2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Jogurtinis tortas "Klounas"

Štai toks gavosi tortas :) gaivus, labai paprastas, smagiai valgėsi.

Biskvitui:
3 kiaušiniai
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai miltų (405 D)
1 citrinos nutarkuotas geltonasis žievelės sluoksnis
(apsidraudimui galima įberti 1 šaukštelį kepimo miltelių, bet nebūtinai)

Kremui:
250 ml persikų skonio jogurto
250 ml plakamosios grietinėlės
100 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
2 šaukštai cukraus pudros
20 g želatinos
50 ml vandens

Sirupui:
50 ml vandens
30 ml citrinos sulčių
2 šaukštai cukraus

didelė skardinė (800 g) konservuotų persikų

migdolų drožlių

Biskvitui. Įkaitinti orkaitę iki 180 C, tris popieriaus lakštus su nupištais 22 - 24 cm skersmens apskritimais. Baltymus išplakti, suberti cukrų. Kai baltymai išsiplaks, po vieną pilti trynius, kaskart paplakant. Suberti citrinos žievelę ir persijuotus miltus (ir kepimo miltelius). Tešlą padalinti į tris dalis, kiekvieną išlyginti ant nupieštų apskritimų ir kepti.

Kremui želatiną užmerkti vandenyje 10 - 15 minučių, ištirpinti, bet neužvirti. Sumaišyti su apelsinų sultimis. Grietinėlę išplakti kartu su jogurtu ir cukraus pudra. Kelis šaukštus grietinėlės ir jogurto mišinio dėti į želatinos tirpalą ir išmaišyti, o po to sumaišyti su pagrindine mase.

Sirupui vandenį užvirinti su cukrumi, ataušinti ir sumaišyti su citrinos sultimis.

Torto surinkimas. Tortinės formos šonus iškloti popierine juosta. Dalį persikų supjaustyti nedideliais gabaliukais, kitą dalį - sutrinti į tyrę. Biskvitus pašlakstyti sirupu ir pertepti trintais persikais. Kremą sumaišyti su likusiais persikais, išlyginti ant pašlakstyto sirupu viršutinio lakšto. Palikti nakčiai šaldytuve. Puošti pagal pageidavimą. (Pas mane - skaidrios želė sluoksnis su vaisiais, šonai - pakepintos migdolų plokštelės).

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Beliašai


Nežinau, ar dar kas nors prisimena, kas yra beliašai. Kalbant šiuolaikine lietuvių kalba tai galėtų būti totoriški apskriti, gruzdinti atviri pyragėliai su mėsos įdaru. Bet man labiau patinka beliašai :) Žiauriai nesveiki ir lygiai taip pat žiauriai skanūs.

Tešlai:

~25 beliašai

50 ml vandens
150 ml pieno
20 g mielių
šaukštelis cukraus
šaukštelis druskos
30 ml ištirpinto sviesto
30 ml aliejaus
šaukštas degtinės arba brendžio
600 ml miltų

aliejaus gruzdinimui

Faršui:
500 g vištienos filė
2 svogūnai
4-5 šakelės petražolių
druskos, pipirų
50 ml vandens
30 ml aliejaus
~200 ml karšto sultinio

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir šaukštu miltų. Palikti 15 minučių. Sudėti likusius produktus ir užminkyti tešlą. Gali būti, kad prireiks šiek tiek daugiau miltų. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Palikti augti, kol tešlos tūris padvigubės. paaugusią tešlą perminkyti ir dar palikti augti 30 minučių. Tešlą padalinti nedideliais gabaliukais, suformuoti apvalias bandeles ir palikti jas 15 minučių. Padaryti paplotėlius, į vidų įdėti faršo ir užspausti bandeles taip, kad viršuje būtų skylutė. Beliašai turi būti plokšti. Palikti 15 minučių
Faršui stambiai sumalti vištieną ir petražoles, o svogūnus sutrinti trintuvu, kad gautųsi tyrelė. Viską labai gerai sumaišyti.

Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų. Tikriname aliejų medinio šaukšto kotu. Jei, įmerkus kotą į aliejų, juo keliasi burbuliukai - aliejus įkaitės. Beliašai į aliejų dedami TIK faršu į apačią. Labai stebėti kepimą. Kepti vidutinėje kaitroje. Kepti iš abiejų pusių. Iškepusius sudėti ant popierinių rankšluosčių. Į iškepusių pyragėlių vidų įpilti po šaukštelį sultinio. Jis įsigers į faršą. (Rankšluosčių pasiekti nesuspės :) )

Labai daug gavosi ))))) , nors ir kitą dieną buvo labai skanūs, bet kitąkart kepsiu pusę :)

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Gaivus apelsininis tortas "Jurgita"




Tortas vienam nuostabiam žmogui. Sukompiliuotas :) . Tikiuosi, kad jai patiks.

