2011 m. sausio 18 d., antradienis

Šokoladinis aksominis tortas su migdolų krokantu



Tortas apie kurį vienas mielas žmogus pasakė "aš numiriau ir atsidūriau rojuje", kitas pradėjo ploti ir šaukti bravo, o tai nebuvo paskutinis žmogus desertų pasaulyje ir dar, ir dar, ir dar :) Kitą vertus, šitą receptą rašiau dar SM, bet ditirambų jam tikrai nesumažėjo.
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių arba biskvitinių trupinių (sausų)
100 g pakepintų lazdyno arba migdolų riešutų
50 g sviesto
50 g brendžio

Putėsiams:
400 ml grietinėlės
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
1 v.šaukštas su kaupu tirpios kavos
brendžio - pagal pageidavimą

Krokantui:
100 g smulkintų migdolų arba lazdynų riešutų
100 g smulkaus cukraus
50 g sviesto

forma 24 cm.

Sausainius ir riešutus susmulkinti, sviestą ištirpinti ir įpilti į sausainius su riešutais. Viską sumaišyti, sudėti į formą, labai gerai prispausti (tai galima padaryti bulvių grūstuvu arba stiklinės dugnu), pašlakstyti brendžiu ir formą įdėti į šaldytuva porai valandų.

Šokoladą ir 200 ml grietinėlės ištirpinti garų vonelėje, baltymus išplakti su kava ir cukrumi irgi virš garų vonelės. Grietinėlę išplakti. Šokoladą atsargiai išmaišyti su baltymais (iš pradžių šokoladą sutrauks, bet taip turi būti ) Baltyminę-šokoladinę masę sumaišyti su grietinėle ir brendžiu. Išmaišyti ir išpilti ant pagrindo. Laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant viršų pabarstyti krokantu.

Krokantui ištirpinti sviestą keptuvėje su storu dugnu, suberti riešutus ir cukrų. Nuolat maišant pakepinti kol bus auksinės spalvos. Išberti ant aliuminio folijos ir dar pamaišyti, kad nesuliptų. Bet jei labai sulips - nėr bėdos, pora judesių kočėlu ir viskas OK.


O dar jis buvo toks. Na, torto kaltininkei aišku jis nelabai tiko, bet balionais ji labai džiaugėsi


Šis tortas kiek kitoks, viduje - džiovintos slyvos mirkytos brendyje, o ant viršaus - pieno želė.

37 komentarai:

Rennie rašė...

Kokie žavūs balionėliai.

Forelle rašė...

Paskutinio papuošimas - nerealus. Toks paprastai nepaprastas. Balonių idėją pasivogsiu ;)

Kotryna rašė...

Vau, Elžbieta, kaip gražu ir originalu. Paskutinio torto papuošimą aš irgi pasiskolinsiu. Manau balionėlių idėja tiks ir jaunam ir senam.

Elžbieta rašė...

Rennie, ačiū ) balionėliai ne tik žavūs, bet ir skanūs. Aviečių extra virgin :)

Forelle, :) - labai prašau :) gali vogti į sveikatą :) bet tai nebenauja idėja, jau dariau tortą su balionėliais :)

Kotryna, ačiū :) agha, balionėlius tikrai mėgsta ir maži ir didėli :)

Anonimiškas rašė...

Labai noriu pabandyti šį tortuką, bet man įdomu produktai kokio didumo skarda skirti? Šaip atrodo, kad kokų 24 ar klustu?

Elžbieta rašė...

Neklystate, 24 cm skersmens forma ) kaip ir para6yta :)

Dainora rašė...

Labiausiai patiko vieta kur "pora judesių kočėlu ir viskas OK" :))

Suviliojo receptas, gaminu dabar, rytoj bus paragautas. Viliuosi, tikrai bus toks "numiriau ir atsiradau danguj" :))

Ausrra rašė...

Elžbieta, manau, kad tavo tinklaraštis yra "stiliovas". Skiriu tau nuo savęs "Stilish blogger award"

Daugiau žinių čia:
http://ausrra.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

Fiblyte rašė...

Sveika noreeciau asmeniskai susisiekti jai galima :) jai turite laiko parasykite i Fiblyte@gmail.com aciu lauksiu zinios :)

Anonimiškas rašė...

