2009 m. kovo 22 d., sekmadienis

JOULULEIPA - suomiška kalėdinė duona

Žinau. Žinau, kad nuotrauka nefokusuota. Na ir kas. Peržiūrėjus 50 nuotraukų, nei viena manęs tiek neužkabino. Ne dėl to, kad visos prastos, tiesiog ši duona man yra tokia - tolima, geidžiama, mįslinga, nepaprasta. Labai ilgai ieškojau recepto. Metus. Lygiai. Nors to priėmimo metu buvo patiekiama ir fua gra, ir austrių, net karvelių triufelių padaže, bet nė vienas patiekalas man nepadarė tokio įspūdžio, kaip kepta restorane duona. Tai nėra tikslus tos duonos skonis, verčiau tai mano asociacija. Todėl ir tokia nuotrauka - labiau nuotaika, nei paveiksliukas :) Taigi, kaip visuomet, receptas iš Carina-forum.com. Bet jau su mano smulkiais pakeitimais :) Yra vienas niuansas. Reiktų stipresnių kvietinių miltų arba papildomai pridėti glitimo (bet mačiau pas mus tik dideliais išfasavimas), tad duonytė paplaukusi. Papildomi miltai davė tik purios struktūros pakeitimą, tad reiktų keisti ne kiekį, o kokybę :) Kas nekeičia to fakto, kad šeštadienį, nepaisant daugybės įvairių kepinių pasirinkimo, būtent ji dingo nuo stalo pirma. Ir buvo nė vienas kepaliukas :)

Raugas

  • 1 šaukštelis 9 proc. acto
  • 350 ml karšto vandens
  • 400 ml ruginių miltų
Užvirinti vandenį. Nukaisti ir palikti 5 - 7 minutėms. Įpilti actą, sumaišyti ir palaipsniui pilti miltus. Viską kruopščiai sumaišyti, uždengti ir palikti šiltoje vietoje mažiausiai 12 valandų.
  • 25 ml vandens
  • 20 g šviežių mielių
  • 3 šaukštai medaus (galima mažiau)
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 šaukštelis malto kardamono
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis trinto muškato riešuto
  • 1 šaukštelis druskos
  • 300 ml ruginių miltų
  • 300 ml pirmosios rūšies kvietinių miltų
Patepimui:
  • 1 šauktas vandens,
  • 1/2 šaukšto medaus,
  • 1 šaukštelis jūros druskos
Mieles ištirpinti vandenyje, pridėjus šaukštelį medaus. Palikti, kol viršuje susidarys putos. Tada viską kartu sumaišyti :) Išminkius tešlą (ji bus lipni), palikti ją augti apie valandą. Tešlą išimti, suformuoti kepalą ir vėl palikti augti ant skardos. Po 30-35 minučių patepti kepalą vandens ir medaus mišiniu, pabarstyti druska. Kepti 45 - 50 minučių 200 C. Aušinti ant grotelių

12 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

ooo, tikra duonelė, su raugu :) pasaka. tikrais senais namais kvepia - net per monitorių.
jau seniai seniai noriu išbandyti Kokią Nors Tikrą Duoną, o ne soda bread, kuri esti didelis nesaldus keksiukas ,) tai vaikštau vaikštau po visokiausius duonos tinklaraščius, renkuosi, saugojuosi receptus - o žiū juk ir mano panosėj pačių puikiausių jų pridygsta. :}

Elžbieta rašė...

Julė, labai-labai-labai rekomenduoju :) Man atrodo, kad ji turėtų ir Tau patikti :) nors yra kiek salstelėjusi ir prieskoniuota :) Šis raugas yra ne toks tikras, kaip tikras raugas :))) bet rezultatas - puikus :)
O dabar auginu dar vieną raugą, tikrą :) tai neužilgo - duonos repeat :)

rusvaplaukė rašė...

mano duonelių sąraše pirmoj vietoj stovi ciabatta, o šitą iškart po to užrašau :) mmm, o tie prieskoniai skamba kažkaip ypatingai ir trupinėlį stebuklingai.

Elžbieta rašė...

Geras pasirinkimas :) o prieskoniai išties duoda labai daug. Nors aš tai ir duoną su kmynais labai mėgstu :)

margot rašė...

Elu ,on ma składzie ocet tak ,bo mi tak tłumaczy google
A piękny jest i raczej resztę rozumiem

Anonimiškas rašė...

Vajergau, kaip skaniai šita duonytė kvepia!!! Sėdžiu virtuvėje ir medituoju laukdama kol iškeps. Vakar gerą pusdienį paskyriau ruginių miltų paieškoms ir kol kas nesigailiu.
Beje, Elžbieta, kaip manai ar duonkepė reikalingas daiktas virtuvėje, ar užtenka orkaitės?
Monika

Anonimiškas rašė...

Labai gerai žinau, kad šiltą duoną valgyti nesveika, bet dar nuo tada kai rytais kaime pabusdavau nuo šviežiai iškeptos duonos kvapo, nėr nieko skaniau kaip šiltos duonos riekė su pienu (šiaip gyvenime pieno negaliu pakesti) arba sviestu. Kadangi paskutinį lašą pieno supyliau į rytine kavą su kardiamonu, tai galiu pasakyt tik tiek, kad šilta joululeipa su sviestu tai daug daugiau nei skanu... Kepsiu dar ne kartą.
Monika

Elžbieta rašė...

Monika, negaliu atsidžiaugti :) tikrai-tikrai :) Beje, ruginių miltų tai aš tik maximoje užtaikau... žinok, aš labai skeptiškai žiūriu į visus "pribumbasus" ... juolab, ribojančius... man formos monotoniškumas irgi yra ribojimas... duonkepė man irgi yra ribojimas... visuomet žiūriu iš mažos virtuvės pozicijų :) Todėl geras plaktuvas man svarbiau, nei duonkepė :) bet kas žino? :)

margot rašė...

Chleb jest przepyszny i nie tylko ja tak twierdzę , a wszyscy co się skusili na jego pieczenie :)))

Elžbieta rašė...

Alu, bardzo sie ciesze :) ale to za Twoja sprawa :)

jurgita rašė...

o sakykit ,ar cia vienas kepalas iseina ,nes miltu daugokai ,kiekjus kepaleliu is sio recepto iskepete ?

Elžbieta rašė...

Jurgita, 1000 ml miltų, o ne 1000 g. Čia gaunasi apie 600-650 g miltų. Ne tiek ir daug. Gali būti vienas kepaliukas - kepdavau būtent vieną, bet, jei atrodytų, kad tešlos yra daug - tada galima daryti ir du. :)