2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Velykoms. Kiaulienos sprandinė kepta aluje



Kaip jau daugelis girdėjo (skaitė, dalyvavo, matė) kovo pabaigoje Kulinarijos studijoje vyko alaus ir maisto derinimo vakarėlis, organizuotas Švyturio alaus. Apie jį rašė ir rodė Beata iš Braškių su pipirais, Jurga iš Savaitgalio rendez-vous, taip pat Popas iš Prisiminimų su iliustracijomis (beje, likau labai maloniai nustebinta jo atsiliepimais :) ačiū labai :), labai gailiuosi, kad kažkaip daugiau nepabendravom, bet gal bus dar tokių progų, trumpam užbėgo žaidimų aikštelė. Taip pat gamino ir ragavo Vyrai virtuvėje, meniu.lt. Švyturietės kartu su mumis liedamos prakaitą smulkino morkas. O vadovavo paradui šaunusis šefas Donatas Dabravolskas.

Tai va. Iš karto pasakysiu, kad alus nėra mano romano herojus, bet kadangi siela reikalavo pasižmonėti, ėjau. Ir, kaip toje Fielmann reklamoje, likau maloniai nustebinta, nors akinių man nepasiūlė. Nustebinta ne tik širdį (ir tiesiogine ir perkeltine prasme :D) glostančia prijuoste :) O taip... taip... prijuostė!!!! Vakaro atmosfera buvo puiki, ypač į pabaigą :) atsisveikinome kaip seni ir geri draugai, o pats vakaras man sukėlė mielų prisiminimų ir įkvepė idėjoms. Naujoms.

O čia senesni receptai su alumi:
Obuoliai alaus tešloje
Suomiška alaus duona su plutele

KIAULIENOS SPRANDINĖ KEPTA ALUJE



Apie prisiminimus... Seniai, seniai, kai didesnės dalies tinklaraštininkų tėvai dar net minčių neturėjo apie vaikus, mano mamytė, o ji buvo tikra mėsos gaminimo meistrė, kepdavo kiaulienos nugarinę aluje. Lyg šiol prisimenu tą nosį kutenantį kvapą ir neįtikėtino švelnumo ir išgryninto skonio mėsą, o praėjo tikrai daug metų... Todėl mano gaminta mėsa yra kiek kitokia. Ir vyniotinį ne pagal taisykles sukau, tiksliau visai nesukau. Bet. Tai mėsa, kuri šiemet tikrai bus ant mano Velykinio stalo. Ir truputį ūkiškų patarimų.

Svarbu: prieš pasirenkant šį receptą įvertinkite, ar tikrai norite visų šių riebalų, kiaulienų ir t.t.... ;P tai nėra nei lengvas, nei sveikas patiekalas.

~ 600-700 g kiaulienos sprandinės
5-6 skiltelės česnakų
1 šaukštelis juodųjų pipirų
1 šaukštas druskos
2 šaukštai aliejaus
10-12 džiovintų slyvų
6-7 riekelės šaltai rūkytų lašinukų arba šoninės
250 ml stipraus tamsaus alaus
porą šaukštų aliejaus arba sviesto kepimui

Labai nemėgstu plačių didelių riekių mėsos, todėl niekad nekepu visos sprandinės. Turėjau nemažą gabalą sprandinės, kažkur apie 1,5 kg.


Kadangi, kaip minėjau, man visiškai nesinorėjo didelio gabalo, tuomet aš perpjoviau sprandinę į dvi dalis išilgai - vieną didesnę, kitą - mažesnę. Didesnę dalį kol kas atidėjau, ką iš jos pagaminau, parodysiu už kelių dienų. Vą šitą apibrauktą ir sunaudosiu dabar.

Česnakus sutarkuoti ne smulkiausia tarka, bet tokia šiek tiek stambesne. Po to galima pagrūsti grūstuvėje kartu su druska, pipirais. Pabaigoje supilti aliejų ir išmaišyti. Šiuo mišiniu įtrinti sprandinę ir palikti nakčiai sandariai uždarytame inde. Kitą dieną ilgu ir plonu peiliu padaryti skylę per visą mėsos ilgį. Jei tokio ilgio peilio neturite, tuomet galima padaryti skylutes iš abiejų pusių, kad jos susitiktų.. o jei nesusitiks, reiškia, ne likimas... bet tai netrukdo prikimšti skyles džiovintų slyvų. Tiesiog vienoje vietoje gausis slyvų dvynukai.


Apvynioti mėsą šonine arba lašinukais. Ir čia reiketų viską surišti, bet, pasirodo, kad pribaigiau savo gerąją virvelę dar iki to... tai palikau taip, kaip yra.Bet joks geras darbas nelieka nenubaustas - paskui man sprandinė pareiškė pretenzijas - tiesmukiškai išsižiojo...


Orkaitę įkaitinti iki 190 °C. Kepimo skardelę (bet ne plokščią, o gilesnę) iškloti kepimo popieriumi, įpilti aliejaus arba įdėti sviesto ir įdėti mėsą šonine į viršų. Kepti 15 minučių ir pradėti po truputį pilti alų - per 4-5 kartus. Šiuo atveju svarbu, kad mėsa ne virtų aluje, bet kad alaus būtų tiek, kad kartu su sultimis sudarytų tokią labai apetitišką terpę mėsai kepti. Stengtis dažnai palaistyti mėsą susidariusiomis kepimo sultimis. Kepti valandą arba kokias 70 min. Bet visą laiką laistyti. Kai mėsa bus visiškai minkšta, išimti ir uždengus folija leisti "pailsėti" 10-15 minučių. Po to atšaldyti. Aš nešaldžiau, pjausčiau dar karštą nėsą, todėl jos neįmanoma buvo normaliai atpjauti... bet už tai matosi, kokia ji sultinga :) Na ir aišku, kitą kartą, aš būtinai stipriai aprišiu mėsą prieš kepant.