2009 m. gegužės 4 d., pirmadienis

Pertrinta žaliųjų smidrų sriuba

Kaip rusai sako, "не было бы счастья...."... Taip ir su šita sriuba :) vienas neįvykęs projektukas, todėl atsidurė čia. Šiek tiek apie šparagus galima pasiskaityti čia :) Kad visiems būtų linksmiau, viską galima bus pamatyti nuotraukose :) Smidrus vadinsiu šparagais, nes taip mandriau :))))

Nuostabiai gražūs indai iš indų salono Scilis

Čia mažas produktų vaizdelis:


400 g smidrų
1 poras (tiksliau nedidelis gabaliukas)
2 - 3 bulvės
1 šaukštas sviesto
100 ml grietinėlės
lašelio aliejaus
druskos, baltųjjų pipirų, žiupsnelio cukraus

Sultiniui:
Vištienos nugarkaulis su sparneliais
ropinis svogūnas
morka
salieras
druska, pipirai

Pradėjau nuo sultinio. Padalinau vištą į dalis, tai, ko nenaudosiu iš karto sudėjau į maišelius, užrašiau (būtinai!!!!!) kas įdėta, kada įdėta (tik šiuo atveju su data ant maišelių truputuką cirkas išėjo :))))) Apie tai, kaip verdu sultinį parašiau čia :)

Smidrus nuploviau, nupjoviau apatinę dalį. Pagal taisykles žalieji šparagai nelupami,

bet apatine dalis šiek tiek nuvaloma, taip pat nuvalomi lapeliai. Supjausčiau.


Puode ištirpinau sviestą. Porą smulkiai supjausčiau. Pabarsčiau cukrumi ir pakepinau ant sviesto.

Į puodą supilaiu maždaug 1,3-1,5 l sultinio (geriau įpilti šiek tiek mažiau, ir po to praskiesti iki norimos konsistencijos, nei įpilti per daug ir po to virti dar bulvių, smidrų arba tirštinti miltais), įdėjau bulves, supjaustytas kubeliais. Paviriau kol bulvės beveik suminštėjo. Tada sudėjau smidrus.

Viriau 5 minutes, išėmiau viršūnėles.

Dar viriau kelias minutes, tada supyliau grietinėlę ir druską. Užvirinau.


Viską sutryniau trintuvu su ilguoju kotu.


Supyliau į lėkštes ir į kiekvieną įdėjau po 2 smidrų viršūnėles ir užlašinai kelis lašus vynuogių kauliukų aliejaus. Skanu :)

17 komentarų:

julė rašė...

mmm, mėgstu šparagus (smidrus? - taip ir nesupaisau, kaip ten jie vadinasi.), tik kad praėjusiais metais ieškojau -- sunkiai radau, o be to, ir brangūs pasitaikė. nejau lietuvoje ūkininkai neaugina?..

Indrė rašė...

Bent jau šaldytas šparagines pupeles tai labai mėgstu. O čia panašu? Ar šparagas ir šparaginė pupelė skiriasi? :>

Indrė rašė...

Aš bent maximoj mačiau, bet irgi įtariu nepigiai :/

Elžbieta rašė...

Julė, :) negirdėčiau, kad augintų... gal Evaldas augina, jis įvairių retų daikčiukų mėgėjas, bet nesu tikra... o kaina - joooooo... dėl pavadinimo - tai teisingai yra smidras :) aš šiaip... išdykauju :)))) čia galiu :))))

Indrė, :) oi, čia visisškai skirtingi daikčiukai :) būna prekybos centruose, dar yra viena vietelė... ten daug pigiau, jei būna, bet kai paskaičiuosi laiko sąnaudas ir benziną, tai irgi susimąstai, ar verta tik dėl šparagų važiuoti :)

Egle rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Egle rašė...

O, Dievulėliau! Cream of Asparagus buvo mano mylimiausia sriuba tą vasarą, kai teko dirbti JAV, mūsų šefui ji išeidavo nepaprastai skani, lengva, bet tokia, na, turtinga.. Seilės nubėgo tik.

Aš kaip ir Julė vis ieškau šparagų. Tik dar Maximoj nebuvau, nes didžiosios visos man nepakeliui, bet kai pamenu jų pernykštes ir užernykštes kainas, tai nelabai gera pasidaro. Elžbieta, išduok paslaptį - iš kur šparagai? :D Tik nesakyk, kad iš Maxės :D

P.S. Naujas fotikas?
P.P.S. Tooooobula sriubos lėkštė...

Beata Nicholson rašė...

Elzbieta mieloji, labai sezoniskai isstojote su sparagu/smidru sriuba... kiek jie kainuoja LT?
Tu Elzbieta zinai, kad esi mano pati pati megstamiausia LT maisto blogintoja, bet va is sparagu sriubai tai ash nepritariu, nes manau kad pernelyg taurus ir geras daiktas, kad butu sutrinamas i buzele.. taip kad man ranka nekiltu sriubos virt...ash jei susikaupsiu per artimiausias diena idesiu savo megstamiausia sparagu panaudojima...
geriausi linkejimai!

julė rašė...

o man jie skaniausi tiesiog lengvai lengvai pakepinti su sezamo sėklomis ir kokios aštriosios paprikos - šiuo atveju pritariu beatai, kad norisi mėgautis jų "grynumu". bet nepabandžiusi negaliu sakyti, manau, ir sriuba būtų tooooooobula.

esu valgiusi tik porą sykių - kai maksėj pigiau gaudavau, nes šiaip atrodo baugu už ryšulėlį sumokėti ar ne 10 litų ,)

ieškojau ir smidrų sėklų (?) , bet savo nuolatinėj sodo prekių parduotuvėj neradau, toliau ir nevažinėjau. kitąmet gal gal gal :}

Elžbieta rašė...