Forma 22 cm

Biskvitui:
3 kiaušiniai
120 g cukraus
50 ml aliejaus
180 g miltų
2 šaukteliai kepimo miltelių
1/2 puodelio smulkintų cukrinukų
1/2 puodelio smulkiai supjaustytų džiovintų abrikosų

Apelsinų kurdui
3 tryniai
100 g miltelinio cukraus
100 ml apelsinų sulčių
50 g sviesto

Jogurto putėsiams
300 ml jogurto
400 ml grietinėlės
100 g miltelinio cukraus
100 ml apelsinų sulčių
25 g želatinos

2 nedideli apelsinai arba 1 didelis
Migdolų plokštelių šonams

Potencialiai gali prirekti citrinų sulčių arba miltelinio cukraus. Papuošti pagal pageidavimą :)

Biskvitą kepti dieną prieš surenkant tortą.
Orkaitę ikaitinti iki 180 C. Formą iškloti kepimo popieriumi.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilti aliejų, dar paplakti, įberti persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tešlą išmaišyti su smulkintais abrikosais ir cukrinukais, sukrėsti į formą, kepti apie 40 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku.
Iškepusį biskvitą kelias minutes praaušinti formoje, baigti aušinti ant grotelių, po to suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą.

Kurdui (taip pat galima pagaminti iš anksto)
Trynius, cukrų ir apelsinų sultis virti vandens vonelėje (puodas įstatomas į kitą, didesnį puodą su verdančiu vandeniu) kol sutirštės. Nuimti nuo vonelės, įdėti sviestą ir išmaišyti. Atvėsinti.

Biskvitą supjaustyti kuo ploniau į 3-4 sluoksnius (kaip išeis). Formos šonus iškloti popierine apykakle. Biskvito sluoksnius dėti į formą ir pertepti kurdu.

Putėsiams užmerkti želatiną apelsinų sultyse. Išplakti grietinėlę su milteliniu , želatiną ištirpinti. Palaipsniui sumaišyti ištirpintą želatiną su jogurtu ir po to supilti viską į išplaktą grietinęlę ir išmaišyti. Porą šaukštų putėsių atidėti ir įdėti į šaldytuvą, likusią masę supilti ant biskvitų ir įdėti tortą į šaldytuvą nakčiai. Atidėtą kremą atitirpinti ir patepti šonus. Apiberti šonus migdolų plokštelėmis. Puošti pagal pageidavimą.

2011 m. sausio 18 d., antradienis

Šokoladinis aksominis tortas su migdolų krokantu



Tortas apie kurį vienas mielas žmogus pasakė "aš numiriau ir atsidūriau rojuje", kitas pradėjo ploti ir šaukti bravo, o tai nebuvo paskutinis žmogus desertų pasaulyje ir dar, ir dar, ir dar :) Kitą vertus, šitą receptą rašiau dar SM, bet ditirambų jam tikrai nesumažėjo.
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių arba biskvitinių trupinių (sausų)
100 g pakepintų lazdyno arba migdolų riešutų
50 g sviesto
50 g brendžio

Putėsiams:
400 ml grietinėlės
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
1 v.šaukštas su kaupu tirpios kavos
brendžio - pagal pageidavimą

Krokantui:
100 g smulkintų migdolų arba lazdynų riešutų
100 g smulkaus cukraus
50 g sviesto

forma 24 cm.

Sausainius ir riešutus susmulkinti, sviestą ištirpinti ir įpilti į sausainius su riešutais. Viską sumaišyti, sudėti į formą, labai gerai prispausti (tai galima padaryti bulvių grūstuvu arba stiklinės dugnu), pašlakstyti brendžiu ir formą įdėti į šaldytuva porai valandų.

Šokoladą ir 200 ml grietinėlės ištirpinti garų vonelėje, baltymus išplakti su kava ir cukrumi irgi virš garų vonelės. Grietinėlę išplakti. Šokoladą atsargiai išmaišyti su baltymais (iš pradžių šokoladą sutrauks, bet taip turi būti ) Baltyminę-šokoladinę masę sumaišyti su grietinėle ir brendžiu. Išmaišyti ir išpilti ant pagrindo. Laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant viršų pabarstyti krokantu.

Krokantui ištirpinti sviestą keptuvėje su storu dugnu, suberti riešutus ir cukrų. Nuolat maišant pakepinti kol bus auksinės spalvos. Išberti ant aliuminio folijos ir dar pamaišyti, kad nesuliptų. Bet jei labai sulips - nėr bėdos, pora judesių kočėlu ir viskas OK.


O dar jis buvo toks. Na, torto kaltininkei aišku jis nelabai tiko, bet balionais ji labai džiaugėsi


Šis tortas kiek kitoks, viduje - džiovintos slyvos mirkytos brendyje, o ant viršaus - pieno želė.

