2009 m. sausio 2 d., penktadienis

Matnakaš



Pradėti blogą įrašu apie duoną kiek simboliška, ar ne? Mėgstu šią duoną. Kai prieš šešis metus pirmąkart paragavau matnakašą Armėnijoje, negalvojau, kad kepsiu jį namuose. Bet kepu ir man labai patinka. Ypač šiandien, kai po švenčių namuose neliko duonos, o į parduotuvę eiti tiesiog tingėjau. Kol atsibudo dukra, namuose jau kvepėjo kepančia duona...


Dviems papločiams:

400 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
1 šaukštelis cukraus
1 nubrauktas šaukštas druskos
~550 g miltų (550 D)
30 ml alyvuogių aliejaus + aliejus popieriaus patepimui

Patepimui:
50 ml stiprios saldžios arbatos

Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, paminkyti ir palikti vėl augti 30 - 40 minučių. Skardą užkloti kepimo popieriumi, jį patepti aliejumi. Iš tešlos suformuoti du ovalius paplotėlius, rankomis įspausti "rėmelį", viduryje irgi įspausti kelias linijas. Palikti augti.

Kepti 25 minutes iki 200C įkaitintoje orkaitėje. Tik ištrauktą iš orkaitės matnakašą patepti arbata.

4 komentarai:

Virga rašė...

Vis kepu ir kepu, ir niekaip atsivalgyti negalim :)) labai skanu

Elžbieta rašė...

Virga, kaip smagu, kad patinka :) Tai išties labai skanu duona :)

Virga rašė...

Tik bėda užpuolė... iš pradžių mielių tirpalas suputodavo 'kaip ant mielių' :) na o dabar, neputoja nors tu ką. tai dabar atidarau arbatinį garuojantį, ant jo pastatau tirpalą ir tada jau gerai. Kažkokios lepios mielės pas mane pasidarė :) Kaži kame reikalas?...

Asta rašė...

Labai skani duona. Tik klausimas - ar galima ją kepti tik su kvietiniais miltais ar galima ir su rupiais kvietiniais, ruginiais miltais?