2009 m. sausio 31 d., šeštadienis

Riešutiniai pyragaičiai su kava

Labai paprasti, labai nostalgiški, tokie tikri pyragaičiai su tikru sviestiniu kremu.... Dabar tokie nebemadingi, bet kažkas man kužda, kad tai, kas skanu, dingti negali. Šį receptą atvežiau iš Armėnijos, juo pasidalino mano vyro brolienė Gohar, puiki kulinarė, nepaprastai skaniai gaminanti maistą.

Kavos savaitei tinka!
Tešlai:
120 g sviesto
100 g cukraus
3 kiaušiniai
100 g grietinės
1 st. smulkiai kapotų riešutų
1,5 st miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio druskos

Kremui:
150 g minkšto sviesto
200 ml sutirštinto pieno su cukrumi
50 ml brendžio
Pašlakstymui:
150 ml pieno
1 šaukštelis malto kardamono

Pabarstymui:
2 - 3 šaukštai smulkiai maltos (labai smulkiai :) kavos


Sviestą ištrinti su cukrumi ir druska, po vieną supilti kiaušinius, po to po šaukštą - grietinę. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir riešutais, o po to sumaišyti su sviesto-kiaušinių mase. tešlą sukrėsti ant skardos, uždengtos kepimo popieriumi. Kepti 180 C apie 20 minučių.

Kremui sviestą plakti, kol pašviesės. Po šaukštą pilti sutirštintą pieną ir brendį ir plakti iki purios masės.

Tešlos lakštą perpjauti į dvi dalis, kremą padalinti į dvi dalis, pieną sumaišyti su kardamonu. Vieną lakštą pašlakstyti pienu, patepti kremu ir pabarstyti persijota per sietelį kava. Uždengti kitu lakštu, pašlakstyti likusiu pienu, išlyginti likusį kremą ir pabarstyti storu kavos sluoksniu. Palikti mažiausiai valandai kad susigertų ir supjaustyti stačiakampiais pyragaičiais

11 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

kaip gražu.. iš pirmo žvilgsnio pasirodė, jog čia truputį kitokių proporcijų tiramisu :) aaa, kaip norėčiau dabar prie arbatos.
liūdna tik, kad mano šeimyna sviestinių kremų nemėgsta - tai ir neturiu progos juos išbandyti. bet šiuose pyragaičiuose jo tiek nedaug - gal įtikinsiu, kad "ne ne, tikrai viskas bus gerai" :)

Elžbieta rašė...

Ačiū :)
Joooo.... riebus daiktas, bet kažkaip nesijaučia, o ir dviejų gabaliukų nesuvalgysi. Už tad labai maloniai skoniai persipyna - kardamonas, riešutai, kava. Tai prie arbatos šaltą žiemos dieną kaip tik :) Armėniški saldumynai (ir autentiški ir prigiję) visi ir riebūs ir saldūs. Taip jau yra. :)

Vilma rašė...

Žinau, kad tai nesveika, figūrai ne į naudą ir seniai nebemadinga, bet man tokie labai saldūs, labai riebūs ir labai viliojantys kepiniai yra patys skaniausi! :) Negaliu savęs apgaudinėti želėmis, vaisiais ar beriebiais biskvitais - labai skanu, bet tik ne tada kai tikrai noriu "kažko SKANAUS" :-)

Elžbieta rašė...

Išties nesveika :) Bet. Ar yra nors vienas daiktas skanus ir sveikas? Gal tik morka :))))) Manau, kad žiemai tokie saldumynai kartas nuo karto labai netgi tinka :) Bet biskvitų ir putėsių neatsisakysiu vasarą :) Gal greitu laiku dar viena "nesveiką... labai nesveiką" tortą įdėsiu :) Vilma, specialiai tau -/-@ :)

Vilma rašė...

Oi, ačiū labai! :) Jaučiuosi pamaloninta ir nekantriai laukiu. ;)

Anonimiškas rašė...

Tokie su tortai ar pyragaičiai su sviestiniais kremais man irgi patys pačiausi. Visokie a la dietiniai ar su kremais iš pakelių manes nežavi. greitai bus mošos gimtadienis, tai manau, kepsiu šituos pyragaičius jai. O tą nesveiką tortą įdėk kuo greičiau. Nes greitu laiku bus mano mošos (vajė, kai ji nemėgsta to žodžio, nors man kaip tik gražu:) ) gimtadienis. tai iškepčiau. beje, kokie riešutai geriausia tiktų į biskvitą? Pakepinti žemės riešutai tiktų? Vis tik krizė, o jie visai nebrangūs. Ar geriau kokių lazdyno riešutų dėti?
Monikutė

Anonimiškas rašė...

Strigo čia man tas komentaras, tai žiūriu kai ką ir po du kartus parašiau :)))

Elžbieta rašė...

Vilma, teks truputį palaukti :) iki vasario vidurio - nauji gimtadieniai artėja, tada kepsiu :) bus galimybė nufotografuoti :)

Monikutė, labai malonu čia Tave matyti :)
Moša... Nu va... o aš broliene vadinu :)))) Į lakštus dėjau migdolus. Beje, Norfoje migdolų kg - 19,90. Be galo, be galo maloni kaina :) Taip tiesą pasakius, tai aš nemėgstu žemės riešutų... tad niekur jų ir nededu. Originale - graikiniai turėtų būti, bet man ir su migdolais labai tiko. Torčiukas bus :) bet jis toks truputį pastangų reikalaujantis :)

Asta rašė...

Man kažkaip ne taip gavosi kaip turėjo būti. Įtariu, kad miltų per daug įdėjau (paprasčiau būna kai receptuose įrašyta gramais kiek dėti o ne stiklinėmis:)) ir per mažai kepimo miltelių. Ir dar kremą dėjau ant dar šilto biskvito. Bet vis tiek buvo labai skanu.

Elžbieta rašė...

Asta, šaunu, kas buvo skanu :) Na va... o man taip patogu, kai turiu matavimo puodelius... :) svarstyklės dabar daugiau ilsisi :)

Anonimiškas rašė...

Komentuosiu ne tik si resepta, bet viska ka Jus cia idejote. Mano nuomone- virimas tai menas. Man tai vienas nuostabiausiu menu. Gali nesuprasti paveikslo ar skulpturos- bet pamates ir paragaves maista visada suprasi prasme kulinarinio kurinio. As turiu begalias knygu, begalias receptu, is skirtingu saliu, dievinu virima- bet tik kaip hobby(nenoriu kad nuo perdeto darbo mirtu malonumas) ir vistiek cia uzsukusi likau suzaveta. Tikru tikriausias menas! Skonis, isvaizda, aprasymai- viskas 10balu... nepakartojama!