Irgi, mat, naujiena... barščiai. Aišku, kad ne naujiena, tik kad jie atvirkštiniai ir tam tikrus barščių virimo kanonus pažeidžia. Bet labiau mėgstame būtent tokius.
"Barščiai atvirkščiai" - tai ne tik sriuba, bet ir artikuliacinis pratimas pradedantiesiems aktoriams - ir tariant, ir, beje, valgant irgi, nes burokėlius reikia gerai pakramtyti. Nes jie šioje sriuboje tik šiek tiek apvirti. Ir dar vienas esminis skirtumas - šiai sriubai mėsos nereikia.
Taigi:
~ 4 l storų sienų puodas, kad galima būtų viską daryti tik jame
1 vid. dydžio ropinis svogūnas
1 vid. dydžio morka
1/2 raudonosios paprikos
1/2 obuolio
1 riekelė saliero gumbo (tiesiog nupjauti gabaliuką :))
1-2 šaukštai aliejaus
2-3 vid. dydžio bulvės
3-4 pomidorai (arba maža skardinė luptų pomidorų savo sultyse 400 g)
2 burokėliai (aš mėgstu pailgus, bet ir apvalūs ras sau vietą puode)
1 šaukštas druskos
2 lauro lapai
1/2 citrinos sultys
1 šaukštelis (arba daugiau) cukraus - pagal skonį
1 šaukštas Provanso žolių
Patiekimui
grietinė
česnakai
krapai
petražolės
- Svogūną supjaustyti plunksnelėmis. Morką ir salierą supjaustyti šiaudeliais. Papriką supjaustyti juostelėmis, obuolį sutarkuoti
- Puode pakaitinti aliejų ir suberti supjaustytas morkas ir salierus. Pakepinti juos, o tiksliau pašutinti nedidelėje kaitroje. Kai suminkštės, suberti svogūnus, taip pat apkepti, kad svogūnai taptų permatomi, bet neapkepę (kalamburas... vienu žodžiu, nereikia, kad daržovės labai stipriai apkeptų - jas reikia veikiau pašutinti, nei kepti.). Pabaigoje pridėti paprikas ir obuolį ir taip pat "suminkštinti".
- Pakepintas daržoves užpilti vandeniu ir užvirinti.
- Bulves supjaustyti skiltelėmis ir suberti į sriubą. Užvirinus, sumažinti ugnį. Virti, kol bulvės bus beveik išvirusios. Įberti druskos, lauro lapų, Provanso žolių.
- Burokėlius supjaustyti plonais šiaudeliais ir suberti į sriubą. Viskas verda vos-vos, nekunkuliuoja.
- Pomidorus (jei naudojami švieži) perpjauti pusiau ir pjūviu į tarką sutarkuoti - taip odelė liks rankoje, o minkštimą bus galima nukreipti tinkama linkme. Tad jį ir sudėti į sriubą.
- Jei naudojami konservuoti pomidorai, juos susmulkinti. Geriau, jei gabaliukai bus nedideli. Suberti į sriubą.
- Supilti citrinos sultis, pamaišyti ir paragauti. Jei reikia, skonį subalansuoti cukrumi, medumi, auksaspalviu sirupu. Gal kam nors ir druskos prireiks... Uždengti ir užvirinti. Nukaisti ir tegul stovi 10-15 minučių.
- Galima patiekti be nieko (taip labiausiai mėgsta mano dukra), galima tik su grietine, o galima taip, kaip mėgstu aš :) - česnakų skiltelę sutarkuoti, krapus petražoles smulkiai supjaustyti ir viską sumaišyti su grietine. Leisti pastovėti 5-10 minučių. Ir... dėti į lėkštę.
- Taip virti barščiai yra tamsiai raudonos spalvos... paprastai prašoma pakartoti.