Atrodo nuostabiai ir skaniai!!:) Su mielu noru isbandyciau. Taciau nesupratau sios dalies: "Šokoladą ir 200 ml grietinėlės ištirpinti garų vonelėje". Sumaisyti sokolada su grietinele? Plakti kartu? Labai prasau patikslinimo!

Elžbieta rašė...

Ačiū labai už komplimetus :)

Dainora, kaip ten tas kočėlas gyvena? :) ar teko jam keli judesiai? :)

Aušra, ačiū labai :)

Fiblytė :)

To Anonimiškas :) Realiai tai reiktu šokoladą užpilti grietinėle ir ištirpinti. Po to išmaišyti. Aš tai darau tiesiai, be vandens vonelės, bet šiuo atveju tiesiog apsidraudžiu :)

Renata rašė...

Kelias valandas varčiau knygas, paskui dar kelias ieškojau interneto platybėse ir pagaliau radau. Jau žinau, kad noriu būtent šito torto savo gimtadieniui :) Tikiuosi bus toks pat skanus, kaip ir atrodo :)

Elžbieta rašė...

Renata, tikiuosi, kad tortas patiks. Turiu pasakyti, kad jo skonis yra labai intensyvus ir tai labai lengvas tortas. Bet šokolado mėgėjui - pats tas :)

Vita rašė...

Ir man patinka Tie balionėliai! :-)

Anonimiškas rašė...

jauciu kad nerealus,bet klaustukas sitam momente- baltymus išplakti su kava ir cukrumi irgi virš garų vonelės.koks skirtumas plakant virs garu ir plakant paprastai?

Elžbieta rašė...

Vita, ir man, ir man patinka :) ačiū :)
to anonimiškas :) Šiaip yra skirtumas tarp baltymų plaktų šaltai ir šiltai. Šiltai plakami baltymai yra stangresni, mažesnės apimties, o ir ne visai žali - garų vonelė tai ir termiškas jų apdorojimas :)

daividija rašė...

Labai skanus,labai sokoladinis tortas..zinoma daug nesuvalgysi,netgi mano tortoholikai isideje po ketvirti torto,paliko nesuvalgyta,bet mazas gabalelis tikra palima sielai ir kunui:)

Elžbieta rašė...

daividija, jo, čia tokia šokoladinė bomba :)

Anonimiškas rašė...

labai dziaugiuosi atradusi jusu receptaine, tiek daug nauju ideju virtuveje dabar galiu isbandyti ;-))

ka tik pasoviau "Šokoladini aksomini torta su migdolų krokantu" bet nezinau kiek ilgai ji reikia ten laikyti? per nakti ar uztenka keliu valandu?
dekui ir sekmes virtuveje (ir ne tik) ;-)

Anonimiškas rašė...

P.S. turejau omenyje kad pasoviau torta i saldytuva ;-)

Elžbieta rašė...

Ačiū labai už gražius palinkėjimus :) man labai smagu, kad čia atradote daug naujų idėjų :)
o dėl torto, tai geriausia bus, jei tortą valgysite rytoj :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū už tokį viliojantį receptą! Netrukus gaminsiu šį tortą, tad norėčiau pasitiksinti, ar teisingai supratau: pusę grietinėlės tiesiog maišom su šokoladu ir kartu tirpinam, tačiau neplakam, o likusią - plakam?

Elžbieta rašė...

Labai tikiuosi, kad patiks :) šiaip tortas yra labai šokoladinis :)

O supratote viską teisingai - dalį šokoladui ištirpinti, dalį - išplakti :)

Anonimiškas rašė...

Laba, Jusu tortas toks nuostabus, kad iskart ikvepe pas save isbandyti si recepta.
Saldytuve torta laikaiua pernakt,bet atidarius forma, apeme sokas- vietoj tortines konsistencijos- vien sokoladinis kremas, kaip kokie putesiai. O juk ir baltymus voneleje isplakiau, ir grietinele isplakiau, is sokolada vonelej istirpinau, atrodo, padariau viska kaip reikiant, bet kazkodel gavosi vien karsto sokolado konsistencijos- saltas sokoladas ant trupiniu pado :) Negaliu net formos nuimti- viskas i salis bega. Net Jusu recepta dar karta permeciau, maniau gal zelatina praleidau :) Pasikliaunu Jusu kompetencija, gal turite ideju, kodel nesustingo??? Net ant virsaus uzbarstytas krokantas, kuris beje, pavyko puikiai, smenga i krema.

