2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

Karamelizuotas baltojo šokolado kremas (crème brûlée)

Tegyvuoja crème brûlée! Pagaliau! Savo bloge parašysiu taip, kaip negaliu parašyti kitur (nes kitur būtų sankcijų :)))). Crème brûlée!!!!! O atskirai dar papuškuosiu dėl kalbininkų reikalavimų kulinarinei terminologijai... rrrrr....
Gruodžio mėnesio Kepėjų be stabdžių iššūkis - nuostabus desertas. Pasirinkau ne klasikinį receptą, o kitokį, tad ir rezultatas kiek skiriasi. Šis receptas iš žinomos visame pasaulyje Le Cordon Bleu kulinarinės akademijos išleistos knygos "Šokoladas" iš "Namų kolekcijos" serijos (beje, neužilgo pasirodysiančios lietuvių kalba).

Kuo mane suviliojo šis receptas? Gal tuo, kad nereikia jungti orkaitės :) (Vėl pradedu rimtai galvoti apie blogo pervardijimą į tinginės užrašus :))) ) Arba padidintu baltojo šokolado kiekiu namuose... O gal ypatingais sentimentais šiai knygai... net nežinau :)

400 ml plakamosios grietinėlės
1 vanilės lazdelė
130 g geros kokybės baltojo šokolado
6 tryniai
80 g cukraus

Grietinėlę supilti į vidutinio dydžio prikaistuvį. Aštriu peiliu įpjauti vanilės lazdelę ir peilio bukąja puse išgramdyti sėklytes. Lazdelę ir sėklytes sudėti į grietinėlę ir kaitinti ant labai mažos ugnies, kol užvirs. Nukaisti nuo ugnies.
Šokoladą įdėti į dubenėlį. Mažame puode užvirinti vandens. Nukaisti nuo ugnies ir dubenėlį su šokoladu pastatyti ant puodo taip, kad dubenėlio apačia nesiektų vandens. Šokoladas palaipsniui ištirps. Dubenėlį nuimti nuo puodo. Į šokoladą įmaišyti trynius ir supilti karštą grietinėlę.
Mišinį perpilti į švarų puodą ir vėl kaitinti ant mažos ugnies, nuolat maišant mediniu šaukštu. Kaitinti, kol masė sutirštės ir nedribs nuo šaukšto. Nukaisti ir perkošti per smulkų sietą. Kremą perpilti į šešias formeles (8x4 cm, 120 ml talpos) ir palikti kelioms valandoms arba nakčiai šaldytuve.
Prieš patiekiant pabarstyti kremą cukrumi ir apkepti orkaitėje po įkaitinta kepsninės spirale, kol išsilydys cukrus. Patiekti atšaldytą.




Barsčiau ruduoju cukrumi, nes baltasis šokoladas yra l.saldus, o rudojo cukraus karamėlė turi pikantiškumo. Gerai nusprendžiau, šaunuolė :) Šio kremo tekstūra yra kiek kitokia, nei įprastinė. Nepasakyčiau, kad nustelbė mane skoniu, bet tai dėl baltojo šokolado. Kurio nemėgstu. Bet pagaminau :))))) Tuoj vyrai pasakys - moteriška logika :)))) sutinku, juk aš tikrai ne vyras. O svečiams ir mano vyrui patiko. Šį crème brûlée gaminau ne ramekinuose, bet paprastuose puodeliuose. Ramekinų nebuvimas netrukdys pagaminti crème brûlée klasikiniu būdu - vandens vonelėje orkaitėje. Tai puikiausiai galima padaryti ir be ramekinų - puodeliuose, padažinėse, mažuose bliudeliuose. Kaip nebūtų keista, bet paprasti kavos puodeliai atlaiko ne tik virimą vandens vonelėje, bet ir tiesioginį kepimą.

13 komentarų:

megat rašė...

  I think your blog is really interesting ... especially this post :)

Egle rašė...

Va čia tai Crème brûlée!!
Gaila, kad negalima paragauti tiesiai i6 ekrano.. :)

Elžbieta rašė...

To megat
O, I'm really surprised... Thanks a lot :)

Eglei
Ačiū labai :) Tai tikras malonumas baltojo šokolado mėgėjams.

Monkey rašė...

Plutelė graži... Tik va tokiu būdu kiaušai skaitosi dar žali, ar ar jau nebe. Kai vakar suvalgiau savąjį desertą irgi apie tą patį pagalvojau. Bet jau šaukštai po pietų buvo :)

Elžbieta rašė...

:) Kad nebūtų salmoneliozės kiaušinius reikia kaitinti ne trumpiau nei penkiolika minučių, palaikant vidinę produkto t-rą ne zemesne 65 C laipsnių. Man iškilo klausimų, kai pradėjau lemon kurdą daryti. Tada pamatavau t-rą, buvo 82 C. Temperatūros užtenka, tik reikia laiką sureguliuoti. Kokios vidinės t-ros pasiekiama orkaitėje net nežinau. Dažniausiai užsimerkiu. Čia tai termiškas apdorojimas yra, o tiramisu?

Forelle rašė...

Plutelė tikrai labai graži, man dar treniruotis ir treniruotis, o šį receptą išbandysiu jau greitai, taip skaniai atrodo.

Elžbieta rašė...

Džiaugiuosi, kad plutelė patinka :) Svarbus yra atstumo tarp liepsnos ir deginamo pavišiaus bei liepsnos stiprumo atitaikymas. Aišku, turint omeny, koks cukrus naudojamas plutelei - pudra, smulkus, rudasis. Šitas receptas tikrai geras, ir iš viso man patinka Le Cordon Bleu knygose pateikti receptai - labai paprastai išdėstyta, nurodytas sudetingumas, gaminimo laikas.

Monkey rašė...

Nėščiųjų vadovuose rašoma, kad creme brulee galima valgyti, o tiramisu ne. Man net neatėjo į galvą pamatuoti temperatūros, pagalvojau tik suvalgius. Manykim, kad viskas gerai, kitaip šito komentaro čia nerašyčiau :D

O knyga sudominai. Einu paieškoti, kol svaro kursas toks, kaip dabar, labai apsimoka iš amazon pirkti :)

rusvaplaukė rašė...

pritarsiu anksčiau pasisakiusioms - labai daili plutelė, tokia "pati ta" - maniškė dėl neįgudimo truputį juodoka buvo.

rūtuliukas rašė...

puikumėlis :) džiaugiuos, kad viskas pavyko!

Elžbieta rašė...

To Monkey - išties negalima, nes tiramisu sudėtyje žali kiaušiniai. Siūlau pasidomėti ne tik šia knyga, bet ir visa serija. Ji nedidukė, bet tikrai protinga :)

To rusvaplaukė - ačiū-ačiū :) Taip, reikia labai gerai atitaikyti atstumą tarp degiklio ir kremo paviršiaus, pajausti, bet tai niekis, viskas išeis :)

To rūtuliukas - malonu :) O kaip džaiugėsi mano crème brûlée mėgėjai :)))) jiems tai buvo gerai... Matomai ilgam atsivalgė :))))

Anonimiškas rašė...

skaniai skamba

Elžbieta rašė...

To anonimiškas. Tai ne tik skamba :)