2009 m. liepos 29 d., trečiadienis

Baklažanai kaip grybai


Internete jau senokai vaikšto panašūs baklažanai. Skirtingose vietose vis skirtingi. Na ir pas mane irgi bus kitokie. Šaldytuve verkė keli baklažanai, taip ir prašydamiesi suvalgomi. Nušluosčiau jiems ašaras...
Nušluostymui naudojau:

2 kiaušinius
2 svogūnus
1 šaukštą džiovintų grybų miltelių
2 šaukštus grietinės
aliejų
druską, pipirus
2 česnako skilteles
o baklažanų buvo 3

baklažanus supjausčiau nedideliais gabaliukais, užpiliau kiaušiniais, gerai išmaišiau ir palikau šaldytuve nakčiai. Iš ryto supjausčiau svogūnus ir pakepinau juos. Po to suberiau baklažanus ir pakepinau, bet gerai pakepinau, iki tokio žymaus rudumo. Suberiau grybų miltelius ir vėl kepinau. Poreikiui esant piliau po truputį vandens. Įberiau druskos, pipirų, sudėjau grietinę. Vėl patroškinau šiek tiek. Prieš baigiant įdėjau susmulkintus česnakus ir iš karto nukėliau nuo ugnies. Puiki užkandėlė, su šviežia duona - gera lengva vakarienė.

2009 m. liepos 28 d., antradienis

"Sausai" rauginti agurkai



Raugintų agurkų norisi visuomet tuoj pat, nedelsiant. Ir palaiminta būklė arba ugninis skystis čia ne prie ko. Šįkart noras irgi buvo toks pat staigus. Ir agurkai buvo. Tik nerauginti. Rusiškame kulinete skaičiau apie "sausą" agurkų rauginimą, bet padariau pagal save. Indėlis į Agurkų savaitę.

6 agurkai
1 nubrauktas šaukštas druskos
6 skiltelės česnakų
ryšulėlis krapų
1 maža aitrioji paprika

Agurkus nulupau, perpjovaiu per pusę, sudėjau į stiklainį ir subėriau druską, susmulkintus česnakus, supjaustytus krapus ir papriką. Po pusvalandžio šaldytuve agurkai jau buvo valgomi... :) e, atsiprašau... beveik suvalgyti )))) o savo mėgstamų bulvių salotų nespėjau nufotografuoti ))))

2009 m. liepos 26 d., sekmadienis

Vyšnios ir šokoladas. Tortas.



Liepa visuomet turtinga tortų. Bent jau taip pas mus viskas susklostė. Bet ne šiemet. Sesuo išvažiavo, mano draugei ne iki šventimų. O savo tortadienį paverciau pyragadieniu, nes i gamta nesinorejo vežtis tortų. Karšta :)))) Sugebu gi net ir visiškoje baloje rasti dieną, kai lietus ilsisi. Taip yra jau daug metų. Nors norėjau iškepti tortą bent jau sau, bet laiku neprisiruošiau, o dabar jau seniai po :))))

Šitas tortas - dovana vienam nerealiam, nuostabiam žmogui. Labai noriu, kad tortas jos šeimai patiktų :) Padariau savo mėgstamą Varškės sūrelį. Viršų papuošiau vyšniomis. Jos tokios aprasojusios... šaltos :) bet dengti želatina nesinorėjo...

2009 m. liepos 24 d., penktadienis

Spagečiai su lašiša

Kai nėra laiko, o valgyti norisi. Arba kai tingumas užeis. Nes šiam patiekalui reikia laiko tiek, kiek jo reikia išvirti makaronams.
Vyko didžioji šaldiklio inventorizacija. Sąraše atsirado kažkada sušaldytos uodegos. Jei taip galima pavadinti, nes tai buvo gana nemažai gabalai.

