2009 m. kovo 26 d., ketvirtadienis

Suomiška ruginė duona RUISLIMPPU


Parduotuvėse pilna duonos. Visokiausios. Atrodo, kam čia kepti. Dar ne taip seniai, aš tuo ir buvau įsitikinusi. Bet pasaulis pasikeitė, kai į namus atėjo KA. Aš nežinau, ko labiau noriu - ar tai naujos duonos, ar tai galimybės išnaudoti KA :) Kai radau šį receptą Carina-forum.com, iš karto supratau, kad tai mano receptas - mažai pastangų, geras rezultatas. Ypatingų manipuliacijų su raugu nereikia, duona grynai ruginė, be mielių. Tai, ką gydytojas išrašė :)



Ruginis raugas

Pirma diena

  • 4 šaukštai ruginių miltų
  • 4 šaukštai kambario t-ros vandens
Švariame stiklainyje sumaišyti vandenį su miltais, uždengti ir laikyti šiltoje vietoje 48 val.

Trečia diena

  • 2 šaukštai ruginių miltų
  • 2 šaukštai kambario t-ros vandens
Miltus ir vandenį sumaišyti su anksčiau pagamintų raugu, gerai išmaišyti, uždengti servetėle ir palikti dar 24 valandoms
  • 2 šaukštai ruginio raugo
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 300 g ruginių miltų
  • 180 ml šilto vandens
Vandenį, medų ir raugą sumaišyti. Palaipsniui pilti miltus, minkyti tešlą ir pabaigoje įberti druskos. Suformuoti kamuolį, pabarstyti miltais ir palikti augti šiltoje vietoje 36 valandoms. Stalą pabarstyti miltais, suformuoti apvalų kepaliuką, padėti jį ant skardos, gausiai pabarstyti miltais ir palikti dar 3 valandoms. Orkaitę įkaitinti iki 230 C. Įdėjus duoną, sumažinti temperatūrą iki 200 C ir kepti apie 35 -40 min. Išjungti orkaitę, palikti duoną aušti orkaitėje.

Duonos paviršius turi būti su įtrūkimais. Ši duona skanesnė kiek pastovėjusi :) Tikra ruginė duona - sunkoka, kvapni, rūgštoko skonio, su traškia pluta.

23 komentarai:

rusvaplaukė rašė...

tavo duonelės.. viena už kitą puikesnės ,)

Elžbieta rašė...

Julyt, tai varom kartu :) Tu duonelę - aš duonelę :) Pabandyk ir šitą, nors mano nenurungiama favoritė - kalėdinė :)

Bri rašė...

O aš tai alpstu dėl švediškos duonos :) Bet ir šita skaniai atrodo, išvis bet kuri naminė duona jau savaime yra gėėėris :) Gaila dažnai tingiu jas kepti :(

Egle rašė...

Man tai nieko nėra geriau už kvapnią, "šlapią" ir minkštą ruginę duoną. O, Dievulėliau, man net per ekraną kvepia...

Elžbieta rašė...

Bri, ačiū :) o pas Tave bloge yra švediškos duonos receptas? Smalsauju :)
Šiaip sekmadieniui bandysiu naują kalėdinę :) Carina man atsiuntė receptą, tad laukite dar vienos :)

Eglė, žinok, kvepia, kvepia :) Tikrai labai vykusi duonelė :) Bet turi pastovėti bent kelias valandas :)

Laurindre rašė...

Vienu metu ir as ieskojau duonos be mieliu recepto, nelabai nori mano organizmas mieliu.
Kazka panasaus isbandziau irgi is Carinos duotu, tik tas berods buvo ne tik su ruginiais miltais. Tiksliau miltai nebuvo akcentuojami, tik galimybe maisyti juos. Kepiau keleta kartu, pirmasis blynas gavosi visai prastas, antras geresnis, bet pritruko laiko zaisti, o ir valgytoju nelabai daug buvo, del saves vienos kaip ir nelabai apsimoka.Reiks gal vel pabandyti.

margot rašė...

następny chleb i to jaki ,on jest na zakwasie tak , te początkowe wpisy piszą jak go zrobić,tak?

rusvaplaukė rašė...

oooh, o man kada tik reikia minkyti mielinę tešlą ar plakti bezė ar biskvitą ar ką - vis apie KA užsisvajoju. svajonėmis, deja, kol kas ir pasibaigia -- krizė vis dėlto.
na bet mano makroekonomikos dėstytoja sako, kad ji praeis. kada nors. po kokių trejeto metų ,) vat tada.. tada... :)

BB rašė...

nu va ką tik iškepiau šitą duonytę, vaizdas neblogas, tik turiu vieną klausimą, ką reik daryt su likusiu raugu? kad po kiek laiko vėl išsikept duonos, kurią dieną vėl pridėt miltų ir vandens?

Elžbieta rašė...

