnus sutrinti trintuvu, kad gautųsi tyrelė. Viską labai gerai sumaišyti.
Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų. Tikriname aliejų medinio šaukšto kotu. Jei, įmerkus kotą į aliejų, juo keliasi burbuliukai - aliejus įkaitės. Beliašai į aliejų dedami TIK faršu į apačią. Labai stebėti kepimą. Kepti vidutinėje kaitroje. Kepti iš abiejų pusių. Iškepusius sudėti ant popierinių rankšluosčių. Į iškepusių pyragėlių vidų įpilti po šaukštelį sultinio. Jis įsigers į faršą. (Rankšluosčių pasiekti nesuspės :) )
Labai daug gavosi ))))) , nors ir kitą dieną buvo labai skanūs, bet kitąkart kepsiu pusę :)