2009 m. balandžio 22 d., trečiadienis
Tortas "Citrusinis malonumas"
Nebūsiu originali. Labai gerai žinomas tortas. Bet ir dabar populiarus mano draugų ir pažįstamų tarpe :)
CITRUSINIS MALONUMAS
Biskvitas
4 kiaušiniai
150 g cukraus
100 g miltų
nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
vienos citinos sultys ir nutarkuota žievelė
Sirupas biskvitui
vienos citrinos sultys
vieno apelsino sultys
vienas šaukštas c.pudros
50 ml balto vyno
Kremui
2 vidutinio dydžio citrinų i 2 vidutinių apelsinų sultys ir nutarkuota žievelė
4 tryniai
1 kiausinis
pusė stiklinės cukraus
60 g sviesto
250 ml plakamosios grietinėlės
1 pakelis persikų arba citrinų žėle
5 puselės persikų sirupe
100 g maskarponės sūrio
1 šaukštas c.pudros
Biskvitą iškepti dieną prieš. Išplakti baltymus iki standžių putų, palaipsniui įberti cukrų, po to supilti trynius, citrinos žievelę ir sultys. Baigti plakti ir suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Kepti 170 C apie 50 min. forma - 22 cm. Ataušinti ant grotelių, perpjauti į 3 dalis.
Kurdas - trynius, kiaušinį, cukrų ir citrusų sultis ir žievelę virti vandens vonelėje (puodas įstatomas į kitą, didesnį puodą su verdančiu vandeniu) kol sutirštės. Nuimti nuo vonelės, įdėti sviestą ir išmaišyti. Atvėsinti. Išplakti grietinelę, atsargiai sujungti su kurdu.
Želę užpilti vandeniu(0,5 l) kad išbrinktų . Po to ištirpinti ir palikti, kad apstingtų (nevisiškai!!!!)
Formą iškloti kepimo popieriumi - dugną ir šonus. Į formą sudėti pirmą biskvito sluoksnį, truputį sudrėkinti (smarkiai nešlakstyti, nes bus ištyžęs, kitus sluoksnius galima daugiau - kaip patinka). Pertepti kremu. Viršuje turi būti biskvito sluoksnis perpjauta puse - ne biskvito viršus, ne dugnas). Ant jo išpilti truputėį žele tirpalo. Bet tirpalas turi būti neskystas, nes įsigers į biskvitą. Toks skysto medaus konsistencijos. Išdėlioti persikus. Tortą palikti nakčiai šaldytuve
Išimti iš formos. Maskarponę ištrinti su c.pudra, gautu kremu išlyginti šonus.