2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Avienos troškinys rytietiškais motyvais


Vienas labiausiai rūpimų klausimų - yra kaip greitai be ypatingų pastangų pagaminti kasdienius pietus. Dažnai man atrodo, kad atsakymas į šį klausimą man rūpi daugiau, nei globalinis gyvenimo prasmės ieškojimas. Štai taip. Bet toks yra gyvenimas. Lažinuosi, kad yra ir kitų tokių žmonių ;)

Tai šis receptas kaip tik mums. Receptas gimė iš to, kas buvo šaldytuve ir virtuvėje ir noro neužsiimti rytojaus dieną pietumis. O recepto pagrindu tapo daugybė rytietiškų patiekalų: basma, šurpa, dum-(dim-, dom-) lama, darsovi (kažkaip artimai skamba, ar ne? :), o tiksliau - populiarus Rytuose mėsos troškinys-sriuba su daržovėmis.

Prigaminau visą didžiulį puodą :)

~ 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
3 vid. dydžio svogūnai
2 vid. dydžio morkos
2 baklažanai
2 paprikos
1 didelė skardinė pomidorų savo sultyse (800 g)
~ 1 kg bulvių
kopūstų lapų uždengti
gera sauja smulkintų petražolių
gera sauja smulkintų violetinių bazilikų
10-12 česnakų skiltelių
1 šaukštelis šviežiai grūstų kuminų
1 nubrauktas šaukštelis (šiek tiek mažiau, nei kuminų) šviežiai grūstų kalendrų sėklų
maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
druskos

  • Svogūnus nulupti, supjaustyti pusžiedžiais
  • Morkas nulupti, supjaustyti riekelėmis
  • Pomidorus atidaryti, šiek tiek pasmulkinti
  • Baklažanus nuvalyti dryžuotai - juostelėmis, supjaustyti riekelėmis
  • Paprikas supjaustyti skiltelėmis
  • Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais
  • Bulves nulupti ir supjaustyti ketvirtadaliais
  • Sluoksniais viską dėtį į storasienį puodą:
  1. mėsa ir česnakus (pabarstyti prieskoniais ir druska)
  2. svogūnai
  3. morkos
  4. pomidorai (pabarstyti prieskoniais, dalimi žalumynų)
  5. baklažanai
  6. paprikos
  7. viską labai gražiai pabarstyti prieskoniais ir žalumynais
  8. bulves (pasūdyti)
  9. dosniai uždengti kopūstų lapais
  • Įpilti dar apie 1 l vandens, uždengti dangčiu, užvirinti ir sumažinti ugnį iki minimumo.
  • Pamiršti 2 valandoms... nors kąžin, ar išeis - kvepia..... mmm :)

6 komentarai:

Indrė rašė...

Ir aš tokių greitų ieškau ir gaminu. Ir dažniausiai dvigubą porciją, kad kitą dieną nebereikėtų. Nes po 9 valandų lažo darbe nesinori nei stovėti nei virti - tik į lovą ir miego....

Elžbieta rašė...

Būtent. Ta kasdienė rutina kartais... kaip čia nepasakius to, ko išauklėtos mergaitės ne tik kad neištaria, bet ir bijo pagalvoti :))) O dar aš džiaugčiausi, jei galėčiau virti trims dienoms... arba savaitei... bet neverdu...

Maisto Diletante rašė...

Mmm, apetitnas toks ir spalvotas.

Pritariu Indrei, labai stengiuosi, kad liktų ir antrai dienai pietums, neįsivaizduoju, tokio dalyko, kai žmonės sako, kad valgo tik tuo metu pagamintą maistą, jei lieka į burną jau nededa...

Elžbieta rašė...

Maisto diletantė, ačiū, tikrai ir spalvinga ir kvapnu :)

Kas leičia kasdienio maisto gaminimą, tai įsivaizduoju, kad vis dėlto kiekvienas sprendžia pagal save. Vienas kasdieniu maisto gaminimu vadina septynių kartų į savaitę gaminimą trijų patiekalų pietų penkiems-šešiems asmenims, kiti - maisto gaminimą kartkartėms savaitgaliais vienam žmogui ir dar... na gal katinui. Todėl, tiesą pasakius, gana kritiškai žiūriu į tuos pasisakymus... Galiu suprasti, kad žmogus nenori valgyti vakar gaminto maisto, bet kitą vertus lydinčiaisiais pasisakymais dėl kasdienio gaminimo nelabai tikiu... arba aš nieko nesuprantu...

Mindaugas rašė...

Tokių receptų visada reikia turėti po ranka :) Bet labiausiai norisi vistiek, ilgiau praleisti su kokiu kočėlu, taure vyno.. ai dar gera kompanija, žiurėk ir geras vakaras garantuotas ;)

Keistai skambės, bet šį kartą savo bloge, kaip tik atkreipiau dėmesį į taip, kaip žmonės tik ir ieško 5 min receptų :)

Elžbieta rašė...

Mindaugai, sutinku, bet iš dalies :) Galbūt sprendžiu pagal save, bet tikrai nenorėčiau kas vakarą visą vakarą praleisti pirmiausia su kočėlu rankoje, o po to su kompanija, kokia smagi ji bebūtų. Todėl ilgesnis laiko praleidimas virtuvėje o po to su kompanija - tik pagal nuotaiką ir galimybes :) Mano nuomonė ir kulinarinė patirtis (visai nemaža) sako, kad kasdienis maisto gaminimas ir retkarčiais parodomasis - tai yra skirtingi kaip diena ir naktis dalykai :) Todėl aš už tai kad kasdienis maistas būtų paprastai ir greitai (arba bent paprastai) pagaminamas, o jau toks parodomasis - toks, kokį išneša fantazija :)