2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Gaivus apelsininis tortas "Jurgita"




Tortas vienam nuostabiam žmogui. Sukompiliuotas :) . Tikiuosi, kad jai patiks.

Forma 22 cm

Biskvitui:
3 kiaušiniai
120 g cukraus
50 ml aliejaus
180 g miltų
2 šaukteliai kepimo miltelių
1/2 puodelio smulkintų cukrinukų
1/2 puodelio smulkiai supjaustytų džiovintų abrikosų

Apelsinų kurdui
3 tryniai
100 g miltelinio cukraus
100 ml apelsinų sulčių
50 g sviesto

Jogurto putėsiams
300 ml jogurto
400 ml grietinėlės
100 g miltelinio cukraus
100 ml apelsinų sulčių
25 g želatinos

2 nedideli apelsinai arba 1 didelis
Migdolų plokštelių šonams

Potencialiai gali prirekti citrinų sulčių arba miltelinio cukraus. Papuošti pagal pageidavimą :)

Biskvitą kepti dieną prieš surenkant tortą.
Orkaitę ikaitinti iki 180 C. Formą iškloti kepimo popieriumi.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilti aliejų, dar paplakti, įberti persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tešlą išmaišyti su smulkintais abrikosais ir cukrinukais, sukrėsti į formą, kepti apie 40 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku.
Iškepusį biskvitą kelias minutes praaušinti formoje, baigti aušinti ant grotelių, po to suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą.

Kurdui (taip pat galima pagaminti iš anksto)
Trynius, cukrų ir apelsinų sultis virti vandens vonelėje (puodas įstatomas į kitą, didesnį puodą su verdančiu vandeniu) kol sutirštės. Nuimti nuo vonelės, įdėti sviestą ir išmaišyti. Atvėsinti.

Biskvitą supjaustyti kuo ploniau į 3-4 sluoksnius (kaip išeis). Formos šonus iškloti popierine apykakle. Biskvito sluoksnius dėti į formą ir pertepti kurdu.

Putėsiams užmerkti želatiną apelsinų sultyse. Išplakti grietinėlę su milteliniu , želatiną ištirpinti. Palaipsniui sumaišyti ištirpintą želatiną su jogurtu ir po to supilti viską į išplaktą grietinęlę ir išmaišyti. Porą šaukštų putėsių atidėti ir įdėti į šaldytuvą, likusią masę supilti ant biskvitų ir įdėti tortą į šaldytuvą nakčiai. Atidėtą kremą atitirpinti ir patepti šonus. Apiberti šonus migdolų plokštelėmis. Puošti pagal pageidavimą.