2009 m. balandžio 18 d., šeštadienis

Citrusinis keksas su glajumi ir cukatomis



Šiandien namuose atsirado apelsinų perteklius. Pas mus kartais taip būna - nėra, nėra... staiga nepriklausomai vienas nuo kito mes su vyru atitempiame namo tą patį... Taip atsitiko ir šį kartą. Todėl visos pajėgos buvo nukreiptos į apelsinų utilizaciją :) Užsimaniau kvapnaus, puraus ir skanaus kažko... ir tam kažkam reikėjo:

120 g sviesto
120 g cukraus
4 kiaušiniai
50 ml aliejaus
50 ml apelsinų (citrinų) sulčių
1 šaukštas tarkuotos citrinų(apelsinų) žievelės
350 ml miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių

sirupui
50 ml apelsinų (citrinų) sulčių
15 ml romo

glajui
150 ml cukraus pudros
15 g sviesto
15 ml citrinos sulčių

Minkštą sviestą plakti su cukrumi iki purios masės, po to po vieną įmušti kiaušinius, vis papalkant. Supilti aliejų, įberti žievelę, veiksmai nesikeičia - plakame, sultis - plakame, miltus persijoti su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišyti į sviestio-kiaušinių masę. Keksinę formą (pas mane stačiakampė 10 x 20 cm) iškloti kepimo popieriumi, kepti 180 C apie 45 - 50 min. Patikrinti mediniu pagaliuku. Keksą ataušinti ant grotelių.


Ataušušį keksą subadyti mediniu pagaliuku, apšlakstyti sirupu. Glajui cukraus pudrą išsukti su sviestu ir sultimis, truputį pašildyti ir aplieti keksą. Pabarstyti cukrintomis apelsinų arba citrinų žievelėmis* :)

jas darau tiesiog labai plonai supjausčius  žievelę ir užpylus cukrumi. Laikau mažame stiklainėlyje šaldytuve. Laikas nuo laiko papildau. Kepiniams - pats tas :)