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Įdaryti pievagrybiai

8 dideli pievagrybiai

2 riekelės neriebios šoninės

2 šaukštai ruginių džiūvėsėlių

1 svogūnas

½ šaukštelio džiovintų česnakų granulių

3-4 šaukštai tarkuoto puskiečio sūrio

šaukštas aliejaus

petražolių

druska, pipirai

Nuvalyti pievagrybius drėgnu skudurėliu, nupjauti kotelius. Smulkiai supjaustyti svogūną, šoninę ir pievagrybių kotelius, pakepti aliejuje. Smulkiai supjaustytas petražoles sumaišyti su džiūvėsėliais ir pakepinta pievagrybių ir svogūnų mase. Įberti pipirų ir česnakų granulių, gauta masę įdaryti pievagrybių kepurėles, uždėti tarkuoto sūrio. Iš folijos padaryti mažus padėkliukus, įdėti į juos pievafrybius ir kepti 180°C orkaitėje apie 20 minučių.

2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

Mielinės spurgos su aviečių džemu

Gal jau užtenka šokolado? nes paskutiniu metu vien tik šokoladas... - šokoladas... šokoladiniai saldainiai, šokoladiniai sausainiai, šokoladiniai kremai :)


Šitas spurgas prisimenu jau kelis dešimtmečius. Prisimenu ne tik skonį, prisimenu ir tai, kaip mano krikšto mama, susiryšusi savo nuostabią ševeliūrą skarele, sedėjo pasilenkusi virš dubens su tešla ir minkė: "Žinok, jei minkysi trumpiau, nei 45 minutės, (šleps, šleps - patvirtino tešla), tikrai nieko neišeis (šleps, šleps...)". O dar tada pirmąkar išgirdau apie rožių žiedlapių uogienę. Bet išgirdau ir likau abejinga, kitas reikalas - vyšnių arba aviečių, mmmm .... :) 45 minutės minkymo net ir tokios minkštos tešlos tikrai ne man, todėl tuomet apsiribojau tik keliais kartais. Na bet jei nebūtų tų 45 minučių, nebūtų tokios ažūrinės tešlos struktūros.

Įmaišalui:

30 g šviežių mielių
1 šaukštas cukraus
200 ml šilto pieno
2 kaupini šaukštai miltų 405 D

100 g sviesto
12 trynių
500 g miltų 405 D
50 ml brendžio
100 g miltelinio cukraus
nutarkuota 1
citrinos žievelė
žiupsnelis druskos

Vyšnių džemas
~ 150 g miltelinio cukraus glajui
1-2 šaukštai citrinų sulčių
aliejaus arba taukų gruzdinimui

Ištrinti mieles su cukrumi, išmaišyti su pienu ir miltais. Palikti, kad susidarytų putų kepurėlė. Sviestą ištirpinti. Trynius ištrinti su cukrumi iki balto kremo. Miltus persijoti ir suberti į įmaišalą, palengva maišant supilti likusius produktus. Užminkyti tešlą (ne trumpiau, nei 45 minutes :) arba patikėkite šį darbą kam nors kitam :) ir palikite augti valandai, kol išaugs dvigubai. Pakočioti tešlą ant aliejumi ištepto darbastalio, išspausti apskritimus maždaug 8-10 cm skersmens, įdėti šaukštelį džemo ir užspausti kraštelius, formuojant spurgą. Palikti augti 20-30 minučių. Įkaitinti aliejų gilesnėje keptuvėje. Aliejus įkaitintas, kai įmerkus medinio šaukšto galą į riebalus juo stiebiasi balti burbuliukai. Atsargiai dėti spurgas į aliejų ir kepti po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusias spurgas išimti ant popierinių rankšluosčių. Dar šiltas patepti glajumi.

2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Rankų darbo šokoladiniai saldainiai II

Maloni smulkmena tinklaraščio įžengimui į trečiuosius metus. Paprastai tokiais atvejais peržiūrimi rezultatai, sumuojami pasiekimai. O man tęsiasi šokoladinis serialas. Todėl aš tik pavaišinsiu saldainiais. Paprasčiausiais, bet ne prasčiausiais. Ar tas sakinys iš kažkokio tv šou? Ar man déjà vu? tikrai ne naujiena...

Saldainiai kartaus šokolado mėgėjams, panašūs į torto Anna kremą

200 g juodojo šokolado 70 proc.
200 g maskarponės sūrio
keli žiupsneliai tarkuotos mandarinų žievelės
100 g šokolado glajui

šokoladą ištirpinti vandens vonelėjė ir sumaišyti su maskarponės sūriu ir mandarinų žievele. Masę sukrėsti į konditerinę tūtelę ir ant kepimo popieriaus išspausti kūgius. Sustingdyti šaldytuve kelias valandas. Po to ištirpinti šokoladą glajui ir paglazūruoti saldainiukus. Vėl sustingdyti. Voilà :)