Tiesiog tarp tų visų tortų pamiršome, kad namuose nėra duonos. Apie duoną kalbėti pavojinga, tai kad nebūtų pompastikos, nieko ir nesakysiu. Pristatau greitutę tešlą, kurią aš naudoju įvariai suformuotoms duonelėms.
400 ml šilto vandens
10 g šviežių mielių
10 ml cukraus
15 ml druskos
600 ml miltų 812
30 ml alyvuogių aliejaus
juodgrūdės pabarstymui
kiaušinio patepimui
Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, perminkyti ir vėl kildinti apie 30 minučių.
Įkaitinti orkaitę iki 240-250°C. Tešlą padalinti į 4 dalis, suformuoti apvalias bandeles ir kildinti apie 30 minučių. Iškočioti paplotėlius, sudėti juos ant kepimo skardos. Jų vidurį smarkiai įspausti pirštais, maždaug iki 5 mm storio lakšto, bet palikti maždaug 2 cm dydžio putlius kraštus. Paplotėlių vidurį dar pabadyti šakute, po to baplotėlius patepti kiaušinio plakiniu arba pašlakstyti vandeniu. Viršų pabarstyti juodgrūdėmis. Kepti apie 15 minučių.