2009 m. balandžio 8 d., trečiadienis

Velykoms. Saldainiai "Paukščių pienas"

Tradicijų sergėtojai vargiai ar pritars, kad tai įprastas Velykoms desertas :) O aš sakysiu, kad labai netgi tinka :) Juk skirtas paukščiams :) tikriems pavasariniams ženklams.... Aš mėgstu tradicijas, bet kartu mėgstu ir išdykauti...

2 baltymų
100 g cukraus
vandens sudrėkinti cukrui
5 g želatinos
citrinos rūgšties
30 g sviesto
30 g kondensuoto pieno su cukrumi

200 g šokolado

Želatiną užpilti 20 ml vandens ir palikti išbrinkinti.
Sirupas (iš vandens ir cukraus) verdamas kaip nurodyta čia.
Užpylus cukrų vandeniu, ištirpinti jį kaitinant ant labai mažos ugnies. Kai sirupas pradeda virti, susidaro smulkūs burbuliukai ir putos.Verdančio sirupo maišyti negalima. Drėgnu teptuku apvalyti susidariusius cukraus kristalus nuo puodo sienelių.Virti nemaišant, kol sirupo temperatūra pasieks 116–118 °C.
Jei nėra specialaus termometro, galima kitu būdu patikrinti, ar sirupas išviręs. Į vandenį su ledukais įpilti ¼ arbat. šaukštelio sirupo. Vandenyje iš sirupo susidaro minkštas kamuoliukas, jį paspaudus pirštais kiek keičiasi jo forma. Sirupą nukaisti nuo ugnies, į išvirtą sirupą supilti želatiną, masės tūris padidės, bet po kelių sekundžių sukris.
Išplakti kiaušinio baltymus iki putų ir visą laiką plakant supilti verdantį sirupą su želatiną. Pilti tarp plakimo šluotelės ir plakimo indo krašto. Įberti citrinos rūgšties. Visą laiką plakti. Atskirai gerai išmaišyti sviestą su kondensuotu pienu. Kai baltymų masė truputį praauš, įdėti sviestinį kremą ir plakti, kol galutinai atauš. Pastabos

Masę supilti į stačiakampę formą 20 x 20 cm, išklotą maistine plėvele. Stingdyti šaldytuve min. 8 valandas. Šokoladą ištirpinti, praaušinti. Svarbu, kad jis nebūtų šiltas, kad neištirptų paukščių pienas. Paukščių pieną supjaustyti stačiakampiais gabaliukais ir glazuruoti šokoladu. Sustingdyti.