2010 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Mielinės Jerevano spurgos


Vienas iš labai ryškių Jerevano įspūdžių - spurgos. Keista? Bet jos yra neatsiejama Jerevano landšafto dalis. Tokia kaip dainuojantys fontanai, Matenadaranas, jaunojo vyno kvapas šalia konjako gamyklos arba kažkur tolumoje skęstantis debesyse Araratas. Jei paklastum jerevaniečio, kur parduodamos skaniausios spurgos, kiekvienas pasakys... bet kiekvienas pasakys savo mėgstamiausią vietą - ar tai būtų kavinė netoli konditerinio fabriko Grand Candy, arba buvęs Kirovo parkas, kur kažkada spurgas parduodavo neturintis vienos rankos Gevorgas... arba dar kokią nors. Kiek neįprastos formos - plokščios, tiprstančios burnoje, įdarytos plikytu kremu... tikras skanumėlis :)
Beieškodama recepto Samovare netyčia sukėliau spurgų kepimo flešmobą :))) kurio rezultatais ypatingai džiaugėsi mano vyras. O štai dukra yra kitokių, lenkiškų spurgų mėgėja, tad po Trijų Karalių iki pasninko teks kept, kept, kept būtent jas :)




20 g mielių
250 ml šilto vandens
0,5 kg miltų
50 g cukraus
1 trynys
50 ml aliejaus
50 ml degtinės
žiupsnelis druskos

Kremui:
1 trynys
2 šaukštai miltų su nedideliu kaupu
100 g cukraus
250 ml pieno
0,5 vanilės ankšties

0,5 ml aliejaus gruzdinimui
26 cm skersmens keptuvė gruzdinimui

Mieles ištrinti su 1 šaukštu cukraus, supilti vandenį ir 2-3 šaukštus miltų, kad gautųsi tirštesnė masė. Palikti 15 minučių, kad viršuje susidarytų "kepurėlė". Tuomet sudėti likusius produktus ir užminkyti tešlą, kol bus glotni ir nelips prie dubenelio sieneliu. Tešla bus kietoka. Palikti augti 45-50 minučių, kol paaugs dvigubai.

Kol tešla auga pagaminti kremą:
Trynį paplakti su 50 ml pieno, ir palaipsniui supilti į miltus nuolat plakant, kad nesusidarytų gumulėliai. Vanilės ankštį išskobti į pieną, taip pat į pieną suberti cukrų užvirinti. Verdantį sirupą supilti į trynio ir miltų masę ir pakitinti nuolat maišant kol masė sutirštės. Kremas turi būti tirštesnis, nes juo reikės įdaryti spurgas prieš kepant.

Tešlą iškočioti maždaug 0,7-0,8 cm storiu, išspausti apskritimus 10 cm skersmens. Į tešlos apskritimo viduriuką įdėti šaukštelį arba kiek daugiau kremo. Labai gerai užspausti, suformuoti paplotėlį ir palikti augti 10-15 minučių. Kepti spurgas ant vidutinės kaitros. Išimti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejus. Gausiai pabarstyti milteliniu cukrumi.

Recepto originalas

13 komentarų:

Viktorija rašė...

Niekada nebuvau Jerevane, bet šitų spurgų užsinorėjau vos tik pamačiusi :) Dabar belieka surasti laiko ir išsikepti :)

Sija Felt / Veltinis rašė...

mmm kaip skaniai :) suviliojo - gaminsiu nors dar nesu niekad bandžiusi spurgų gamint :)

Indrė rašė...

Spurgos totalus skonio gėris ir mano priešas :D šitų reiktų gamintis bent iš pusės normos, nes kai geras gaminys ne visad norisi dalintis :D

Elžbieta rašė...

Viktorija, jos tikrai vertos pastangų :) nors šiaip pagaminamos gana paprastai :)

Sija Felt - butent, reikia tik pabandyti :)

Indrė, och, kaip aš tave suprantu :) aš jau ir taip porcija perpus sumažinau :)

skaniai.lt rašė...

Na super, sakyčiau

Eglė rašė...

atrodo dieviškai skaniai :> na, kadangi varškės spurgytės nelabai nusisekė, tai dabar jau reikės bandyt šitas.. :))

Elžbieta rašė...

Vygantai, ir aš taip sakyčiau :)

Eglė, kad pasirinkti būtų lengviau, tuoj dar kitokių spurgų spurgtelėsiu :D

Sija Felt / Veltinis rašė...

Kątik išbandžiau - puikios spurgos, labai gerai pavyko, niam :)))) tačiau kai du valgytojai tai kiek jų daugokai gaunasi. užtat gal žinot ar galima iškildintas, suformuotas ir pasiruošusias kept spurgas užšaldyti ir prireikus kažkaip atšildžius iškepti? :)

Asta rašė...

Kažin, man pavyktų? Atrodo taip nerealiai, kad rankos pačios link virtuvės tiesas, bet kaip spurgų niekad negaminusiai, tai iššūkis nemenkas :)
Šiaip ar taip, atrodo nereaaaaliai! :))

Elžbieta rašė...

Sija Fetl, aha,nemažai jų gaunas :) o ir dar vienas minusas - kad pastovėjusios jau nebetokios skanios, kaip ir visos kitos mielinės spurgos...
kadangi pas mane valgytojų kiek daugiau, ir, kaip jaučiu, pajėgumai irgi kitokie :D :D :D tai dar neteko šaldyti. Bet manyčiau, kad tai visai gera idėja. Tik gal šaldytuve prieš tai atšildyti.

Asta, šiaip tos spurgos nėra kokios olimpinės žaidinės :) tešla labai paprasta, svarbu labai gerau užspausti kraštelius, kad kremas neišbėgtų. Ir tiek manau :) na ir aišku, stebėti aliejaus temperatūrą, nes jei bus žema - spurgos gers aliejų, o jei bus aukšta - degs. Tai va :) o akys bijo.... rankos daro :)

E rašė...

Elzbieta - FANTASTISKOS spurgos. Vakar kepiau dviguba porcija. Kone sprogom visi...

Anonimiškas rašė...

Hmmm, kai as tokia kepeja, tai man truksta info:( kaip formuoti, kad gautum toki grazu apvalu paploteli? Kiek laiko mazdaug kepti? Dabar kaip tik bandom, kazin kas gausis...panasu i kokdinus:)))

Anonimiškas rašė...

Oi, koldunus norejau parasyti:)tai kazkas gavosi:)skanu, ypac dar karstos...bet su tuo formavimu taip nieko gero ir nnesugalvojom