Labai atsiprašau, kad atsakinėju tik dabar, bet tiesiog neturėjau galimybių :) atsiprašau dar kartą :)

Laurindre, zvilgtelek dar, nes Carina dar naujų duonyčių įdėjo :)

margot, przeciez mowilam, ze predko bez tlumacza bedziesz mogla czytac :))))

rusvaplaukė, laikau kumščius :)

BB, kaip ten tas raugas gyvena? Aš savąjį papildžiau dar 2 šaukštais miltų ir 2 šaukštais vandens, porą valandų paauginau, o po to padėjau į šaldytuvą. Kartą į savaitę nuimu po 3-4 šaukštus (priklauso, ką darau) ir maždaug tiek pat pridedu - po 3 - 4 šaukštus miltų ir tiek pat vandens. Porą valandų paauginu ir vėl dedu į šaldytuvą :) Maitinau du kartus :)

Virga rašė...

Kažkokia pliurzė gavosi, net nepasakyčiau, kad tai tešla...

Elžbieta rašė...

Virga, sunku pasakyti, kodėl pliurzė gavosi, mano tešla tei net kiek kietoka buvo...

Virga rašė...

gal kažkas su temperaturom netiko, dabar kai pagalvoju po pirmo etapo tiek iškilus buvo, o kai primaišiau papildomai sugriuvo ir nebeiškilo. Kažkas nepavyko su šitų gyvių prisijaukinimu, bet reiks kada bandyt dar kartą, nes vis tik tą pliurzę iškepiau ir skanu buvo:))

Elžbieta rašė...

Virga, jei patiko, tai reikia bandyti :) man tai kažkaip kaip iš natų viskas išėjo, tai net ir nenumanau, kur gali būti skyle... O rusiskai skaitai? Jei skaitai - tai gal čia http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=11009.msg143347#msg143347 atsakyma rasi?

gugute rašė...

labas Elžbieta!ŠI duona super.7dienį į ją dar dėjau skaldytų rugių-ne tokia rupi,bet skonis geras.rytoj bandysiu mažus duoniukus su lašinukais viduj iš jos kept.žiūrėsiu kaip gausis

Gabriele rašė...

nuotraukos nuostabiai atrodo, beziuredama ir as uzsimaniau pasidaryti, uzsiraugiau katik.. dabar beliko laukti... manau rezultatas bus geras! ypac, kai as gyvenu Anglijoje, kur apskritai normalios duonos galima rasti tik lenku, rusu ar lietuviu parduotuvese, kuriu nera tiek daug, pasiilgstu kazko tokio :)

Elžbieta rašė...

Gugute - :) jau tikrai velu ka nors ir sakyti... :) bet vistiek smagu :)

Gabriele - labai lauksiu rezultatų :)

Anonimiškas rašė...

Sveika Elzbieta,
duonele nereali. Ka tik pasoviau orkaiten savo duoneles, pagal tavaji recepta viska dariau (antra syki, pirma syki gavos vidus slapias, neporetas... neiskildinau matyt gerai ..), tik tokie neaiskumai. Kai po pirmo minkymo (sakoma minkyt reik tol, kol tesla nelimpa prie ranku..na nezinau nezinau..minkiau minkiau, kaip lipo taip lipo, miltu beriau beriau, jau paskui nebenorejau perberti ju per daug..) iskilo, paidare tokia kaip ir plutele, ant stalo kai verciau tesla, tai ta plutele net atsokusi buvo, o po ja esanti mase tokiaaa koreta, poreta, ir net paskystejusi buvo... issigandau kaip bus kas bus, dabar drebancia sirdim laukiu rezultato, nes bijau, kad vidus bus slapias tu bandeliu (duoneles neformavau nes meginant ja formuoti ji pletesi i salis..).. pagal Astos recepta duonele kepiau kada ir vidus gavosi slapias... taip rauga atrodo ir israuginau, bet kaip nesiseka taip nesiseka...visa laime net ir nenusiseke variantai skanus buna... eh.super blog'as !

Ignas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Elžbieta rašė...

Ignai, atsiprašau, bet aš nieko nesupratau iš Jūsų komentaro. Jei norite kalbėtis dėl reklamos, prašyčiau parašyti man laišką. Komentaruose reklamos nebus. Atsiprašau, bet Jūsų komentarą ištrinu.

keistai paprasta rašė...

Pusryčiauju su šita duonele! Turėjau ruginio raugo, tai dariau jau tešlą, neminkiau jos tiek, kad neliptų prie rankų..sušlapinus rankas padariau kamuolį, kuris iškilo į pliurzą per 36 val, išminkiau naujau su trupučiu miltų, ir pakilt leidau porai valandų. Įtrūkimų tokių nebuvo, bet iškepė... galvoju bus plyta, vidus šlapias, dugnas atitrūko taip nuo pačio kepaliuko..na ką ryte pjaunu, sunkiai pjoviau, bet kaip skaniai valgau!!! Papentį vadinamąjį... mhmm rugštoka tikrai, sodri tokia, bet ruginė ir tokia ehh kokia skani! Pavyko! (aišku yra dar kur tobulėt..)Ačiū!!!

Elžbieta rašė...

Keistai paprasta :) smagu, kad gavosi skani ir gerai, kad yra kur tobulėti. Atšokusios plutelės priežastimi gali būti ir kieta tešla ir gal išimant smarkiai stuktelėjai. O gal ir dar kas nors... bet šios priežastys dažniausiai būna :)

Anonimiškas rašė...

laba, labai gaila, bet man ši duonelė gavosi labai labai rūgšti...Matyt kažkur suklydau gamindama.. Ugnė