Oj, merginos :)aš jus myliu :) bet atėjau su krepšiu, surinkau pomidorus :))))
trumpa info: Palink bazėje (A.Paneriuose) 1 kg nekondicinių smidrų 13 lt. Bet reikia žinoti, ar tikrai jų ten yra.
Visiškai sutinku su jumis, kad smidrai geriausi su minimum pasispardymų, bet šie jau buvo praradę nekaltybę... kas žino, kas su jais atsitiko pakeliui į Lietuvą :) todėl be sąžinės graužaties juos sumaliau :)
IKI šparagai - 25 lt 1 kg, Maximoje - 14 lt ryšulėlis, atrodo 400 ar 450 g. Rimi bent jau šiuo metu neturi.

Eglė, fotikas tas pats... nors naujo tai labai noriu... ne dėl to kad šitas blogas, bet noriu veidrodinio, o lėkštė - iš parduotuvės Scilis.... kokių grožybių jie ten turi... OOOOO!!!!!!

Beata, brangioji, už tad šiandien lęšių sriubą valgau :)))))

Julytė, visiškai sutinku :) ir kad skaniausi smidrai tik pakepinti, ir kad sriuba tobula :)

Eligija rašė...

Kažkada mačiau laidą per LTV, kažkokią iš tų, ankstų šeštadienio rytą rodomų apie žemės ūkį, joje rodė, kad Lietuvos ūkinininkai dar tik mokosi auginti smidrus. ir kad gana sudėtingas tai procesas. Turbūt todėl jie tokie brangūs...

Egle rašė...

Elžbieta, kaip tik turiu klausimą dėl Scilio, ruošiaus rašyt jiem laišką, nes baisiai domina ar jie tik urmu prekiauja ar ten normali indų parduotuvė kaip kokia Žana ar Arkietė? A? Ir kaip kainos, nes savo puslapyje jie neskelbia, nesikandžioja baisiai?

Dėl smidrų, ačiū už info :) kažkaip toli iki tų A.Panerių...
Man jie skaniausi virti iki žiedelio, uždengtame puode, o žiedeliai pasitroškinę garuose ir valgyti dažant į skystą kiaušinį (žinau, žinau, ką galvojat...)

Jule, kažkas sakė, kad lyg ir Žaliajam centre jų buvo

Elžbieta rašė...

Eligija, Jūs teisi, atrodo, kas čia tokio... kiekvienam darželyje auga.. bet išties ten sudėtingos technologijos. Kažką girdėjau apie tai, kad Šiaulių rajone yra ekperimentinis ūkis, bet dabar suabėjojau... Gal ateityje ir bus jų daugiau :)

Eglė, Scilis - labai maloni parduotuvė :) kainos yra įvairios, bet prekės jų tikrai gražios, žvilgtelk į mano etiketę indai-Scilis, ten yra jų indai :) Yra prekių, kurias parduoda tik komplketais, bet yra ir tokių, kur galima gauti pavienius. Tikrai apsilankyk, jie dirba nuo 8,30 iki 18,00, bet ir šeštadienį irgi :) tik trumpiau :) Eglė, aš irgi su malonumu labai šviežią garintą smidrą padažyčiau į skystą kiaušinį... :)

zalia-varna rašė...

Neseniai savam miškely prie upės aptikau porą šparagų krūmų. Na ne krūmų, kelmelių gal labiau, bet nežinau, kaip kitaip pavadinti :) Išsikasiau vieną ir pasisodinau darže - gal ir prigis, o jei ne, bus proga į mišką dažniau nueiti. Turiu prisipažinti, pati neseniai sužinojau apie šią daržovę ir labai susidomėjau. Beje, seklos.lt puslapyje radau ir jų sėklų, tačiau rašoma, kad užauga tik po 3-jų metų nuo sėjos... Gal ir reikėtų pasisėti nes, kaip bebūtų keista, pirkti niekur nemačiau nei IKI, nei Maximoje, nei kur kitur.

Elžbieta rašė...

zalia-varna, šparagų būna ir maximoje ir iki, tik tiek, kad tai yra sezoninė daržovė, labai brangi, tad gauna nedaug :) Šiaip juos sudėtinga auginti, bet jeigu išeis - tai puiku :) Gal sudėtingiau yra auginti baltuosiu, nes tam, kad išsaugotų spalvą jie kažkaip dengiami, apkasami ir t.t. :) Bet... akys bijo, rankos daro :) Sėkmės auginime :)

zalia-varna rašė...

Ačiū ;) Jei nepavyks užiauginti, kaip jau sakiau - miške bent keli kelmai auga, bus ką apskainioti :))

Elžbieta rašė...

Tik gal aptverti reikia :) kad niekas nesikesintu :)))))

Arnas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.