2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Suomiška alaus duona su plutele " Ruiskuorinen olutlimppu"

Puiki, kvapni, kiek pikantiška duona su neištariamu pavadinimu. Nebent pusvalandį prieš tai artikuliacinius pratimus atlikinėti. Bet geriau tą laiką išnaudoti tešlos gaminimui, nes tikrai verta.
Receptas iš CinCin.

Įmaišalas:

apie 1 g šviežių mielių
75 ml šalto vandens
150 ml pilno grūdo kvietinių miltų
1/2 šaukštelio druskos

Tešla:

125 ml šalto vandens
125 ml tamsaus alaus (pas mane - Baltijos)
apie 8 g šviežių mielių
200 ml ruginių miltų
1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės
1 šaukštelis maltų imbierų
1/2 šaukštelio gvazdikėlių
50 ml melasos (keičiau došabu - sutirštintomis vynuogių sultimis)
25 ml ištirpinto sviesto
1 šaukštelis druskos
300 ml pilno grūdo kvietinių miltų
300 ml kvietinių miltų 812

Alaus plutelė:

apie 2,5 g šviežių mielių
100 ml tamsaus alaus
100 ml ruginių miltų
žiupsnelis druskos

Ruginių miltų pabarstymui

Įmaišalas:
Ištirpinti mieles vandenyje, suberti miltus ir druską ir gerai išminkyti (apie 10 minučių). Uždengti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą nakčiai.

Tešla:
Sumaišyti vandenį ir alų, suberti mieles, įdėti įmaišalą, ir suberti 200 ml ruginių miltų. Gerai išmaišyti. Supilti melasą, prieskonius, apelsinų žievelę ir suberti likusius miltus. Gerai išminkyti, pabaigoje supilti sviestą. Užminkyti. (Aš dar įdėjau džiovintų slyvų). Tešlą sudėti į sviestu pateptą dubenį, uždengti ir kildinti 30 minučių. Perminkyti ir palikti vėl 30 minučių. produktus, skirtus plutelei sumaišyti ir palikti 30 minučių. Pakilusią tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti apvalias duoneles, aptepti jas plutelės tešla ir pabarstyti miltais.

Orkaitę įkaitinti iki 250 °C, įdėti duoną, po 5 minučių sumažinti temperatūrą iki 200 ir kepti dar 45 minutes. Aušinti ant grotelių.