Taigi:
400 g spagečių
100 ml grietinėlės
~ 200 ml pieno
1 šaukštelis džiovintų pomidorų miltelių (galima pakeisti pasta)
džiovinti svogūnai, druska, pipirai
300 - 400 g lašišos

Išvirti makaronus. Kol jie verda į keptuvę supilti grietinėlę, pieną, pomidorų miltelius. Užvirinti. Sudėti supjaustytą kubeliais lašišą, suberti džiovintus svogūnus. Virti 5 - 7 minutes. Įberti druskos, pipirų. Padažą supilti ant makaronų. :)

2009 m. liepos 15 d., trečiadienis

Morengai vyšnių patale


Tik nepamanykite, kad aš tokia spartuolė, iš pat ryto įrašus dedu. Neeeee... čia kompas gudruolis taip padaro :) Mano duoklė vyšninei savaitei :) Net baisu pagalvoti, kas bus, kai rytoj pargabensiu ne vieną ir ne penkis kilogramus vyšnių.... beje, balkone dar didžiulis krepšys braškių, o ant viryklės puodai su persikų uogiene ir persikų-braškių-citrinų. Rytoj reikės išpilstyti... tai va. Įprasti vasaros darbai. A, pamiršau, dar šiandien keli litrai aviečių trintų su cukrumi nukeliavo į šaldiklį.
Toks desertas. Net labai ir labai skanus. Ypač morengų mylėtojams. Aš tokia nesu, bet su rūgščiomis vyšniomis buvo labai skanu :)

kiaušinių baltymai 2
miltelinis cukrus 50 g
pienas 500 ml
cukrus (šaukštas) 2
vanilės ankštis 1
vyšnios 500 g
vyšnių (uogų) užpiltinė 25 ml
šokoladas 50 g

Įpilti pieną į platų prikaistuvį. Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išskobti bukąja peilio puse. Sėklytes sudėti į pieną, įberti 1 šaukštą cukraus. Kaitinti ant mažos ugnies iki užvirimo. Baltymus išplakti su milteliniu cukrumi, kol pasidarys blizgi, ryškiai balta masė. Formuoti nedidelius kukulius dviem šaukštais ir atsargiai dėti į pieną. Virti 5 – 6 minutes nuolat vartant. Išvirusius morengus nuvarvinti ant sieto. Išimti vyšnių kauliukus. Uogas sutrinti smulkintuvu su cukrumi, supilti užpiltinę. Uogų tyrę supilti į taures, ant viršaus atsargiai dėti morengus. Puošti ištirpintu šokoladu.

2009 m. liepos 13 d., pirmadienis

Sūdytos citrinos II. Absoliutus gėris


Jau seniai žadėjau įkelti sūdytas citrinas. Tai labai įdomus ir kartu paprastas priedas įvairiems mėsos, paukštienos, žuvies patiekalams, salotoms. Pirmosios, greitos citrinos pagal Klaudiją Roden jau nuėjo į nebūtį. Šitos ortodoksalios, tokios teisingos ir tradicinės. Mano šaldytuve visuomet bus vietos šiam absoliučiam gėriui. Šiam skanėstui geriausiai tinka ekologiškos citrinos, bet kuo storesnė žievelė, tuo geriau.

Citrinos
Rūpi jūros druska (maždaug šaukštas citrinai + kažkiek druskos tiesiai į stiklainį)
švarus stiklainis
viskas :)

Citrinas krupoščiai nuplauti. 1/3 kiekio atidėti (jei paruošėtė 6, tai atidėti 2). Išplautas citrinas įpjauti kryžmai, taip, kaip gėlytė. Pjūvius pripildyti druskos. Citrinas sudėti į stiklainį, sluoksniuojant druska (tiesiog iš saujos kažkiek bėriau) paspaudžiant, kad tilptų kuo daugiau. Išspausti sultis iš atidėtų citrinų, supilti į stiklainį. uždengti. Ir palikti dviems dienoms kambario temperatūroje. Jei per tą laiką stiklainis nepripildys sučių, tada reikės dar išspausti sulčių ir supilti į stiklainį. Įdėti į šaldytuvą, laikas nuo laiko pakratyti, kad tirptų druska. Citrinas galima vartoti po trijų savaičių.

