2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Mielinė boba su rūgpieniu

Man gana dažnai atsitinka taip, kad lieka pieno. Tiesiog parduotuvėje galvoju, kad gersiu, virsiu karštą šokoldą, ryžių košę (kurią mintyse "verdu" jau porą metų :D, vis neprisiruošiu :D), o kai atnešu namo, tuomet ... po kurio laiko tenka kepti blynus, keksus. Šįkart vėl atostogos Rūgpienio kaime.... taigi iškepiau mielinę bobą.

Puri, lengva, nesaldi, malonaus švelniai-rūgpieniško skonio, labai geras būdas utilizuoti rūgpieniui, kefyrui, jogurtui - tiesiog vieni pliusai :)

Birūs ir skysti produktai pažymėti ml!!!!

20 g mielių
50 ml vandens
200 ml rūgpienio
100 ml cukraus
~900 ml miltų
2 kiaušiniai
75 g sviesto + sviesto formos patepimui
žiupsnelis druskos
~2 šaukštai rudojo cukraus formos pabarstymui

Džiovintų vaisių (abrikosų, persikų, geltonų razinų)

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Forma - 26 cm skersmens

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus sviestą ir rudąjį cukrų formai). Suformuoti rutulį ir palikti augti (aš minkiau iš vakaro ir kildinau per naktį šaldytuve). Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir vėl kildinti. Formą gausiai patepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi. Tešlą sudėti į formą ir vėl kildinti apie 45 minutes. Kepti 170°C 40 minučių. Patikrinti mediniu iešmeliu. Aušinti 15 minučių formoje, o po to ant grotelių.