Elžbieta rašė...

Oi, kaip gaila. Receptas patikrintas, gyvuoja ne tik SM, bet ir dar viename lenkų forume, ir dar viename rusiškame, kažkaip nusiskundimų nebuvo... bandom aiškintis. Tiesą pasakius net neįsivazduoju. Jei baltymai buvo išplakti gerai, tai daugiau niekas neturėtų trukdyti. Toks kiekis šokolado ir didesnį kiekį kitų produktų sustingdytų... Ar grietinėlę visą plakėt, ar 200 g. kaip recepte?

Anonimiškas rašė...

Dariau viska pagal recepta, tik gal per prastai baltymai issiplake- plakiau mikseriu ilgai ant voneles, bet buvo panasus, tarsi sakute paplakti lengvai. O turi gautis standus??
Kaip tik dabar einu daryti Jusu braskini torta, nes ka tik grizau is Kalvariju turgaus su kvapniomis braskemis. Lenkiskos kol kas. Lietuvisku dar neradau. Bet issirinkau pacias graziausias :)

Elžbieta rašė...

Agha, turėjo būti standūs - išplakti, o ne paplakti... :( tai tikrai galėjo turėti įtakos. Labai gaila. Įtariu, gal kokio vandens pateko beplakant?

Dabar laikysiu špygas už braškinį :) Bet gal geriau pradėti nuo pusės porcijos? :)

Anonimiškas rašė...

plakiau ir as tuos baltymus, tik aiksu pries tai nepaskaiciau komentaru, tai jau zinau kad nesigaus mano tortas :( plaukiau ilgai, bet nesigavo standus, nes ne virs garu plaukiau....na ka padarysi, kai nesustings, nugraibysiu ir per naujo darysiu :)

Elžbieta rašė...

Jeigu masė visiškai skysta, pabandykite pagelbėti su želatina.

Egidija rašė...

Šitą tortuką gaminau Naujiems Metams.Labai patiko (vaikams per daug kremo), viskas gavosi puikiai, gaminsiu dar ne vieną kartą. Ačiu už receptus

Dana rašė...

Ateinu nuoširdžiai padekoti Elžbietai už nuostabų torto receptą, išties šis tortukas išskirtinis, labai turtingo, solidaus skonio, su šiuo receptu neapsigausi priimdamas inoringiausius svečius. Elžbieta, Ačiū Jums, kad dalinates savomis įdėjomis, patarimais, fantazijomis...

Elžbieta rašė...

Egidija, labai džiaugiuosi, kad tortas patiko :) o su vaikais - tai kaip su vaikais :) nors iš tikrųjų, tai šitas tortas labiau suaugusiems :)

Dana... oi... ačiū labai, man tikrai labai-labai malonu :) AČIŪ :)

Elžbieta rašė...

Dana :) aš taip įtariu, kad mes buvome susitikusios, ar ne? Kulinarijos studijoje? :) jei taip - tai dar kartą Jums ačiū :)

Vygintė rašė...

Labai skanus tortas :) Gaminau tėčio dienai ir tikrai likau patenkinta :)Svarbiausia,kad gaminimas nėra sudėtingas,nors tiesa sakant man irgi baltymai nelabai išsiplakė, todėl apsidraudimui įdėjau truputį želatinos,i viskas gavosi ok. Tikrai gaminsiu dar kartą. Labai ačiū už puikius receptus :)

Anonimiškas rašė...

Man taip pat nestingta šis tortas ir nežinau kodėl. Kiek laiko turi būti jis šaldytuve, kad pradėtų stingti?

Evelina Navickaitė rašė...

Sveiki, ar šį tortą patogu vežtis į svečius? :) Baiminuosi, kad gali šiek tiek ištižti dėl grietinėlės.

Elžbieta rašė...

Laba, jei netoli - tai galima, bet šiaip tai jis nėra labai tvirtas. Aš siūlyčiau veštis formoje, o formą nuimti atvykus į vietą.