2009 m. balandžio 22 d., trečiadienis

Tortas "Citrusinis malonumas"


Nebūsiu originali. Labai gerai žinomas tortas. Bet ir dabar populiarus mano draugų ir pažįstamų tarpe :)

CITRUSINIS MALONUMAS

Biskvitas
4 kiaušiniai
150 g cukraus
100 g miltų
nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
vienos citinos sultys ir nutarkuota žievelė

Sirupas biskvitui
vienos citrinos sultys
vieno apelsino sultys
vienas šaukštas c.pudros
50 ml balto vyno

Kremui
2 vidutinio dydžio citrinų i 2 vidutinių apelsinų sultys ir nutarkuota žievelė
4 tryniai
1 kiausinis
pusė stiklinės cukraus
60 g sviesto
250 ml plakamosios grietinėlės

1 pakelis persikų arba citrinų žėle
5 puselės persikų sirupe

100 g maskarponės sūrio
1 šaukštas c.pudros

Biskvitą iškepti dieną prieš. Išplakti baltymus iki standžių putų, palaipsniui įberti cukrų, po to supilti trynius, citrinos žievelę ir sultys. Baigti plakti ir suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Kepti 170 C apie 50 min. forma - 22 cm. Ataušinti ant grotelių, perpjauti į 3 dalis.

Kurdas - trynius, kiaušinį, cukrų ir citrusų sultis ir žievelę virti vandens vonelėje (puodas įstatomas į kitą, didesnį puodą su verdančiu vandeniu) kol sutirštės. Nuimti nuo vonelės, įdėti sviestą ir išmaišyti. Atvėsinti. Išplakti grietinelę, atsargiai sujungti su kurdu.

Želę užpilti vandeniu(0,5 l) kad išbrinktų . Po to ištirpinti ir palikti, kad apstingtų (nevisiškai!!!!)

Formą iškloti kepimo popieriumi - dugną ir šonus. Į formą sudėti pirmą biskvito sluoksnį, truputį sudrėkinti (smarkiai nešlakstyti, nes bus ištyžęs, kitus sluoksnius galima daugiau - kaip patinka). Pertepti kremu. Viršuje turi būti biskvito sluoksnis perpjauta puse - ne biskvito viršus, ne dugnas). Ant jo išpilti truputėį žele tirpalo. Bet tirpalas turi būti neskystas, nes įsigers į biskvitą. Toks skysto medaus konsistencijos. Išdėlioti persikus. Tortą palikti nakčiai šaldytuve
Išimti iš formos. Maskarponę ištrinti su c.pudra, gautu kremu išlyginti šonus.

11 komentarų:

bea rašė...

Nuostabiai padaryta gėlė.. tokia tobulai lygi. Šaunuolė.
beje kepiau tavo citrusinį keksą, dėkoju už receptą :). Parašiau apie tai savo blog'e.

Elžbieta rašė...

Ačiū Tau, Beata :) Oi, tada lėkiu pas Tave į svečius :)

rusvaplaukė rašė...

šitas nusižiūrėtas mano jau tūkstančius metų.. tik gaila, kad nėr tų progų tortams kepti! ak!
o gėlės gražumas tai tikrai --- neišpasakytas.

Elžbieta rašė...

na jau, na jau :)))) Julyt... o be progos? :) Arba proga suvalgyti tortą :)
ačiū Tau labai :)

rusvaplaukė rašė...

pasirodo, senelio gimtadienis šį savaitgalį - tai citrusinis malonumas šaldytuve laukia kelionės alytun. tiesa, taip kruopščiai nepuošiau (vis dėlto paskutinės minutės užsakymas ,D), tiesiog užterlinau gritinėle ir švelniąja varške.
užtat kremo prisiragavau bei biskvito, ir labai gardu, toks gaivutis. valio. :}

julė rašė...

tai štai - kaip ir tikėtasi, atsiliepimai patys pačiausi, patys pačiausi. gaminsiu tikrai tikrai dar - nesudėtingas, o žiauriai skanus; toks vasariškas, be to, - kai ko gaivaus noris.

Elžbieta rašė...

Julytė, tai tada aš žiauriai patenkinta :) ačiū ir Tau :)

Jūratė rašė...

Dabar mano taikinyje - šis tortas. Mamos gimtadieniui. :) Tik noriu paklausti apie kurdo gaminimą: kiaušinius ir cukrų, spėju, reikia išmaišyti prieš verdant? Ar gerai išplakti? Ar labai turi sutirštėti? Niekada to nedariau, tai neįsivaizduoju...

Elžbieta rašė...

Jūratė, pirmiausia sumaišyti trynius su cukrumi, o po to supilti citrinos sultis ir viską reikia maišyti ant vandens vonelės kol sutirštės :) sudėti sviestą, atvesinti, o po to sumaišyti su išplkta grietinėle. Kremai gaunasi toks labai minkštas, bet kai susigeria, tai viskas labai gerai iseina :)

Jūratė rašė...

Kepiau, lipdžiau - viskas pavyko kuo puikiausiai. Tik man niekaip nepavyko maskarponės užtepti, nes tortas buvo už ją minkštesnis, tad sumaišiau ją su plakta grietinėle ir tada aptepiau. :)
Labai skanus gaivus tortas. Ačiū. :)

Elžbieta rašė...

Jūratė, labai džiaugiuosi, kad tortas patiko ) del to tepimo maskarpone... gal aš neparasiau svarbaus momento... kad nebūtų maskarpone is saldytuvo tiesiai,. Bet labai gerai, kad nepasimetei ir viskas puikiai pavyko galiausiai :)