2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Kvietinė duona su juodgrūdėmis


Tiesiog tarp tų visų tortų pamiršome, kad namuose nėra duonos. Apie duoną kalbėti pavojinga, tai kad nebūtų pompastikos, nieko ir nesakysiu. Pristatau greitutę tešlą, kurią aš naudoju įvariai suformuotoms duonelėms.

400 ml šilto vandens

10 g šviežių mielių

10 ml cukraus

15 ml druskos

600 ml miltų 812

30 ml alyvuogių aliejaus

juodgrūdės pabarstymui

kiaušinio patepimui

Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, perminkyti ir vėl kildinti apie 30 minučių.

Įkaitinti orkaitę iki 240-250°C. Tešlą padalinti į 4 dalis, suformuoti apvalias bandeles ir kildinti apie 30 minučių. Iškočioti paplotėlius, sudėti juos ant kepimo skardos. Jų vidurį smarkiai įspausti pirštais, maždaug iki 5 mm storio lakšto, bet palikti maždaug 2 cm dydžio putlius kraštus. Paplotėlių vidurį dar pabadyti šakute, po to baplotėlius patepti kiaušinio plakiniu arba pašlakstyti vandeniu. Viršų pabarstyti juodgrūdėmis. Kepti apie 15 minučių.