2009 m. liepos 6 d., pirmadienis

Braškių ir šokolado tortas

Kad būtų linksmiau įdedu tortuką. Na, "tortuku" jį sudėtinga pavadinti, nes sveria ~3 kg, kaip vieno aukšto tortui tai tikrai nemažai. Nieko naujo nesugalvojau, nes viduje - "Triufelis" pats triufeliškiausias :) Kaip visuomet lieku ištikima šokoladui :) Ir kad būtų "hliamuriškiau" - auksu pabarsčiau. Pasirodo, šiuo atveju "hliamuras" man patinka :) Braškės savo... braškės savo... Šaldiklis visas pripildytas, uogienės išvirtos... valgyti... uoj, jau nesinori :) nors tik dabar pajutau tikrą braškių skonį. O dar bus tų braškių.... ))))) Beje, pasakysiu tokį visiškai netinkamą dalyką. Ir perspėju, jei seksite šiuo pavyzdžiu, rizikuojate savo sveikata :)))) Valgau neplautas braškes... Tiesiai iš lysvės. Tokios - skanios :) plautos - ne :)


2009 m. liepos 3 d., penktadienis

Braškių tortas II


Duoklė sezonui. Jei jau turiu braškių, reikia daryti tortą. Juolab, kad mažoji gavo kvietimą į gimtadienį. Ar žinote, kas buvo Leninas. Ne? Ir nereikia. Buvo toks istorinis personažas. Kai kuriems net pasisekė būti jo anūkais :))) Tai va, buvo toks anekdotas, kai Leninas sakė žmonai, kad eina pas meilužę, o meilužei, kad eina pas žmoną, o pats eina dirbti, dirbti, dirbti. Taip ir aš. Vaiką į gimtadienį, vyrą kuo toliau :)))) , o pati prie kompo :) Tortiką nešu :) Sakė, kad skanus buvo :) bet ir dar dėl vienos priežasties. Kai apsilankymų statistikoje pasižiūriu, ko dažniausiai yra ieškoma, pasirodo braškių torto. Tiesiog neįtikėtina, daugiau du trečdaliai.... Žmonės, taigi yra ir daugiau skanių dalykų, nei braškių tortas :)))))) bet darau populistinius žingsnius, tad pateikiu braškių tortą :)



Bisvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
400 ml miltų
100 ml aliejaus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 citrinos sultys ir nutarkuota citrinos žievelė

Kremui:
500 ml pertrintų braškių
250 ml grietinėlės
500 ml braškinio jogurto
250 ml vandens
želatinos 2 l skysčio
cukraus

Baltam viršutiniam sluoksnii
400 ml jogurto
100 ml vandens
želatinos 0,5 l skysčio

Trintų su cukrumi braškių pertepimui

Sirupui:
vandens, cukraus, citrinos sulčių

Želė tortams (tortenguss), braškių, mėtų lapelių, šokolado

Biskvitą kepti dieną prieš surenkant tortą.
Kiašinius išplakti su cukrumi iki labai šviesių putų, supilti citrinos sultis,. suberti citrinos žievelę. Nuolat plakant supilti aliejų. Įberti miltus, persijuotus su kepimo milteliais. kepti 24 cm formoje, 190 C, apie 45 min. Patikrinti, ar biskvitas iškepęs mediniu pagaliuku. Iš pradžių aušinti formoje, po to - ant grotelių.

Kremui želatiną užpilti vandeniu, išrinkinti, ištirpinti, sumaišyti su jogurtu, o po to su braškių tyre. Kai pradės stingti, išplakti grietinėlę, sumaišyti abi mases.

Išvirti sirupą. (Šiam tortui išėjo 150 ml)

Formą iškloti popierine apykakle. Biskvitą supjaustyti į tris dalis. Vieną įdėti į formą, pašlakstyti sirupu, patepti braškių tyre ir užpilti kremu. Viską kartoti. Pastatyti į šaldytuvą kad sustingtų. Padaryti baltą želė ir ja užpilti viršutinį sluoksnį. Puošti braškėmis, mėtų lapeliais.